Ο νέος ηγέτης – φάντασμα του Iσλαμικού Κράτους

Λίγες ημέρες μετά την αμερικανική επιδρομή και τον θάνατο του ηγέτη του ισλαμικού Κράτος, η τζιχαντιστική οργάνωση επιβεβαίωσε ότι ο  Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι είναι νεκρός και ανακοίνωσε και διάδοχο του: Νέος ηγέτης του ΙΚ είναι ο  Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι.

Το όνομα αυτό είναι εντελώς άγνωστο στις δυνάμεις ασφαλείας – στην ουσία ακούγεται για πρώτη φορά στα σενάρια διαδοχής του Μπαγκντάντι που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

Ειδικοί πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα το Αμπού Ιμπραήμ αλ-Χασέμι αλ-Κουράσι δεν είναι είναι ένα πραγματικό όνομα, αλλά ψευδώνυμο.

Στο ηχητικό μήνυμα που μεταφόθηκε από το πρακτορείο προπαγάνδας της εξτρεμιστικής οργάνωσης, Amaq,το ΙΚ  δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον νέο ηγέτη του, ούτε δημοσίευσε φωτογραφία του. Ωστόσο, τον χαρακτήρισε ως «εξέχον πρόσωπο στην τζιχάντ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Χασέμι είναι βετεράνος μαχητής που είχε αγωνιστεί κατά των ΗΠΑ στο παρελθόν.

Με την ονομασία «αλ Κουράσι», το Ισλαμικό Κράτος καθιστά σαφές ότι ο νέος ηγέτης κατάγεται από τη φυλή του προφήτη Μωάμεθ Quraysh (Κουράς)  – κάτι που γενικά οι σουνίτες θεωρούν βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποιος να γίνει χαλίφης.

Όπως είχε δηλώσει πριν την ανακοίνωση η  ειδική αναλύτρια του BBC  Μίνα αλ-Λάμ, «αν το Ισλαμικό Κράτος επέλεγε να διορίσει νέο ηγέτη του κάποιον  που δεν είναι Κουράσι, ίσως αυτό θα ήταν μία  σιωπηρή αναγνώριση ότι το χαλιφάτο δεν υπάρχει πια».

Όσο η ταυτότητα του νέου ηγέτη του ΙΚ παραμένει άγνωστη, οι εικασίες πληθαίνουν.

Πρόσφατα, ο  γαμπρός του αλ Μπαγκντάντι . είχε δηλώσει ότι νέος χαλίφης θα μπορούσε να γίνει  ο Χατζίτ Αμπντουλάχ – ένας τζιχαντιστής που στις αρχές των ΗΠΑ είναι γνωστός ως Αμίρ Μουχάμαντ Σάιντ Αμπντάλ Ραχμάν αλ-Μάουλα. 

Με πληροφορίες από BBC, Independent, Reuters

kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ