Οι δύο όψεις της οικονομίας

 Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν να “φτιάχνουν κλίμα”, δημοσιεύοντας θετικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, διανθισμένες με αισιόδοξες προβλέψεις για τις προοπτικές των τραπεζών και την πορεία του χρηματιστηρίου.

Η κυβέρνηση φυσικά πλειοδοτεί, αξιοποιώντας παράλληλα αυτές τις εκθέσεις για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα, όπου βασικά όπλα της είναι τα “επιτεύγματά” της στο πεδίο της οικονομίας εν μέσω διαδοχικών κρίσεων: Ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, επιβράδυνση του πληθωρισμού, εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.
Οι αγορές βλέπουν, αξιολογούν και επιδοκιμάζουν. Γι αυτό το χρηματιστήριο ακολουθεί παρατεταμένη ανοδική πορεία, με επικεφαλής τις τραπεζικές μετοχές.

Ομως αυτή η εικόνα αναπτυξιακής δυναμικής, θετικών προοπτικών και αυξημένων προσδοκιών, απέχει παρασάγγας από την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, στην πραγματική οικονομία και στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων εκτός χρηματιστηρίου..

Δεν είναι μόνον ο υψηλός πληθωρισμός, οι συνεχείς μεγάλες ανατιμήσεις, το αυξημένο ενεργειακό κόστος, η μείωση της ανταγωνιστικότητας. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις πνίγονται σε ληξιπρόθεσμα χρέη, οι οφειλές σε τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία διογκώνονται, ο κίνδυνος νέου κύματος κόκκινων δανείων γίνεται πλέον ορατός.

Παράλληλα πληθαίνουν οι αρνητικές έως ανησυχητικές ενδείξεις, που καθιστούν μετέωρες τις προβλέψεις για ανάπτυξη 1,8% και πληθωρισμό μόλις 5% το 2023, στις οποίες έχει στοχεύσει η κυβέρνηση για να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει έκτακτες παροχές πριν από τις εκλογές.

  •  Παρά την αποκλιμάκωση, ο πληθωρισμός “τρέχει” με υψηλούς ρυθμούς, ροκανίζοντας μισθούς, εισοδήματα και αποταμιεύσεις. Πολύ πιό γρήγορα τρέχει ο δείκτης τιμών στα τρόφιμα, με ανατιμήσεις που πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα και περιορίζουν τον όγκο κατανάλωσης
  • Τα πραγματικά εισοδήματα μειώθηκαν τουλάχιστον 12% το τελευταίο έτος σε όρους αγοραστικής δύναμης, ενώ η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση παρέμεινε στάσιμη (μόλις +0,9% σε όγκο).
  • Οι εξαγωγές εμφανίζονται αυξημένες (σε αξία), λόγω ανόδου των τιμών, ενώ σε όγκο παρουσίασαν ανεπαίσθητη μεταβολή – και σε πολλά προϊόντα μειώθηκαν. Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται, μετά από μία επτετία συρρίκνωσης.

Ολα αυτά είναι η “άλλη όψη” της οικονομίας, που δεν αποτυπώνεται στις εκθέσεις διεθνών οίκων, ούτε βέβαια αναδεικνύεται από την κυβέρνηση.

Ομως ο πολίτες, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις. Δεν χρειάζεται να διαβάσουν αναλύσεις, ούτε να ακούσουν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για να καταλάβουν πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο γκρίζες οι προοπτικές.
Α. Κ.

 



sofokleousin.gr