«Ναι» από τη Βουλή στην Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Στην ψηφοφορία δεν συμμετείχαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25, που δήλωσαν πως δεν θέλουν να πάρουν μέρος στην κλιμακούμενη σύγκρουση.

Με πλειοψηφία, το εύρος της οποίας ωστόσο καταδεικνύει την ύπαρξη «διαρροών» από τον χώρο της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ, η Βουλή μέσω μυστικής ψηφοφορίας τα μεσάνυχτα αποφάσισε τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που φέρεται να έχει τελέσει ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Υπέρ της πρότασης των βουλευτών της Ν.Δ. –όπως προέκυψε έπειτα από επανακαταμέτρηση τις πρώτες πρωινές ώρες– ψήφισαν 173 βουλευτές, ενώ καταμετρήθηκαν 83 «κατά», τέσσερα άκυρα και μία «λευκή» ψήφος. Καθώς από τη διαδικασία της ψηφοφορίας απουσίαζαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, άπαντες ανέμεναν 179 «ναι», όσα δηλαδή και το άθροισμα των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ (μόνο ο «γαλάζιος» Γ. Αντωνιάδης απουσίαζε σε αποστολή της Βουλής, όπως ελέχθη). «Απέναντί» τους ήταν 82 παρόντες βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ (απουσίαζαν «δικαιολογημένα» σύμφωνα με πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι Ν. Φίλης, Νεκτ. Σαντορινιός, Γ. Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάκρη).

Της ψηφοφορίας, προηγήθηκε πολύωρη συνεδρίαση της εθνικής αντιπροσωπείας μέσα σε περιβάλλον ακραίας πόλωσης. Η ειδική κοινοβουλευτική διαδικασία είχε από την πρώτη στιγμή χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης, ανάμεσα από τη μία πλευρά στη Ν.Δ. και στο Κίνημα Αλλαγής και από την άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, με διαρκή ανταλλαγή καταγγελιών ως προς το ποια πλευρά κατασκευάζει σκευωρίες με στόχο τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων. Εντός αυτού του κλίματος, πάντως, εκείνο το οποίο συζητήθηκε πολύ ήταν η επιλογή της κυβερνώσας πλειοψηφίας να επιμείνει τόσο μέσω της επιχειρηματολογίας που αναπτύχθηκε, όσο όμως και με συμβολικό τρόπο στην προσήλωση στους θεσμούς.

Σε επίπεδο συμβολισμών, ξεχώρισε το γεγονός ότι τα υπουργικά έδρανα ήταν καθ’ όλη τη διάρκεια κενά: «Δεν βλέπετε υπουργούς, ούτε θα τοποθετηθούν. Δεν θα δείτε σήμερα εικόνες του παρελθόντος», σημείωσε με έμφαση ο πρώτος ομιλητής από τη Ν.Δ. Αθ. Πλεύρης. «Είναι άλλα τα καθήκοντα της Βουλής και άλλα της κυβέρνησης. Τα άδεια έδρανα έχουν τον συμβολισμό της διάκρισης των εξουσιών, η σημερινή είναι κατ’ εξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία», σημείωσε με τη σειρά του και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Λιβανός, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι ο κ. Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, επικαλούμενος ακριβώς το γεγονός της μη παρουσίας υπουργών ή και του πρωθυπουργού στα ειδικά έδρανα της Ολομέλειας, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση.

Στη θεσμική πλευρά της διαδικασίας αναφέρθηκαν με έμφαση βουλευτές της Ν.Δ, και ως προς άλλη μία πτυχή: συγκεκριμένα τόνισαν ότι με την κατάθεση της πρότασής τους για την Προανακριτική, τηρούν όσα θεσμικά προβλέπονται με αυστηρότητα, σεβόμενοι και το τεκμήριο της αθωότητας του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ παράλληλα επανέλαβαν: «Το κατηγορητήριο είναι “ανοικτό’’ και για άλλα αδικήματα, αν προκύψουν στοιχεία, αλλά αντιστοίχως και για άλλα πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, ενώ σε ανάλογες επισημάνσεις προέβησαν και άλλοι «γαλάζιοι» που «έλαβαν» το λόγο. Παράλληλα, και σε μια επιπρόσθετη προσπάθεια να διαφανεί πως όσα συμβαίνουν σήμερα δεν έχουν την παραμικρή σχέση με εκείνα που δρομολογήθηκαν σε άλλες περιπτώσεις την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση, οι βουλευτές της Ν.Δ. υπογράμμισαν πως οι καταθέσεις επί των οποίων στηρίχθηκε η δικογραφία είναι επώνυμες έγκριτων εισαγγελικών λειτουργών και όχι «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

«Αποχωρούμε από την ψηφοφορία, γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε παιχνίδια», σημείωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Ο κ. Βελόπουλος επιτέθηκε στη Ν.Δ. χρησιμοποιώντας –ειδικότερα για την απουσία των κυβερνητικών στελεχών– επιχειρηματολογία ανάλογη εκείνης που ακούστηκε νωρίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση. «Δεν μας έστειλε ο λαός εδώ για να προσποιούμαστε ότι είμαστε δικαστές και εισαγγελείς», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γ. Βαρουφάκης.

Λίγο πριν από το τέλος της συνεδρίασης, καταγράφηκε ακόμα ένα εκρηκτικό φραστικό επεισόδιο μεταξύ των Αδ. Γεωργιάδη και Π. Πολάκη, με τον πρώτο να προειδοποιεί τον τέως αναπληρωτή υπουργό ότι μπορεί να βρεθεί ενδεχομένως μπλεγμένος στην υπόθεση Novartis και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά μεταξύ άλλων: «Τέτοιους ακροδεξιούς σαν την πάρτη σας, τρώμε πέντε για πρωινό».

agrinio24.gr