Οι ανακοινώσεις Πούτιν τρομάζουν την αγορά ενέργειας – Στα 213 ευρώ εκτοξεύτηκε το φυσικό αέριο

Η κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους της Ρωσίας, η οποία κήρυξε μερική επιστράτευση και θα στείλει επιπλέον 300.000 στρατιώτες στο ουκρανικό μέτωπο, προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στην αγορά ενέργειας και στους επενδυτές. Ο πόλεμος θα συνεχιστεί-ενδεχομένως και με μεγαλύτερη ένταση- επί μακρόν, μαζί και η γεωενεργειακή αντιπαράθεση Μόσχας-Ευρώπης, μ’ ό,τι αρνητικό συνεπάγεται για τη Γηραιά Ηπειρο ενόψει του χειμώνα.

Ο αντίκτυπος στην αγορά ενέργειας ήταν άμεσος και… αρνητικός, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου που ακολουθούσαν πορεία κλιμάκωσης τις τελευταίες ημέρες, υποχωρώντας στα 170 ευρώ, εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 200 ευρώ. Για την ακρίβεια το ολλανδικό συμβόλαιο εκπλήρωσης Οκτωβρίου έφτασε τα 213,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα και τώρα κινείται στα 208 ευρώ.

Οι επενδυτές είχαν καθησυχαστεί μετά τις ανακοινώσεις ότι η Ευρώπη αυξάνει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο ενόψει χειμώνα, με τις δεξαμενές αποθήκευσης να έχουν «φουλάρει» περίπου στο 86% της χωρητικότητάς τους, ελαφρώς πιο πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας και κυρίως νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπει το αρχικό χρονοδιάγραμμα. 

Για την ακρίβεια αυτό το επίπεδο ήταν ο στόχος της ΕΕ για το τέλος του 2022, όμως επιτεύχθηκε τελικά τρεισήμισι μήνες πριν.
 


sofokleousin.gr