Νέο ενεργειακό χτύπημα της Ρωσίας – Έκλεισε τον Nord Stream και τις ροές προς Γερμανία

Την ώρα που η Ευρώπη επιχειρεί να ανασυνταχτεί ενώπιον της ενεργειακής κρίσης, η Ρωσία έχουσα το πάνω χέρι στον ενεργειακό πόλεμο με τη Γηραιά Ηπειρο, συνεχίζει να χτυπά… Και επιλέγει για στόχο τη Γερμανία, η οποία ούτως ή άλλως αντιμετωπίζει σφοδρά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης. 

Επικαλούμενη εργασίες συντήρησης και τεχνικά ζητήματα η Gazprom ανακοίνωσε ότι σταμάτησε σήμερα τις παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream. Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.


sofokleousin.gr