ΟΗΕ: Ολόκληρες χώρες μπορεί να χαθούν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης

Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμό Κελσίου, θα είναι «καταστροφική» για τα νησιωτικά έθνη του Ειρηνικού Ωκεανού, απειλώντας με αφανισμό ολόκληρες χώρες λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Τα κράτη του Ειρηνικού είναι παραδοσιακά το «βαρόμετρο» τής κλιματικής κρίσης, καθώς πλήττονται από σοβαρές παλίρροιες, καταστροφικούς κυκλώνες και επικίνδυνες ξηρασίες, όλα τους κλιματικά επεισόδια που αναμένεται να αυξηθούν σε συχνότητα και ένταση, όσο συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η έκθεση του IPCC είναι πολύ ανησυχητική» αναφέρει ο Satyendra Prasad, πρέσβης των νησιών Φίτζι στα Ηνωμένα Έθνη. «Βρίσκεται πέρα από τα όρια που προβλέπαμε. Και φέρνει στο προσκήνιο το ολέθριο σενάριο για την άνοδο της στάθμης των υδάτων του Ειρηνικού, την καταστροφή των χαμηλού υψομέτρου περιοχών και πιθανώς την απώλεια ολόκληρων χωρών εντός του αιώνα. Τα χρονικά περιθώρια για όλα αυτά σίγουρα επισπεύδονται πάρα πολύ».

Η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος που δημοσιεύτηκε χθες και εκπέμπει σήμα κινδύνου για το μέλλον της ανθρωπότητας, κατηγορώντας τον ανθρώπινο παράγοντα και την αδιαφορία του προς τα σήματα που του στέλνει η φύση, παρουσιάζει πέντε σενάρια βάσει των διαφόρων επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με το χειρότερο αυτών με τις υψηλές και υψηλότερες εκπομπές, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη αναμένεται να φτάσει τους 3,6 και 4,4 βαθμούς Κελσίου αντιστοίχως, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα έως το τέλος του αιώνα.

Όπως τονίζεται στην ίδια έκθεση κάθε επιπλέον μισός βαθμός υπερθέρμανσης προκαλεί ευδιάκριτα ορατές αυξήσεις στην ένταση και τη συχνότητα καυσώνων, καταιγίδων, ξηρασιών και λογής ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων.

«Αν εξετάσουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις, τα έθνη του Ειρηνικού είναι τα σοβαρότερα πληττόμενα πιθανώς περισσότερο από οπουδήποτε αλλού» επισημαίνει ο δρ Nikola Casule επικεφαλής έρευνας της Greenpeace Australia Pacific, ο οποίος υπογραμμίζει τη κατάφωρη κλιματική αδικία που συντελείται στην περιοχή του Ειρηνικού που είναι από τις πιο «φειδωλές» σε εκπομπές άνθρακα, αλλά βιώνει τις σοβαρότερες και τις πιο πρώιμες επιπτώσεις.

«Αναμένεται να δούμε μεγαλύτερη αλατοπεριεκτικότητα, αναμένεται να δούμε άνοδο της στάθμης των νερών που θα σημαίνει πως σημαντικά μέρη περιοχών όπως τα Κιριμπάτι, Βανουάτου, νησιά του Σολωμόντα θα γίνουν μη κατοικήσιμα» καταλήγει ο ίδιος.

Πηγή: theguardian.com


πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ