Μουσακάς με μοσχαράκι κρασάτο και βασιλικό


Μέτριας Δυσκολίας / Μερίδες: για 1 ταψί 32 εκ. / Προετοιμασία: 30΄+αναμονή 1 ώρα / Χρόνος: 2 ώρες

Υλικά

  • 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 1,5 εκ.
  • 2 πατάτες, σε λεπτές φέτες
  • 3 ώριμες ντομάτες, σε λεπτές φέτες
  • 1 δόση κλασική μπεσαμέλ
  • 100 γρ. κασέρι, τριμμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το μοσχάρι

  • 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο, από λαιμό ή σπαλομίτα, σε κύβους 3-4 εκ.
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδο, σε φέτες
  • 2 καρότα, σε μικρά κυβάκια
  • 1/2 αστεροειδής γλυκάνισος
  • 250 ml λευκό κρασί, ξηρό
  • 2 κουτ. γλυκού μέλι θυμαρίσιο
  • 800 ml ζωμός λαχανικών ή νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 50 γρ. μουστάρδα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό, τριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
  • 1 μάτσο βασιλικός, ψιλοκομμένος
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τις μελιτζάνες, τις πασπαλίζουμε με 2 κουτ. σούπας αλάτι και τις καλύπτουμε με κρύο νερό. Τις αφήνουμε στην άκρη για περίπου 1 ώρα, για να ξεπικρίσουν. Έτσι, δεν θα ρουφήξουν και πολύ λάδι στο τηγάνισμα. Τις ξεπλένουμε, τις στραγγίζουμε και τις σκουπίζουμε με χαρτί.

Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε 5 εκ. ελαιόλαδο από τον πάτο του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε πρώτα τις πατάτες σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν και μετά τις μελιτζάνες για περίπου 5 λεπτά από την κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε σε χαρτί να στραγγίξουν.

Μοσχάρι: Παράλληλα, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για 7-9 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά. Βγάζουμε το κρέας σε μια πιατέλα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το καρότο, τον γλυκάνισο και το σκόρδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Βάζουμε ξανά το κρέας στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το μέλι, τον ζωμό, τη δάφνη και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1½ ώρα ή μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας. Αφαιρούμε τον αστεροειδή γλυκάνισο και τις δάφνες και προσθέτουμε τη μουστάρδα, το ξύσμα, το εστραγκόν και τη ρίγανη.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε στο ταψί σε μία στρώση τις πατάτες. Σκορπίζουμε το τυρί και από πάνω στρώνουμε τις μελιτζάνες, τις ντομάτες αλατοπιπερωμένες, τον μισό βασιλικό, το κρέας, τον υπόλοιπο βασιλικό και τέλος την μπεσαμέλ. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

kathimerini.gr



agrinio24.gr