Νεκρός Παλαιστίνιος από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη
Τη ζωή του έχασε ένας Παλαιστίνιος έφηβος από τις ισραηλινές δυνάμεις στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης στη διάρκεια συγκρούσεων στο περιθώριο μιας στρατιωτικής επιχείρησης.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ο 17χρονος Μοχάμεντ Αμπού Σάλαχ τραυματίστηκε από σφαίρα στο κεφάλι στο χωριό Σίλατ αλ Χαρίθιγια, κοντά στην Τζενίν και υπέκυψε στα τραύματά του.
Σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι εισήλθε στο χωριό «για να κατεδαφίσει τον όροφο ενός κτιρίου όπου διαμένει ο τρομοκράτης Μοχάμεντ Τζαραντάτ», διευκρινίζοντας ότι αυτός κατηγορείται για τον πρόσφατο φόνο ενός Ισραηλινού εποίκου στη Δυτική Όχθη.
Πάντα σύμφωνα με τον στρατό, στο χωριό ξέσπασαν «βίαιες συγκρούσεις με τη συμμετοχή εκατοντάδων Παλαιστινίων», κάποιοι από τους οποίους πέταξαν εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών.
«Οι στρατιώτες εντόπισαν έναν αριθμό ένοπλων ταραχοποιών και πυροβόλησαν προς την κατεύθυνσή τους με στόχο να εξουδετερώσουν την απειλή», πρόσθεσε η ίδια πηγή χωρίς να αναφερθεί ευθέως στον θάνατο του νεαρού Παλαιστίνιου.
Σήμερα το πρωί τα καταστήματα στο Σίλατ αλ Χαρίθιγια παρέμειναν κλειστά πριν από την κηδεία του 17χρονου, στην οποία εκλήθησαν όλοι οι κάτοικοι μέσω ανακοινώσεων από τα μεγάφωνα του τεμένους του χωριού.
Εποικισμός
Ο ισραηλινός στρατός κατηγορεί τον Μοχάμεντ Τζαραντάτ, το σπίτι του οποίου τελικά κατεδαφίστηκε, ότι τον Δεκέμβριο σκότωσε τον 25χρονο Ισραηλινό Γιεχουντά Ντιμεντάν στον εβραϊκό οικισμό Χομές στη Δυτική Όχθη. Πολλοί άλλοι έποικοι είχαν τραυματιστεί στο ίδιο περιστατικό και οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν συλλάβει πολλούς ανθρώπους τις επόμενες ημέρες.
Οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδαφίζουν συχνά τα σπίτια Παλαιστίνιων που κατηγορούνται για επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη ή την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δύο παλαιστινιακές περιοχές που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967,
Την πρακτική αυτή, που επιδεινώνει την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, καταδικάζουν οι αντίπαλοί της, χαρακτηρίζοντάς τη συλλογική τιμωρία, όμως το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βοηθά στην αποτροπή επιθέσεων.
Περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι ζουν στη Δυτική Όχθη, όπου κατοικούν 2,9 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.
Όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου, όμως αυτός στη Χομές θεωρείται παράνομος και από το ίδιο το Ισραήλ.
Το 2005 είχε εκκενωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, όμως οι έποικοι στη συνέχεια επέστρεψαν εκεί, οξύνοντας την ένταση με τους Παλαιστίνιους.
Το περιστατικό στη βόρεια Δυτική Όχθη σημειώθηκε μετά τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων διαδηλωτών και της ισραηλινής αστυνομίας στη συνοικία Σέιχ Τζάρα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν 31 Παλαιστίνιοι χθες το βράδυ.
Τον Μάιο του 2021 συγκεντρώσεις υποστήριξης προς τις παλαιστινιακές οικογένειες που απειλούνταν με έξωση προκειμένου να εγκατασταθούν στη γη τους Εβραίοι έποικοι είχαν εκτραχυνθεί σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Περισσότεροι από 300.000 Παλαιστίνιοι και 210.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την περιοχή της πόλης που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, την οποία οι Παλαιστίνιοι επιθυμούν για πρωτεύουσα του μελλοντικού τους κράτους.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους και έχει αποκλείσει την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, που έχουν περιέλθει σε τέλμα από το 2014. Ωστόσο έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να βελτιώσει τις οικονομικές συνθήκες των Παλαιστινίων.