Ο κορωνοϊός ξαναδείχνει τα «δόντια» του: Τρεις φορές πάνω τα εγχώρια από τα εισαγόμενα κρούσματα


Ενδείξεις για διασπορά στην κοινότητα εμφανίζει και πάλι ο κορωνοϊός, ενώ τα μέτωπα που προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν αφορούν πλέον μόνο στις πύλες εισόδου και τα τουριστικά θέρετρα, αλλά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα. “Μαίνεται η πυρκαγιά” και στην Καβάλα, όπου μόνο χθες εντοπίστηκαν 7 νέα κρούσματα.

Από τη μία ο συνωστισμός και τα πάρτι στα μπαρ της Μυκόνου κι από την άλλη η ραγδαία αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο κορωνοϊός φαίνεται να μας δείχνει και πάλι “τα δόντια του”, καθώς η αύξηση της μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο εντός των συνόρων της χώρας έχει θορυβήσει τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι ζητούν να ληφθούν τώρα ακόμη και οριζόντια μέτρα, τουλάχιστον για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, δήλωσε ότι τα μέτρα θα πρέπει να επεκταθούν σε περισσότερους δημόσιους χώρους “για να μη δούμε μέσα στις επόμενες εβδομάδες 1.000 κρούσματα την ημέρα”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ και ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, τόνισε ότι η εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους κλειστούς χώρους: “Η εφαρμογή των μέτρων πρέπει να είναι οριζόντια χωρίς εξαιρέσεις”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: “Φουντώνει” η μετάδοση στην κοινότητα

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού που παρατηρείται και πάλι στην Ελλάδα φαίνεται να έχει μετατοπιστεί στην εγχώρια μετάδοση, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα -με τα μέτρα που ελήφθησαν στις χερσαίες πύλες της χώρας- έχουν περιοριστεί.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, μάλιστα, τα εγχώρια κρούσματα εμφανίζονται πάνω από τρεις φορές περισσότερα από τα εισαγόμενα. Συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 27/7 και μέχρι και χθες Τετάρτη 29/7, από τα συνολικά 144 επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου COVID-19, τα προερχόμενα από εγχώρια μετάδοση ήταν 111, ενώ όσοι εισήλθαν στη χώρα από το εξωτερικό και είχαν προσβληθεί από COVID-19 δεν ξεπέρασαν τους 33.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 27/7 από τα 35 νέα κρούσματα συνολικά, τα εγχώρια ήταν 26 ενώ τα εισαγόμενα 9, την Τρίτη 28/7 από τα 52 συνολικά, τα εγχώρια ήταν 41 και τα εισαγόμενα 11, ενώ χθες Τετάρτη 29/7 από τα 57 επιβεβαιωμένα περιστατικά σε όλη τη χώρα, τα εγχώρια ήταν 44 και τα εισαγόμενα 13.

Δείτε στον χάρτη του ΕΟΔΥ ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έχει αρχίσει να έχει εκθετική τάση:

Μεγάλη διασπορά σε Αττική και Θεσσαλονίκη – Ανησυχία και για την Καβάλα

Η ανησυχία των επιστημόνων έχει μετατοπιστεί πλέον από τα σύνορα στην ενδοχώρα και κυρίως στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση εμφάνισης νέων κρουσμάτων. Ο κίνδυνος η αύξηση αυτή να πάρει εκθετική τροπή είναι υπαρκτός και γι’ αυτό, δεν αποκλείεται να ληφθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τη χρήση της μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.

Συγκεκριμένα, τα νέα κρούσματα από τη Δευτέρα και μέχρι σήμερα κινήθηκαν με διαφορά μιας ημέρας, στην Αττική από 14 στα 17 και στα 18 (σύνολο 49), στη Θεσσαλονίκη από τα 2 στα 9 και στα 11 (σύνολο 22) και στην Καβάλα από τα 2 στα 4 και τα 7 χθες (σύνολο 13).

Ταυτόχρονα με τα νέα κρούσματα αύξηση εμφανίζουν και οι νοσηλείες σε νοσοκομεία, αλλά και οι ασθενείς που έχουν τεθεί από τον ΕΟΔΥ σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μέχρι και την Τρίτη 28/7 ήταν 429. Από αυτά τα 145 ενεργά κρούσματα καταγράφονται στην Αττική και τα 66 στη Θεσσαλονίκη.

Αυξάνονται οι έλεγχοι – 130.000 ευρώ πρόστιμα σε μια εβδομάδα για μη τήρηση μέτρων

Μπροστά στον ορατό πλέον κίνδυνο η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού να γίνει ανεξέλεγκτη, η κυβέρνηση αποφάσισε την εντατικοποίηση των ελέγχων -πλέον και από την ΕΛΑΣ- με αποτέλεσμα μέσα σε μία εβδομάδα να διπλασιαστούν τα ποσά που κλήθηκαν να πληρώσουν οι παραβάτες, για τη μη τήρηση μέτρων προστασίας και προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Οι τρεις αρμόδιες αρχές (ΕΛΑΣ, ΣΥΚΕΑΑΠ και ΕΑΔ) ξεπέρασαν τους 20.000 ελέγχους μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα.

Οι παραβάσεις, που αφορούσαν κυρίως μάσκες σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών σε καφέ και εστιατόρια κ.α. κατά την τελευταία εβδομάδα έφτασαν τις 435, οι οποίες υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 62 ανά ημέρα. Τα συνολικά πρόστιμα που επιβλήθηκαν γι’ αυτές, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, άγγιξαν το ποσό των 129.550 ευρώ. Την ίδια στιγμή επιβλήθηκαν συνολικά και από τις τρεις αρμόδιες αρχές, 75 ημέρες αναστολής λειτουργίας καταστημάτων.



agrinio24.gr