Οδηγούμε το Skoda Karoq 2.0 TDI 150 PS 4×4 DSG7


Όταν πριν λίγους μήνες οδηγούσαμε μια από τις βασικές εκδόσεις του Skoda Karoq, είχαμε βάλει τίτλο στο άρθρο «Φθηνό, Καλό και Μπόλικο», με βάση την λογική του ότι, το μεσαίο SUV της Skoda που αντικατέστησε το δημοφιλές Yeti, προσφέρει τα «πάντα όλα» από όσα περιμένει ο μέσος καταναλωτής ενός SUV, με ποιότητα κατασκευής, ασφάλεια, καλή οδική συμπεριφορά και άφθονους χώρους, σε τιμή από 20.000 ευρώ.

Αυτό είναι και το μοντέλο που επέλεξε πρόσφατα για «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2019» για την Ελλάδα, μια μεγάλη ομάδα έμπειρων Ελλήνων δημοσιογράφων του ειδικού τύπου, σκεπτόμενη πως, με ένα σχετικά μικρό ποσό, αγοράζεις ένα αυτοκίνητο που τα κάνει σχεδόν όλα και έτσι μπορεί άνετα να είναι το μοναδικό μιας οικογένειας.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω αφορούν τις βασικές εκδόσεις του μοντέλου, ή -για να είμαστε πιο ακριβείς- τις προσθιοκίνητες με κινητήρες μικρού κυβισμού (η γκάμα ξεκινά από τα 999 κ.εκ.).

Όμως, το Karoq δεν παύει να είναι ένα αυτοκίνητο ελευθέρου χρόνου (SUV), ένα μοντέλο δηλαδή που είναι συνυφασμένο με την τετρακίνηση.

Αυτή λοιπόν είναι και η έκδοση που επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε σε αυτό εδώ το άρθρο. Το Skoda Karoq, με 2λιτρο πετρελαιοκινητήρα, κιβώτιο διπλού συμπλέκτη (DSG) 7 σχέσεων και μετάδοση κίνησης σε όλους τους τροχούς μέσω ενός ηλεκτρονικά ελεγχόμενου συμπλέκτης Haldex 5ης γενιάς που συνδυάζεται με ανεξάρτητη πίσω ανάρτηση.

Πριν όμως πάμε στα επί μέρους της έκδοσης που δοκιμάσαμε, να θυμίσουμε ότι, το Karoq που κατασκευάζεται πάνω στην πλατφόρμα MQB του γκρουπ VW, θεωρητικά είναι ο αντικαταστάτης του Yeti, αλλά σε κάθε περίπτωση τοποθετείται πολύ πιο πάνω τόσο σε μέγεθος, όσο και σε κατασκευαστικές προδιαγραφές, γεγονός που το εντάσσει στην κατηγορία C-SUV (VW Tiguan, Seat Ateca, Audi Q3, κ.λπ).Σχεδιαστικά, το εμπρός μέρος χαρακτηρίζεται από τους προβολείς με το γεωμετρικό σχεδιασμό και το ακριβές περίγραμμα. Η μάσκα, που διαθέτει χρωμιωμένο πλαίσιο, έχει το κλασικό για την μάρκα τραπεζοειδές σχήμα και το μεγάλο λογότυπο της Skoda είναι τοποθετημένο στο χείλος του διακριτικού καπό.

Το πλάτος του (αρκετά αεροδυναμικού) αμαξώματος τονίζεται περισσότερο στο πίσω μέρος με την βοήθεια οριζόντιων γραμμών, ενώ τα επίπεδα, πίσω φώτα χωρίζονται σε δύο τμήματα και ενσωματώνουν τα φώτα θέσης, τα φώτα των φρένων, καθώς και της πινακίδας κυκλοφορίας που είναι τεχνολογίας LED.

Το μήκους 4.382 χιλιοστά αμάξωμα, χαρακτηρίζεται από την έξυπνη εκμετάλλευση των χώρων, ενώ το μήκους 2.638  χιλιοστών μεταξόνιο, δίνει την ένδειξη για ένα εσωτερικό με άνεση για τους επιβάτες, που μπορεί να είναι ακόμα και πέντε εύσωμοι ενήλικες.

Το πορτμπαγκάζ έχει χωρητικότητα 521 λίτρων (χωρίς εφεδρικό τροχό και όρθιες τις πλάτες των πίσω καθισμάτων, αλλά, με αναδιπλωμένα τα πίσω καθίσματα, η χωρητικότητα αυξάνεται στα 1.630 λίτρα. Στην περίπτωσή μας πάντως υπήρχε (η απαραίτητη για τους ελληνικού δρόμους) ρεζέρβα ανάγκης, που μειώνει λίγο τους παραπάνω αριθμούς, αλλά εξασφαλίζει το ότι, δεν θα μείνεις κάπου …καραβοφάναρο να περιμένεις βοήθεια.

Το εσωτερικό είναι ποιοτικό, εργονομικά άψογο και σχεδιαστικά ευχάριστο, παρά το μαύρο χρώμα που κυριαρχεί. Επιπλέον η έκδοση Style του αυτοκινήτου της δοκιμής μας (το 2.0 TDI, 4X4 7DSG μόνο σε αυτήν προσφέρεται), συμπεριλαμβάνει πολύ πλούσιο εξοπλισμό, τόσο που δεν νοιώσαμε ότι μας έλειπε κάτι, ενώ η λειτουργία του αυτόνομου παρκαρίσματος ήταν απολύτως ικανοποιητική.

Στα πολύ χρήσιμα πάντως στοιχεία του εξοπλισμού, συμπεριλαμβάνουμε την κάμερα οπισθοπορείας, την ανοιγόμενη ηλεκτρικά πόρτα του χώρου αποσκευών, την άνετη και εύχρηστη οθόνη πολυμέσων και τις πέντε επιλογές οδηγικού προφίλ, από eco μέχρι snow, η τελευταία των οποίων αποδείχθηκε «λίρα εκατό» στην διάρκεια επέλασης του …Τηλέμαχου.

Φυσικά δεν λείπουν και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα υποστήριξης του οδηγού, μερικά από τα οποία για να τα ρυθμίσεις όπως σε βολεύουν, πρέπει να αφιερώσεις αρκετή ώρα διαβάζοντας το manual, αλλά μπορείς και εμπειρικά μέσω της εύχρηστης και ευανάγνωστης έγχρωμης οθόνης, στο κέντρο του ταμπλό.

Κατά τα λοιπά, αυτό που εντυπωσιάζει (για όποιον ακούει Skoda και θυμάται το …παραπέτασμα), είναι η ποιότητα υλικών και συναρμολόγησης, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις premium μάρκες, με κατά πολύ υψηλότερο κόστος χρήσης. Επιπλέον, ατού της μάρκας, είναι οι simply clever λύσεις για αποθήκευση και μεταφορά μικροαντικειμένων, που σε κάνουν να απορείς γιατί άλλοι κατασκευαστές δεν επιλέγουν να τις βάλουν στα αυτοκίνητά τους, καθώς διευκολύνουν αφάνταστα, ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζουν δυσβάσταχτα το κόστος.

Ο 2λιτρος πετρελαιοκινητήρας (TDI) στα χαρτιά δεν εντυπωσιάζει ιδιαίτερα, με απόδοση 150 ίππων/3500-4000 στροφές και μέγιστη ροπή 34,7 χγρμ/1750-3000 στροφές. Όμως, οι τιμές αυτές έχοντας να αντιμετωπίσουν 1591 κιλά βάρους, τα καταφέρνουν αξιοπρεπέστατα (0-100 σε 9.3΄΄ & τελική ταχύτητα 195 χλμ/ώρα), χάρη και στο 7άρι DSG κιβώτιο, η κλιμάκωση του οποίου καλύπτει τα όποια κενά του κινητήρα.

Το κιβώτιο αλλάζει ομαλά και γρήγορα ταχύτητες, ακόμα και στο πρόγραμμα eco. Στην συνήθη χρήση «τραβά» τις σχέσεις μέχρι τις 2000 στροφές και κατεβάζει χωρίς καθυστέρηση όταν το ζητάς. Με μοναδικό μειονέκτημα το απότομο ξεκίνημα από στάση, ταιριάζει απόλυτα στο σύνολο του τετρακίνητου Karoq, ενώ στο πρόγραμμα Sport, διευκολύνει την σβέλτη οδήγηση και διαθέτει launch control.

Ο κινητήρας παράγει κάποιο θόρυβο, που όμως ελάχιστα γίνεται αντιληπτός στην καμπίνα επιβατών, ενώ δεν παρατηρήσαμε κραδασμούς. Είναι πρόθυμος από τις σχεδόν 1500 στροφές και καταναλώνει μικρές ποσότητες καυσίμου, δίνοντας στο μεσαίο SUV μεγάλη αυτονομία με το 55 λίτρων ρεζερβουάρ. Συγκεκριμένα, στην διάρκεια της δοκιμής μας η μέση κατανάλωση κυμάνθηκε στα 7,3 λίτρα ανά 100 χιλιόμετρα, τιμή που θα έπεφτε περισσότερο αν στις διαδρομές μας είχαμε περισσότερα χιλιόμετρα ανοικτού δρόμου.

Στον δρόμο, η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων που συνοδεύει την τετρακίνηση, κάνει την διαφορά, προς όφελος του κρατήματος, της άνεσης και της ευκολίας χρήσης. Ειδικά στους κακοφτιαγμένους ελληνικούς δρόμους, διαχειρίζεται άψογα το βαρύ αμάξωμα και αποσβένει πολύ καλύτερα από τον ημιάκαμπτο άξονα των δικήνητων εκδόσεων.

Έτσι το κράτημα του τετρακίνητου Karoq είναι από τα καλύτερα που θα συναντήσει κάποιος σε SUV, σε συνδυασμό με απαλή κύλιση και άνεση (βοηθούντων και των με υψηλό προφίλ ελαστικών) στο ταξίδι, καθώς η ρύθμιση της ανάρτησης καταφέρνει να συνδυάζει ιδανικά την αποτελεσματικότητα με την άνεση.

Οι κλίσεις του αμαξώματος είναι περιορισμένες ακόμα και στις γρήγορες στροφές, όπου αρχικά ελαφρώς υποστρέφει και στη συνέχεια γίνεται ουδέτερο με μεγάλα περιθώρια πρόσφυσης (τόσα όσα ποτέ δεν θα χρειαστεί ο συνειδητοποιημένος χρήστης ενός αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας.

Πολύ καλή είναι και η πρόσφυση στο χώμα, με την ανάρτηση να ακολουθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων τις υψομετρικές διαφορές του δρόμου και το πρόγραμμα off-road (ένα μπουτόν στην βάση του μοχλού ταχυτήτων) να προσαρμόζει τα συστήματα ανάλογα με τα δεδομένα του σαθρού εδάφους.

Πλεονέκτημα εδώ και τα 17,6 εκατοστά απόστασης του αμαξώματος από το έδαφος, που σε συνδυασμό με ανάρτηση, τετρακίνηση, πρόγραμμα off road και ένα σετ χωμάτινα λάστιχα, θα ανεβάσουν κάθετα τις εκτός ασφαλτόδρομων δυνατότητες της κατασκευής.

Στα συν των οδηγικών μας εντυπώσεων τα δυνατά φώτα και τα αποτελεσματικά και «ευθύβολα» φρένα, που ακόμα και σε μια ρυθμού GTI κατάβαση, δεν έδειξαν κόπωση.

Κλείνοντας, θα σημειώσουμε ότι, το συγκεκριμένο Karoq, μας ευχαρίστησε πολύ περισσότερο από όσο θα περιμέναμε, με βάση την θεωρία και τις εμπειρίες από φθηνότερες δικήνητες εκδόσεις. Μοιάζει (και πιθανώς είναι) το τέλειο οικογενειακό «πακέτο», ειδικά με την παραδοχή του μοναδικού οικογενειακού οχήματος και ζώντας μαζί του για περίπου 1000 χιλιόμετρα δεν βρήκαμε κάτι που να μας λείπει, ή που μας χάλασε.

Μεγάλα του ατού πάντως είναι, η πίσω ανάρτηση σε συνδυασμό με την τετρακίνηση, το DSG κιβώτιο (περίπου 2500 ευρώ πιο ακριβό από το χειροκίνητο 6άρι), η εκμετάλλευση των χώρων, και η εργονομία/ορατότητα που προσφέρει στον οδηγό.

Το μοναδικό μειονέκτημα είναι η υψηλή φορολογία που και λόγω 2λιτρου κινητήρα, αλλά και τετρακίνησης, εκτοξεύει την τιμή στα 35.500 ευρώ, ύψος που θα «φοβίσει» πολλούς μη εξοικειωμένους με την νέα τάξη πραγμάτων που διέπει της σύγχρονες κατασκευές της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας. Επίσης, η μικρή διαφορά τιμής (περίπου 2 χιλ. ευρώ λιγότερα), από το πολύ μεγαλύτερο Kodiaq θα δημιουργήσει αμφιβολίες επιλογής, που όμως είναι περισσότερο θέμα πραγματικών αναγκών και φιλοσοφίας προσέγγισης.

Υπέρ

Ποιότητα

Αμάξωμα

Εκμετάλλευση χώρων

Εξοπλισμός

Οδική συμπεριφορά

Εκτός δρόμου δυνατότητες

Άνεση

Κατανάλωση

Κατά

Τιμή κτήσης

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Κατηγορία: 5θυρο, 5θέσιο επιβατικό SUV

Κινητήρας: diesel, 4κύλινδρος, 16βάλβιδος, 1.968 κ.εκ., με 2 ΕΕΚ, ψεκασμό common rail & τούρμπο μεταβλητής γεωμετρίας

Ισχύς: 150 ίπποι/3.500-4.000 σαλ

Ροπή: 34,7 χγρμ/1.750-3.000 σαλ

Μετάδοση: Στους 4 τροχούς με σύστημα Haldex 5ης γενιάς

Κιβώτιο: 7 σχέσεων διπλού συμπλέκτη (DSG)

Επιτάχυνση 0-100: 9.3»

Τελική ταχύτητα: 195 χλμ/ώρα

Κατανάλωση δοκιμής: 7,3 λτ/100 χλμ.

Ρεζερβουάρ: 55 λίτρα

Ανάρτηση: Εμπρός Γόνατα μακ Φέρσον / Πίσω πολλαπλών συνδέσμων

Φρένα: Εμπρός αεριζόμενοι δίσκοι / Πίσω απλοί δίσκο

Σύστημα διεύθυνσης: Με ηλεκτρομηχανική υποβοήθηση και κύκλο στροφής 10,2 μ.

Ελαστικά: 215/55/17

Διαστάσεις: 4.382 x 1.841 x 1.603 χλστ

Μεταξόνιο: 2638 χλστ

Βάρος: 1591 κιλά

Χώρος αποσκευών: 521-1630 λίτρα

Εκπομπές CO2: 137 γρ/χλμ

Νίκος Τσάδαρης



Πηγή