Μύθος Κιπτσόγκε: Ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία, που έτρεξε Μαραθώνιο κάτω από 2 ώρες!

Ιστορία έγραψε ο μαραθωνοδρόμος Eliud Kipchoge, ο οποίος έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε το «φράγμα» των δύο ωρών σε μαραθώνιο.

Ο Eliud Kipchoge αποθεώθηκε την ώρα που περνούσε την κόκκινη κορδέλα του μαραθωνίου που διοργανώθηκε στην Βιέννη, καθώς ο κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ της Κένυας και Ολυμπιονίκης ολοκλήρωσε τέσσερις γύρους των 9,4 χιλιομέτρων γύρω από ένα πάρκο στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, κάνοντας 1 ώρα, 59 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Γιατί δεν θα μετρήσει ως παγκόσμιο ρεκόρ

Ο Kipchoge πέτυχε το επίτευγμα με μια ομάδα 41 «λαγών», οι οποίοι του έδιναν τον αναγκαίο ρυθμό και τον προστάτευαν από τον άνεμο.

Ωστόσο σύμφωνα με την Guardian, λόγω του ότι ο μαραθώνιος δεν ήταν μέρος ενός επίσημου αγώνα στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, το επίτευγμά του δεν μπορεί να «πιαστεί» ως επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά θα θεωρηθεί μία ιστορική στιγμή στις μεγάλες αποστάσεις.

Τον αγώνα και ειδικότερα την προσπάθειά του παρακολούθησαν μέσω You Tube πάνω από 700.000 χρήστες στο You Tube.

Το ταχύτερο πέρασμα σε χιλιόμετρο ήταν 2:48, με τον Kipchoge να έχει τρομερό ρυθμό σε όλη την διαδρομή.

Σημειώνεται πως ο Eliud Kipchoge είχε «φλερτάρει» πέρσι με το φράγμα των δυο ωρών στον Μαραθώνιο του Βερολίνου, όπου τερμάτισε τα 42.195 μέτρα σε 2 ώρες 1 λεπτό και 39 δευτερόλεπτα .

Ο ίδιος είχε βάλει στόχο να τα καταφέρει και τα κατάφερε.to10.gr