"Μυρίζει" εκλογές στο χρηματιστήριο- Δραματική πτώση, μεγάλες απώλειες στις τράπεζες

Νέες δραματικές απώλειες καταγράφει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, αποκλίνοντας από την πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, που εμφανίζουν εικόνα σταθεροποίησης. ΄”Κατακόκκινο” ταμπλό, 9 στις 10 μετοχές υποχωρούν, ο τραπεζικός δείκτης βυθίζεται στο -3,΄55%, ενώ ο ΓΔ χάνει 2,80% με έντονη συναλλακτική κίνηση και μεγάλο όγκο συναλλαγών.

Αρνητικός καταλύτης το οικονομικό και πολιτικό κλίμα που διαμορφώνεται, καθώς ο πληθωρισμός “καλπάζει”, η αγοραστική δύναμη συρρικνώνεται, ενώ η κυβέρνηση εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ομως αυτή δεν είναι η μοναδική, ούτε η βασική αιτία: Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκτιμούν ότ η πορεία της αγοράς τις τελευταίες μέρες και η γενικότερη εικόνα της “μυρίζουν” εκλογές, ή τουλάχιστον αποτυπώνουν τις αυξανόμενες ανησυχίες για προσφυγή στις κάλπες μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες

Στην προοπτική αυτή που επιτείνει την αβεβαιότητα, αποδίδονται η διαφοροποίηση της ελληνικής αγοράς από τη γενική τάση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και οι συγκριτικά πολύ μεγαλύτερες απώλειες που υφίσταται.

Επισημαίνεται ότι σε αντίθεση με την “καταβύθιση” του ΧΑ, ο DAX σημειώνει άνοδο 0,35% αυτή την ώρα και το πρωί πήγε μέχρι +1%. Θετική εξέλιξη και η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου (brent -0,5%), ενώ η τιμή του φυσικού αερίου παίρνει πάλι την ανιούσα (+4,7% στα 106,1 ευρώ), λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργεί το συνεχιζόμενο μπρα ντε φερ ΕΕ-Ρωσίας για τον τρόπο πληρωμής του.

Μετοχές και δείκτες

 Η συνεδρίαση στο ΧΑ ξεκίνησε με μικρές απώλειες, οι οποίες σταδιακά διευρύνθηκαν, με μεγάλο όγκο συναλλαγών και τζίρο 63 εκατ.  ευρώ σε πέντε ώρες).

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι -3,25% στις 892,42% μονάδες, διασπώντας διαδοχικές στηρίξεις. Αυτήν ώρα βρίσκεται στις 897,5 μονάδες, υποχωρώντας κατά 2,80%.
  Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης χάνει 2,85% στις 2.173,3 μονάδες. Στο -2,90% ο δείκτης των midcaps.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 3,55%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας  -4,78%. Στο κόκκινο όλες οι μετοχές του κλάδου. Η Eurobank υποχωρεί κατά 4,7%, Attica Βank -4,3%, Εθνική, Πειραιώς και Alpha -3%, Τρ. Ελλάδος -2,5%.


sofokleousin.gr