Όχι μόνο τα Χριστούγεννα- Γιατί πάντα χρειαζόμαστε «διάλειμμα»
Οι χριστουγεννιάτικες διακοπές προσφέρουν σε πολλούς από εμάς την ευκαιρία να κάνουμε μια παύση, να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε μπαταρίες πριν επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Το διάλειμμα όμως δεν πρέπει να αφορά μονάχα τις γιορτές. Η φιλοσοφία της ανάπαυσης είναι απαραίτητο να μας γίνει τρόπος ζωής, καθώς, όπως επιβεβαιώνει η επιστήμη, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, την απόδοσή μας, τη διαχείριση του στρες και τη συνολική μας υγεία.
Έχοντας ελεύθερο χρόνο, είμαστε σε θέση να κάνουμε επαναφορά, κερδίζοντας βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, μεγαλύτερη εστίαση, καλύτερη συγκέντρωση και αυξημένη παραγωγικότητα. Αντίθετα, αν παραλείπουμε το διάλειμμα, είναι πιο πιθανό η εξάντληση να μας χτυπήσει την πόρτα, μια κατάσταση ικανή ακόμα και να μας αρρωστήσει.
Βέβαια, αν κανείς βιώνει εξουθένωση, πιθανότατα να μην περάσει μετά από λίγες μέρες αδείας, μιας και το burnout προέρχεται από χρόνια και συνεχόμενη πίεση. Εκτός από τα τακτικά διαλείμματα και την ξεκούραση, είναι σημαντικό να βρούμε την ρίζα του προβλήματος για να καταφέρουμε να το διαχειριστούμε, να μην ξεχνάμε να ακούμε το σώμα μας καθημερινά, να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να μην διστάζουμε να ζητάμε βοήθεια.
Πώς περιµένουμε ο εγκέφαλός μας να έχει ενέργεια χωρίς να κάνει διάλειµµα;
Ο εγκέφαλός μας είναι μια μηχανή. Το πόσο καλοκουρδισμένη είναι, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς. Αρκεί να σκεφτούμε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο για να σκεφτεί, να προβληματιστεί και να ξεκουραστεί. Επίσης, θέλει χρόνο για να «αρχειοθετήσει» τα ερεθίσματα της ημέρας και για να «πετάξει» τα περιττά δημιουργώντας χώρο για τις νέες πληροφορίες.
Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, όταν ο εγκέφαλος πάρει το σήμα πως δεν αντέχει άλλο, σταματά να συγκεντρώνεται. Έτσι, οι νευρώνες της αντίληψής μας, την ώρα που το μυαλό αρνείται να συνεχίσει μια εργασία, μας ειδοποιούν να σταματήσουμε.
Έρευνες αποκαλύπτουν πως οι εργαζόμενοι που ξεκινούν και φεύγουν στην ώρα τους, κάνουν τακτικά διαλείμματα (συμπεριλαμβανομένου του μεσημεριανού γεύματος) στη δουλειά, μένουν σπίτι όταν δε νιώθουν καλά και ξέρουν πώς να διαχειρίζονται τις ισορροπίες μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, είναι αυτοί που έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν άδεια από την εργασία τους με άγχος, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάθουν burnout, είναι πιο συγκεντρωμένοι, πιο παραγωγικοί και λιγότερο επιρρεπείς σε λάθη.
Σιωπηλά διαλείμματα: Χαρίζουμε στο μυαλό μας στιγμές διαύγειας
Ενώ συνηθίζουμε να χαλαρώνουμε με θορυβώδεις ασχολίες, όπως το σκρολάρισμα στο κινητό, το να ξεκλέψουμε στιγμές σιωπής είναι πολύ σημαντικό. Οι στιγμές αυτές συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στην σωματική μας υγεία αλλά και την ψυχική μας ευεξία.
Η σιωπή μπορεί να δημιουργήσει μια σωστή βάση για την άσκηση της ενσυνειδητότητας. Το να έχουμε συνειδητή επίγνωση του τι συμβαίνει στην παρούσα στιγμή μπορεί να μειώσει, σε μεγάλο βαθμό, το άγχος, να αυξήσει την ηρεμία στις σκέψεις που έχουμε ενώ καταπραΰνει, γενικότερα, το νευρικό μας σύστημα.
Εξασφαλίζοντας στιγμές ηρεμίας σε καθημερινή βάση, συμβάλουμε σημαντικά και στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, οι στιγμές αυτές, βοηθούν στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «ιππόκαμπος», η οποία συνδέεται με τη μνήμη, τα συναισθήματα και την ικανότητά μας να μαθαίνουμε νέα πράγματα.
Σύμφωνα με μελέτη, εξασφαλίζοντας μόλις δύο λεπτά σιωπής, μπορούμε να ηρεμήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το να ακούγαμε χαλαρωτική μουσική. Και αυτό γιατί μειώνεται σημαντικά η αρτηριακή πίεση, άρα, και η κυκλοφορία αίματος στον εγκέφαλο. Επιτρέποντας, λοιπόν, στον εαυτό μας να βιώνει στιγμές σιωπής είναι σαν να πατάμε το κουμπί «reset» μειώνοντας έτσι, σημαντικά, το άγχος που νιώθουμε.
Απολαύστε λοιπόν φέτος στο έπακρο το διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, αδειάζοντας το νου σας, απολαμβάνοντας το φαγητό σας, αγκαλιάζοντας φίλους και οικογένεια… Κι όταν οι γιορτές περάσουν, μην ξεχνάτε αυτή τη χρονιά, να κάνετε διαλείμματα. Είτε μικρότερα είτε μεγαλύτερα, μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας της υγείας μας σε ποικίλα επίπεδα.