Ο βίος και η πολιτεία του αδίστακτου μαφιόζου Φρανκ «ο Ιρλανδός» Σίραν


«Έμαθα πως βάφεις σπίτια»; Είναι η ερώτηση που ακούγεται με ένα τόνο μυστηρίου στη χροιά της φωνής. «Ναι. Τα βάφω. Και αναλαμβάνω και ξυλουργικές εργασίες» είναι η απάντηση. Με φωνή σταθερή, που δεν προδίδει ίχνος δισταγμού.

Φαινομενικά ο παραπάνω διάλογος είναι εντελώς αθώος. Είναι; Εξαρτάται από το ποιοι συμμετέχουν σε αυτόν. Αν μιλάνε δυο εργάτες της οικοδομής, για παράδειγμα, προφανώς και είναι ένας εντελώς αθώος διάλογος. Τι γίνεται, όμως, αν αυτός ο διάλογος γίνεται μεταξύ μαφιόζων; Τότε σίγουρα εδώ μπαίνουν και δεύτερες σκέψεις. Περισσότερο σκοτεινές. Και σίγουρα πιο αιματοβαμμένες.

Ο συγκεκριμένος διάλογος δεν επιλέχθηκε τυχαία, για την εισαγωγή του θέματος που διαβάζετε. Ήταν κάτι σαν σήμα κατατεθέν ενός από τους πιο σκληρούς και αδίστακτους μαφιόζους που γνώρισαν ποτέ οι ΗΠΑ.

Για τον Φρανκ Σίραν ο λόγος. Γνωστός και ως «ο Ιρλανδός», ο Σίραν όταν ήθελε να πει πως αναλαμβάνει ένα -όπως θα λέγαμε σήμερα- συμβόλαιο θανάτου, ξεκαθάριζε πως πράγματι… «έβαφε σπίτια». Έβαφε, δηλαδή, τους τοίχους με αίμα. Σε ότι αφορά τις «ξυλουργικές εργασίες», που αναφέρθηκαν νωρίτερα, ήταν και αυτές «κομμάτι» της δουλειάς του Σίραν. Ήταν το καθάρισμα του χώρου προκειμένου στη συνέχεια να μη μείνουν ίχνη για τους ερευνητές της αστυνομίας.

Η ζωή του «Ιρλανδού» ήταν εξαιρετικά πολυτάραχη. Τόσο πολυτάραχη που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον σπουδαίο σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε ο οποίος πήρε μαζί του ένα υπέρλαμπρο καστ ηθοποιών και έχοντας από πίσω του την χρηματοδότηση του Netflix δημιούργησε την πιο ακριβή του ταινία η οποία κατέκτησε ήδη 10 υποψηφιότητες για την επερχόμενη απονομή των Όσκαρ!  Η παρουσία, άλλωστε, των Αλ Πατσίνο και Ρόμπερτ Ντε Νίρο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους είναι ένα καλό… σημάδι πως θα κατακτήσει κάποια από αυτά.

Ποιος ήταν ο Φρανκ Σίραν

Ο Φρανκ Σίραν (αριστερά) την εποχή που υπηρετούσε στο στρατό των ΗΠΑ

Το 1920 στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, γεννιέται ο Φρανκ Σίραν. Η οικογένεια του ήταν από την Ιρλανδία και όλοι τους πιστοί καθολικοί. Ο Φρανκ ήταν ένας εντυπωσιακός άνθρωπος που έβλεπε τον κόσμο από τα 1,93 μέτρα, με μια τρομακτική σωματική διάπλαση.

Πολέμησε και διακρίθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν στην στρατιωτική αστυνομία κατά τη διάρκεια της επίθεσης των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ και εξοργισμένος μετά από αυτό δήλωσε εθελοντής στην πολεμική αεροπορία. Υπηρέτησε συνολικά 411 ημέρες και πήρε μέρος, μεταξύ άλλων, στην απόβαση των συμμάχων στη Σικελία και στη Γερμανία.

Ο χαρακτήρας του Σίραν φάνηκε ήδη από εκείνες τις ημέρες αφού όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος συμμετείχε σε μάχες που είχαν τον χαρακτήρα μακελειού και δεν ακολουθούσαν κανένα πολεμικό κανόνα. Ο Σίραν κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου. Για μια τέτοια σφαγή αιχμάλωτων Γερμανών στρατιωτών, μάλιστα, ο Σίραν είχε πει πως «δεν είχα κανένα ενδοιασμό να κάνω αυτό που έπρεπε».

Ο «Ιρλανδος» σε μεγαλύτερη ηλικία μαζί με άλλα μέλη της μαφίας

Απολύθηκε από τον στρατό τον Οκτώβριο του 1945  και σχεδόν αμέσως έπιασε «δουλειά» σαν εκτελεστής δίπλα στα αφεντικά της μαφίας Ράσελ Μπουφαλίνο και Άντζελο Μπρούνο. Αυτός αναλάμβανε όλες τις δύσκολες δουλειές της «οικογένειας» του Σικελού Ράσελ Μπουφαλίνου και λέγεται πως είχε διαπράξει τουλάχιστον 25 εν ψυχρώ εκτελέσεις!

Σύντομα φτιάχτηκε γύρω από το όνομά τους ένας μύθος. Ο ίδιος έλεγε πως συμμετείχε στην επέμβαση των ΗΠΑ στον κόλπο των Χοίρων κατά του Φιντέλ Κάστρο αλλά και πως είχε πλήρη γνώση της δολοφονίας του Τζόν Κένεντι. Πριν αυτή γίνει…

Τελικά, πέθανε τον Δεκέμβριο του 2003, σε ηλικία 83 ετών, χτυπημένος από καρκίνο!

Η μυστηριώδης εξαφάνιση του συνδικαλιστή Τζίμι Χόφα

Το καλοκαίρι του 1975 η επικαιρότητα στις ΗΠΑ σημαδεύτηκε από την μυστηριώδη εξαφάνιση του ισχυρότερου συνδικαλιστή στη χώρα. Ο Τζίμι Χόφα ήταν πρόεδρος για πάνω από 10 χρόνια στο συνδικάτο «Τeamsters» το οποίο υπό την καθοδήγησή του έφτασε να έχει 1,5 εκατομμύρια μέλη!

Το ζήτημα, ωστόσο, με τον Χόφα ήταν πως χρησιμοποιούσε μαφιόζικες πρακτικές για να κάνει τις δουλειές του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές από τις απεργίες που είχε προκηρύξει την περίοδο της κυριαρχίας του ήταν «στοχευμένες» με στόχο να πιέζει συγκεκριμένους εργοδότες και να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του «Τeamsters».

Πέρα από αυτό, ωστόσο, ο Χόφα δεν δίσταζε να κλείνει συμφωνίες με τη μαφία και το οργανωμένο έγκλημα. Εκείνοι τον προστάτευαν και εκείνος του χρηματοδοτούσε. Μέχρι που ο Χόφα άρχισε να γίνεται ανεξέλεγκτος και απέκτησε πολλούς εχθρούς. Καταδικάστηκε και μπήκε στη φυλακή για υπεξαίρεση. Επί προεδρίας Νίξον κέρδισε την ελευθερία του με την προϋπόθεση να μείνει μακριά από το συνδικάτο. Εκείνος δεν συμμορφώθηκε και επιχείρησε να επανεκλεγεί πρόεδρος. Πριν φτάσουν στις κάλπες, ωστόσο, τα μέλη του συνδικάτου, ο Χόφα εξαφανίστηκε. Ο τελευταίος άνθρωπος που μίλησε μαζί του ήταν η γυναίκα του.

Ο Τζίμι Χόφα και η σύζυγός του

Ο Χόφα είχε πάει σε ένα εστιατόριο έξω από το Ντιτρόιτ για να συναντήσει τρεις άνδρες. Όταν είδε πως αργούν της τηλεφώνησε και της είπε πως αν δεν εμφανιστούν τα επόμενα λεπτά θα φύγει. Μετά από λίγη ώρα αυτόπτες μάρτυρες είδαν τον Χόφα να μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο και να φεύγει μαζί με τρεις άνδρες. Από τότε δεν τον ξαναείδε κανείς.

Έρευνες της αστυνομίας με στόχο τον εντοπισμό του πτώματος του Τζίμι Χόφα

Λέγεται πως είχε ραντεβού με μέλη της μαφίας. Τα ονόματα που ακούστηκαν πολλά. Τίποτα δεν αποδείχθηκε. Το πτώμα του Χόφα δεν βρέθηκε ποτέ. Ούτε βέβαια ποιος τον σκότωσε. Η αστυνομία, πάντως, τον θεωρεί και επίσημα νεκρό από το 1982. Λένε πως αυτοί που τον σκότωσαν τον έθαψαν στα θεμέλια του γηπέδου των Giants ή εκεί που βρίσκεται σήμερα ο αυτοκινητόδρομος του Ντιτρόιτ…

Το τρίωρο κινηματογραφικό έπος για τη ζωή του «Ιρλανδού»

Σπάνια φωτογραφία του Χόφα (δεξιά) μαζί με τον Σίραν (στο κέντρο) και τη σύζυγο του δεύτερου

Πώς συνδέονται όλα όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα; Μα φυσικά επειδή ένας από τους πλέον βασικούς ύποπτους για το «καθάρισμα» του Χόφα ήταν ο Φρανκ «ο Ιρλανδός» Σίραν. Φημολογείται (μόνο αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει, άλλωστε, αφού κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά έγινε) πως όταν ο Χόφα είδε μπροστά του τον Σίραν έγινε ο διάλογος με το «βάψιμο» του σπιτιού που διαβάσατε στην αρχή.

Όλη αυτή η ιστορία ήρθε κοντά μας μέσω μιας επικών διαστάσεων γκανγκστερικής ταινίας διάρκειας τριών ωρών η οποία έχει την υπογραφή του σπουδαίου σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορσέζε με το σενάριο να το έχει επιμεληθεί ο Στιβ Ζάιλιαν (Η λίστα του Σίντλερ).

Τον Σίραν υποδύεται ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο και τον Τζίμι Χόφα ο ανεπανάληπτος Αλ Πατσίνο!

Η παραγωγή του «Irishman» ήταν πανάκριβη καθώς φημολογείται πως ξεπέρασε κατά πολύ τα 175 εκατ. δολάρια κάτι που αμέσως την ανακηρύσσει  ως την πιο ακριβή ταινία που έχει κάνει ποτέ ο βραβευμένος σκηνοθέτης! Τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα πήγαν  στο καστ, αφού εκτός του Ντε Νίρο και του Αλ Πατσίνο έχει ονόματα όπως του Χάρβεϊ Καϊτέλ και του «ειδικού» σε τέτοιου είδους ταινίες, Τζο Πέσι!

Σκηνή από τα γυρίσματα της ταινίας. Διακρίνονται τα «ενισχυμένα» παπούτσια που φοράει ο Ντε Νίρο προκειμένου να δείχνει τόσο μεγαλόσωμος όσο και ο «Ιρλανδός»

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα Όσκαρ θα καταφέρει τελικά να κερδίσει το «The Irishman» σε μερικές ώρες. Αυτό μένει να φανεί.  Αυτό που είναι δεδομένο είναι πως πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα projects του Netflix που στήριξε οικονομικά το τεράστιο αυτό εγχείρημα και γι’ αυτό έριξε όλα τα καλά χαρτιά του στην παραγωγή της ταινίας, όπως μια πρωτοποριακή αντιγηραντική CGI τεχνολογία της ILM, που δείχνει σε νεαρότερη ηλικία το βασικό καστ!



agrinio24.gr