Μους βερίκοκο με σάλτσα καραμέλας


Προετοιμασία: 40΄, Αναμονή: περίπου 3 ώρες + 30΄,  Βράσιμο + Ψήσιμο: 15΄  Μέτριας δυσκολίας

Υλικά (για 10 μερίδες)
Για το μπισκότο (προαιρετικά)

  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος, παγωμένο, σε μικρούς κύβους
  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 100 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 100 γρ. αμύγδαλα λευκά, τριμμένα σε σκόνη

Για τη μους βερίκοκο

  • 400 γρ. βερίκοκα, πλυμένα, χωρίς το κουκούτσι και κομμένα στη μέση
  • 90 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά, χτυπημένη στο μίξερ για περίπου 2 – 3 λεπτά
  • 8 γρ. φύλλα ζελατίνης

Για την καραμέλα

  • 30  γρ. γλυκόζη
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 350 γρ. κρέμα γάλακτος, με 35% λιπαρά
  • 50 γρ. μέλι
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι (αν θέλουμε. η προσθήκη αυτή κάνει την καραμέλα ελαφρώς αλμυρή)

Διαδικασία

Μπισκότο: Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε με το φτερό (το ειδικό εξάρτημα για κέικ) για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και κολλώδης ζύμη. Τη βάζουμε στην κατάψυξη σκεπασμένη για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να σφίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα. Απλώνουμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ομοιόμορφα τη ζύμη στη λαδόκολλα, σε πάχος περίπου 1 εκ., και ψήνουμε για 10 – 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει ελαφρώς στην επιφάνεια. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.

Οσο κρυώνει, τόσο θα σφίγγει και θα γίνεται τραγανή. Τη σπάμε με τα χέρια μας σε ακανόνιστα κομμάτια και μοιράζουμε σε ποτήρια ή μπολ.

Μους: Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μικρό μπολ με κρύο νερό και τις αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, να μαλακώσουν. Πολτοποιούμε τα βερίκοκα στο μπλέντερ.

Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε το 1/3 από τον πολτό βερίκοκου με τη ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στύβουμε με τα χέρια μας τις ζελατίνες, τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον υπόλοιπο πολτό βερίκοκου και αποσύρουμε από τη φωτιά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα. Ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε απαλά να αναμειχθούν τα υλικά και αφήνουμε τη μους στο ψυγείο για περίπου 3 ώρες, να σφίξει και να κρυώσει.

Καραμέλα: Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 – 4 λεπτά, ίσα-ίσα να ζεσταθεί, χωρίς όμως να κοχλάσει. Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη  σε μέτρια φωτιά, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί  μια ρευστή καραμέλα.Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη ζεστή κρέμα γάλακτος, το αλάτι, (αν θέλουμε) και το μέλι, πολύ προσεκτικά για να μην καούμε, και ανακατεύουμε για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Αφήνουμε τη σος να κρυώσει.

Σερβίρισμα: Σπάμε το μπισκότο (αν το χρησιμοποιήσουμε) σε ακανόνιστα κομμάτια και το μοιράζουμε σε 10 ποτήρια ή μπολ. Βάζουμε από πάνω τη μους βερίκοκο, περιχύνουμε με την καραμέλα και σερβίρουμε.

kathimerini.gr



agrinio24.gr