Τον τελευταίο καιρό, έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην επιφάνεια ολοένα και περισσότερες έρευνες σχετικά τις αρνητικές συνέπειες που έχουν στην υγεία μας συστατικά όπως η ζάχαρη ή ακόμα και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.
Το γεγονός αυτό είναι και το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς καταναλωτές στην αναζήτηση φυσικών υποκατάστατων της ζάχαρης.
Ένα γλυκαντικό το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια είναι η ζάχαρη καρύδας.
Αυτό το είδος ζάχαρης προέρχεται από τα φοινικόδεντρα καρύδας και φημίζεται για τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία του σε σχέση με τη συμβατική ζάχαρη, καθώς και για το χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη που έχει.
Η ζάχαρη καρύδας είναι συμπερασματικά απλώς μία φυσική γλυκαντική ουσία.
Μοιάζει αρκετά με τη συμβατική ζάχαρη παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της μοιάζει πιο φυσική και το τελικό προϊόν συνοδεύεται από μερικά παραπάνω θρεπτικά συστατικά. Αυτοί οι δύο λόγοι είναι αρκετοί για να την προτιμήσουμε από τη συμβατική ζάχαρη, όχι όμως να την καταναλώνουμε αλόγιστα.
Όπως με οποιοδήποτε φυσικό γλυκαντικό, καλό είναι να την χρησιμοποιούμε περιστασιακά.
Φαίνεται να είναι «ελαφρώς» πιο υγιεινή από την συμβατική ζάχαρη, αλλά σίγουρα η προτίμηση της ζάχαρης καρύδας δεν είναι κάτι το οποίο θα μάς γλυτώσει από τις συνέπειες της κατανάλωσης γλυκαντικών.
Ίσως το πιο εύστοχο, είναι να παρομοιάσουμε τη ζάχαρη καρύδας και με το μέλι: είναι πιο υγιεινό από την παραδοσιακή ζάχαρη, αλλά σίγουρα χειρότερο από την πλήρη απουσία της.
Τέλος, όπως και τα περισσότερα φυσικά γλυκαντικά, είναι αρκετά πιο ακριβή από τη συμβατική ζάχαρη.