Νέα άνοδος στη Wall – 325 μονάδες πάνω ο Dow

Με κέρδη έκλεισε απόψε η συνεδρίαση στη Wall Street, ενώ το ετήσιο συμπόσιο της Fed άρχισε σήμερα.

Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο, καθώς στο συμπόσιο της αμερικάνικης κεντρικής τράπεζας ο Πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ θα εκφωνήσει ομιλία την Παρασκευή. Οι επενδυτές θα ακούσουν τις θέσεις σχετικά με την τροχιά σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας που προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

Αναλυτές θεωρούν ότι ο Πάουελ θα τονίσει ξανά ότι η τράπεζα παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%, από το 8,5% που βρίσκεται. 

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Atlanta, Raphael Bostic είπε σήμερα ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν η Fed θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 50 μονάδες βάσης ή 75 μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο.

Η πρόεδρος τη Fed του Κάνσας Σίτι, Έσθερ Τζορτζ, μιλώντας στο Bloomberg, τόνισε πως «πρέπει να αυξήσουμε περισσότερο τα επιτόκια μας ώστε να μειώσουμε τη ζήτηση και να φέρουμε τον πληθωρισμό στον στόχο που έχουμε θέσει». Επίσης, σημείωσε πως η Fed «έχει ακόμα δρόμο να καλύψει», σχετικά με το κατά πόσο η τράπεζα μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια της, ενώ εναντιώθηκε στις εκτιμήσεις επενδυτών που θεωρούν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην αρχή του 2023. «Νομίζω πως πρέπει να φτάσουμε τα επιτόκια στο 4%, δεν πιστεύω πως αυτό έχει βγει από τη συζήτηση. Αλλά θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που λαμβάνουμε για την πορεία της οικονομίας», είπε η Τζορτζ.

Ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφειας Πάτρικ Χάρκερ, τόνισε ότι τα επιτόκια πρέπει να ανέλθουν περαιτέρω. «Υπάρχουν αχτίδες ελπίδας για τον πληθωρισμό. Το τονίζω “αχτίδες” — η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Καλό αυτό, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενεργούμε για να αυξήσουμε τα επιτόκια και να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», ανέφερε και πρόσθεσε «από το 1983 η Fed αύξησε τα επιτόκια 86 φορές — τις 75 ήταν κάτω από 50 μονάδες βάσης», είπε. «Επομένως, αν είναι 50 ή 75, δεν μπορώ να το πω αυτή τη στιγμή, αλλά μη νομίζουμε ότι και το 50 δεν είναι ουσιαστική κίνηση».

O Πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις James Bullard, είπε πως Federal Reserve θα πρέπει να αυξήσει το επιτόκιο της γρήγορα και να το οδηγήσει στο εύρος του 3,75% – 4% έως τα τέλη του έτους.

Χαμηλότερη του αναμενόμενου ήταν συρρίκνωση στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών για το β’ τρίμηνο του 2022, όπως αναφέρει η δεύτερη μέτρηση της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,6% στο β’ τρίμηνο, έναντι 0,9% στην αρχική εκτίμηση. Έρευνα του Reuters έκανε λόγο για συρρίκνωση 0,7%. Ο δείκτης του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (GDI) ανέβηκε 1,4% στο β’ τρίμηνο, έναντι απώλειας 1,8% στους πρώτους τρεις μήνες του 2022, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο δείκτης δαπανών των καταναλωτών ενισχύθηκε κατά 1,5% για το β’ τρίμηνο, έναντι ανόδου 1% στην αρχική εκτίμηση. Τα προσαρμοσμένα προ φόρων κέρδη των επιχειρήσεων ανέβηκαν με ρυθμό 6,1% έναντι συρρίκνωσης 2,2% στο α’ τρίμηνο του 2022.

Λιγότερες ήταν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα,τα νέα αιτήματα μειώθηκαν κατά 2.000 σε 243.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 20 Αυγούστου. Έρευνα του Bloomberg ανέμενε 252.000 νέες αιτήσεις. Οι συνεχιζόμενες απαιτήσεις για κρατικά επιδόματα έπεσαν στο 1,42 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones τερμάτισε στις 33,293.66 μονάδες, με κέρδη 0.98%.

Παράλληλα, ο S&P 500  έφτασε στις 4,201.10 μονάδες, ανεβαίνοντας 1.46%.

Κλείνοντας, ο τεχνολογικός Nasdaq βρέθηκε στις 12,639.26 μονάδες, με άνοδο 1.67%.

O χρυσός αυξήθηκε κατά 9,90 δολάρια ή κατά 0,6% στα 1.771,40 δολ. ανά ουγγιά.

Στο πετρέλαιο, το Brent παράδοσης Οκτωβρίου, έπεσε 1,88 δολ. ή 1,9%, όντας στα 99,34 δολάρια ανά βαρέλι, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Οκτωβρίου διολίσθησε 2,37 δολ. ή 2,5%, φτάνοντας στα 92,52 δολ. το βαρέλι.


sofokleousin.gr