Μόνο μια χώρα στη δυτική Ευρώπη έχει κακή γνώμη για τη Μέρκελ

Η Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα ισχυρή θέση εδώ και πολλά χρόνια -και έχει κάνει εντυπωσιακά λίγους εχθρούς. Ως καγκελάριος της Γερμανίας τα τελευταία 16 χρόνια, η Μέρκελ, η οποία εγκαταλείπει τα καθήκοντά της μετά με τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, έχει καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία έχει διαδραματίσει καθοδηγητικό ρόλο, αλλά και αλλού στον κόσμο.

Καθορίζοντας την ατζέντα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ενεργειακές πολιτικές της Γερμανίας και αποτελώντας μέρος της παγκόσμιας πρωτοπορίας για τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις, τη μετανάστευση και πιο πρόσφατα την πανδημία του κορωνοϊού, η Μέρκελ ολοκληρώνει τη θητεία της με τα υψηλότερα ποσοστά δημοτικότητας σε παγκόσμιο επίπεδο από ό, τι οι ομόλογοί της της παγκοσμίως σε ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία, και την Κίνα. Είναι μια δημοφιλής γυναίκα.

Με μια σημαντική εξαίρεση.

Στην Ελλάδα, μια έντονη έλλειψη εμπιστοσύνης στην Μέρκελ είναι εμφανής στα δεδομένα που συλλέγονται από το Pew Research Center:

Ο λόγος που η Ελλάδα έχει τόσο αρνητική γνώμη για τη Γερμανία γενικά και τη Μέρκελ ειδικότερα, μπορεί να συνοψιστεί σε μία λέξη: μνημόνια. Όταν η χρηματοπιστωτική κρίση χτύπησε το 2008, αποκάλυψε και επιδείνωσε μια σειρά από προβλήματα που αναδύθηκαν στην επιφάνεια της ελληνικής οικονομίας, που δεν περιορίζονταν στην κακή δημοσιονομική διαχείριση και την υψηλή ανεργία.

Η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας ξεκίνησε το 2009 ενώ ακολούθησαν τα προγράμματα διάσωσης το 2012 και το 2015 και και την έξοδο από τα προγράμματα προσαρμογής το 2018. Η Γερμανία ήταν ο κύριος πιστωτής της Ελλάδας και οι εντάσεις αυξήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών καθώς η Ελλάδα στιγματίστηκε με προσβολές και υπέστη απότομες δημοσιονομικές προσαρμογές.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται κάποια ύφεση του αρνητικού συναισθήματος. Όταν η Pew έκανε πρώτη έρευνα στους Έλληνες το 2012, μόνο το 7% είχε εμπιστοσύνη στη Μέρκελ, η οποία με την τελευταία δημοσκόπηση είχε αυξηθεί σε ένα μετριοπαθές και σίγουρα λιγότερο τρομερό, 30%.

Πηγή: qz.com


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ