Ο Ερντογάν κοντράρει τους δυτικούς για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ

Τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και του γεωπολιτικού εναγκαλισμού του με τη Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε χαρακτηριστεί το «μαύρο πρόβατο» του ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ έφτασαν στο ναδίρ, όμως, αυτό δεν πτόησε τον Τούρκο πρόεδρο να συνεχίσει  να πατά σε δύο «βάρκες», μία της Δύσης και μία της Μόσχας. Προφανώς το κάνει με επιτυχία, διότι η αμερικανική ηγεσία, παρά τη δυνατή σχέση που έχει συνάψει η Αγκυρα με τη Ρωσία, επιχειρεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία, βεβαίως, ουδέποτε έπαψε να θεωρείται ως ένας ισχυρός και σημαντικός νατοϊκός σύμμαχος.

Πριν από μερικά 24ωρα διέρρευσε η είδηση πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα νέο εξοπλιστικό πακέτο προς την Τουρκία, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Μια ενέργεια που δικαίως ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια των ΗΠΑ να επαναπροσεγγίσουν τον «απείθαρχο» αλλά αναγκαίο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, παρά το «δώρο» των ΗΠΑ θέλει να ακολουθήσει και να επιβάλλει τη δική του γεωπολιτική ατζέντα.

Την ώρα που έχει «φουντώσει» η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ο Ταγίπ Ερντογάν θέτει το δικό του βέτο απέναντι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, κοντράροντας ανοιχτά τους δυτικούς και δη τις ΗΠΑ, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της εισχώρησης των δύο χωρών, που θα αλλάξει άρδην τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ευρώπη και όχι μόνο.
Θέλοντας να εμφανιστεί αρεστός προς τη Ρωσία, η οποία εκτοξεύει απειλές προς Ελσίνκι και Στοκχόλμη και παράλληλα να μετατρέψει σε ανατολίτικο παζάρι με τους δυτικούς τη συναίνεσή του στην ένταξη των δύο χωρών, με στόχο προφανώς να αποκομίσει «ανταλλάγματα» και γεωπολιτικά κέρδη, ο Ταγίπ Ερντογαν ακολουθεί ξανά τον δικό του διπλωματικό δρόμο. Εξέφρασε την αρνητική του διάθεση στην εισχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ισχυριζόμενος μεταξύ άλλων ότι οι σκανδιναβικές χώρες αποτελούν «ξενώνες» τρομοκρατών.

«Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος δεν δίστασε να τα βάλει εκ νέου με τις ΗΠΑ, για το γεγονός ότι εξαίρεσαν από τις κυρώσεις του τις περιοχές της Βόρειας Συρίας,  συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ελέγχονται από τους Κούρδους αντάρτες του YPG.

Νέα επίθεση στις ΗΠΑ!

«Δεν ξέρω τι να πω για τον Μπάιντεν. Αφού δούμε όλα τα δεδομένα και τις ακριβείς δηλώσεις του Μπάιντεν, τότε θα αποκαλύψουμε τη στάση μας. Πρώτα απ’ όλα, το YPG είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και είναι ίδιο με το PKK. Δεν είναι δυνατόν να δεχτούμε αυτό το λάθος της Αμερικής. Η Αμερική έχει δώσει κάθε είδους οικονομική στήριξη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, κατά όλων των οργανώσεων στη βόρεια Συρία» είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.


sofokleousin.gr