Νέος κοροναϊός: 25 νεκροί, 830 κρούσματα – Ποιοι κινδυνεύουν
Επιβεβαιώθηκε ο πρώτος θάνατος εκτός επαρχίας Hubei. Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Στα 830 τα κρούσματα. 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν για ένα ακόμα 24ωρο στην Κίνα τα κρούσματα και τα θύματα του νέου κοροναϊού. Όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της Υγείας, ο κοροναϊός 2019-nCoV κόστισε τη ζωή σε ακόμα οκτώ ανθρώπους. Επιβεβαιώθηκε επίσης σε σχεδόν 200 άλλους.
Σύμφωνα με την κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας (σ.σ. είναι το αντίστοιχο του υπουργείου Υγείας), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 830. Από τους ασθενείς αυτούς, οι 25 δεν κατόρθωσαν να κρατηθούν στη ζωή.
Ένας από τους ασθενής πέθανε σε νοσοκομείο της επαρχίας Hebei. Ο ασθενής αυτός, που ήταν 80 ετών, αποτελεί τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Hubei όπου άρχισε η επιδημία, αναφέρει το Sky News.
Ο 80χρονος εκδήλωσε συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού κατά την επιστροφή του στο σπίτι του από δίμηνη παραμονή στην πόλη Wuhan. Η Wuhan είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Hubei και το επίκεντρο της επιδημίας με το νέο κοροναϊό.
Ο κοροναϊός πρωτοεμφανίστηκε στην πόλη στα τέλη Δεκεμβρίου. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε πολλές πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης.
Έχουν αναφερθεί επίσης τέσσερα κρούσματα στην Ταϋλάνδη και από δύο στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου. Από ένα κρούσμα, εξ άλλου, έχουν αναφέρει οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, η Ταϊβάν, η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
Στη Βρετανία, έγινε γνωστό ότι 14 άτομα ελέγχονται για τον κοροναϊό. Οι 5 από αυτούς απεδείχθησαν αρνητικοί. Εκκρεμούν τα αποτελέσματα των υπολοίπων 9, σύμφωνα με την υγειονομική Αρχή της Αγγλίας (Public Health England).
Χθες Πέμπτη, οι κινεζικές Αρχές προχώρησαν σε αποκλεισμό τουλάχιστον τριών πόλεων με συνολικό πληθυσμό 18 εκατομμυρίων ατόμων, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας.
ΠΟΥ: Κίνδυνος για διαβητικούς, καρδιοπάθειας
Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι ο κοροναϊός συνιστά μεν επείγον περιστατικό για την Κίνα, αλλά όχι για τον πλανήτη.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Ghebreyesus είπε ότι η επιδημία συνιστά «πολύ μεγάλο κίνδυνο» για την Κίνα και ενδεχομένως παγκοσμίως.
Ο κ. Tedros παρουσίασε επίσης μερικά νέα επιστημονικά δεδομένα για τον κοροναϊό. Όπως είπε, ο κοροναϊός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και να σκοτώσει, αλλά συνήθως προκαλεί ήπια συμπτώματα.
«Ξέρουμε ότι μεταξύ όσων μολύνθηκαν από αυτόν, το ένα τέταρτο εκδήλωσαν σοβαρή νόσο», είπε. «Ξέρουμε επίσης ότι οι περισσότεροι απ’ όσους έχασαν τη ζωή τους είχαν υποκείμενα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, διαβήτη ή καρδιαγγειακή νόσο. Τα προβλήματα αυτά είχαν εξασθενήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα».
Και συνέχισε: «Ξέρουμε επίσης ότι έχει υπάρξει μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην Κίνα. Η μετάδοση αυτή, όμως, προς το παρόν περιορίζεται στα μέλη της οικογένειας των ασθενών και στους εργαζομένους στην Υγεία που τους φροντίζουν. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός Κίνας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποκλείεται να συμβεί».