Ο «χορός» των απολύσεων – Γιατί χάθηκαν πάνω από 150.000 θέσεις εργασίας
Συνεχίζεται ο «χορός» των απολύσεων με περισσότερες από 150.000 περικοπές να έχουν ανακοινωθεί από την αρχή του 2023 σε διεθνές επίπεδο, αυξάνοντας τις απολύσεις που ξεκίνησαν το 2022 και οι οποίες πλησιάζουν σχεδόν τις 400.000.
Συγκεκριμένα, περισσότερες από 330 εταιρείες παγκοσμίως ανακοίνωσαν «ψαλίδι» 117.300 θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο του 2023 και επιπλέον 33.713 εργαζομένων τον Φεβρουάριο. Και βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο δεκαήμερο.
Ο χώρος της τεχνολογίας στις ΗΠΑ φαίνεται να πρωταγωνιστεί στις απολύσεις, ωστόσο σημαντικές περικοπές θέσεων καταγράφονται στον οικονομικό κλάδο και στα media, σε μικρότερο ποσοστό, διεθνώς.
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Layoffs.fyi, ο οποίος καταγράφει τις χαμένες θέσεις εργασίας, μέχρι στιγμής, η Meta βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με την Amazon να ακολουθεί και το Twitter να συμπληρώνει το Top 3 της κατάταξης με τις περισσότερες απολύσεις από τον Ιανουάριο της προηγούμενης χρονιάς.
«Το 2020 και το 2021 οι τεχνολογικές εταιρείες προχώρησαν σε ένα ‘όργιο’ προσλήψεων, με ώθηση κυρίως από τα χαμηλά επιτόκια και την αυξημένη ζήτηση για τεχνολογικά προϊόντα λόγω lockdown και τηλεργασίας, κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού» σύμφωνα με τα όσα είπε ο Roger Lee, δημιουργός του Layoffs.fyi στους TIME.
Πλέον, βρισκόμαστε στο ακριβώς αντίθετο περιβάλλον, όπου οι εταιρείες φαίνεται να αποκηρύσσουν την τηλεργασία και να απολύουν το «επιπλέον» προσωπικό τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη, καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί και η γενική οικονομική οικονομία είναι σε πορεία ύφεσης, με φόντο τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και τις συνέπειες σε διεθνές επίπεδο.
Οι έντονες διακυμάνσεις στις αγορές, η αύξηση του πληθωρισμού και η «σφιχτή» νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών είναι παράγοντες που οδηγούν τις εταιρείες σε μειώσεις, προσωπικού και εξόδων σε ευρύτερο επίπεδο.
Πλέον, το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι απολύσεις θα συνεχιστούν, αλλά και αν το πότε θα καλυφθούν και πάλι οι χαμένες θέσεις. Κάτι που παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις, δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν συνυπολογιστούν οι διεθνείς παράγοντες και η σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος. Αυτοί είναι που θα κρίνουν την πορεία.