Ο Μπαχ υπαινίσσεται έλλειψη αλληλεγγύης στην απόφαση της World Athletics
Ο Στίβος έσπασε μια παράδοση 128 ετών τον Απρίλιο, ανακοινώνοντας ότι θα γίνει το πρώτο άθλημα που θα προσφέρει χρηματικό έπαθλο 50.000 δολαρίων για τους Ολυμπιονίκες, ξεκινώντας από το Παρίσι φέτος. Η ανακοίνωση του προέδρου της «World Athletics» Σεμπάστιαν Κόε, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ΔΟΕ αλλά δεν συζήτησε εκεί το σχέδιό του, χαιρετίστηκε από πολλούς αθλητές. Όμως αντιμετωπίστηκε επίσης με έκπληξη και έντονη κριτική από άλλες διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, οι οποίες τον κατηγόρησαν , λέγοντας δεν συνομίλησε μαζί τους πριν από την κίνησή του.
«Δεν πρόκειται για συζήτηση για χρηματικά έπαθλα, επειδή τα χρηματικά έπαθλα υπάρχουν εδώ και δεκαετίες», είπε σήμερα (3/5) ο Μπαχ σε μία διαδικτυακή συζήτησης με μέσα ενημέρωσης. «Οι συναθλητές μου (ξιφασκίας) και εγώ το 1976, λάβαμε χρηματικό έπαθλο για το χρυσό μας μετάλλιο μέσω του ιδρύματος που υποστηρίζεται από την εθνική Ολυμπιακή επιτροπή (της Γερμανίας)».
Ο Μπαχ είπε ότι ενώ χορηγοί, κυβερνήσεις ή ιδιωτικά ιδρύματα παρείχαν πληρωμές σε αθλητές για την Ολυμπιακή επιτυχία, ο ρόλος μιας διεθνούς αθλητικής ομοσπονδίας δεν είναι αυτός: «Αυτό το ερώτημα είναι κατ’ αρχήν ζήτημα του πώς να υποστηρίξουμε καλύτερα τους αθλητές», είπε ο Μπαχ, προσθέτοντας ότι η ΔΟΕ επανεπένδυσε το 90% των εσόδων του, με κύριους δικαιούχους τις εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις διεθνείς ομοσπονδίες (IF).
«Είναι οι κύριοι αποδέκτες αυτών των χρημάτων, αυτού του μεριδίου της εμπορικής επιτυχίας των Αγώνων», είπε ο Μπαχ και συνέχισε: «Ο ρόλος των διεθνών ομοσπονδιών είναι ότι πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προσπαθήσουν να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των αθλητών που προέρχονται από προνομιούχες χώρες και εκείνων που προέρχονται από λιγότερο προνομιούχες χώρες».
Ο Μπαχ είπε ότι περιμένει πως οι Αγώνες του Παρισιού, που ξεκινούν στις 26 Ιουλίου, θα είναι ασφαλείς και επιτυχημένοι παρά τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Γάζα και ότι δεν περιμένει διαμαρτυρίες στον αγωνιστικό χώρο ή αθλητές που αρνούνταν να αγωνιστούν εναντίον άλλων εθνών για πολιτικούς λόγους. «Όλα δείχνουν ότι όλος ο κόσμος θέλει να συμμετάσχει και ότι οι αθλητές που έρχονται θα αγωνιστούν σεβόμενοι πλήρως τον Ολυμπιακό Χάρτη», είπε.
Η ΔΟΕ υποστηρίζει τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή Ολυμπιακή επιτροπή και εάν οι Παλαιστίνιοι αθλητές δεν προκριθούν θα λάβουν προσκλήσεις ως μέρος των ποσοστώσεων καθολικότητας των Αγώνων: «Γι αυτό εργαζόμαστε και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε και τις δύο Ολυμπιακές επιτροπές και υποστηρίζουμε ιδιαίτερα τους Παλαιστίνιους αθλητές που δεν έχουν προκριθεί από αγώνες», τόνισε ο Μπαχ. «Εάν δεν προκριθούν, θα τους παρέχουμε προσκλήσεις όπως για τις άλλες Ολυμπιακές επιτροπές που δεν έχουν αθλητές που έχουν προκριθεί, προκειμένου να συμμετάσχουν σε ισότιμη βάση στο Παρίσι».
Είπε επίσης ότι οι μεμονωμένες εκκλήσεις για απαγόρευση συμμετοχής σε Ισραηλινούς ή Παλαιστίνιους αθλητές δεν είχαν λόγο: «Ούτε η ολυμπιακή επιτροπή του Ισραήλ, ούτε εκείνη της Παλαιστίνης έχουν παραβιάσει τον Ολυμπιακό Χάρτη όπως η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή», πρόσθεσε ο Τόμας Μπαχ.