ΟΗΕ: Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα θα στείλει 50.000 τόνους σιτάλευρου στη Βηρυτό

Δεκάδες χιλιάδες τόνους σιτάλευρου θα αποστείλει στη Βηρυτό το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με έκθεση του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), η ακριβής ποσότητα σιτάλευρου που θα αποσταλεί είναι 50.000 τόνοι, ώστε να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει έλλειψη τροφίμων στον Λίβανο.

«Ένα πρώτο φορτίο 17.500 τόνων αναμένεται να φτάσει στη Βηρυτό εντός των επόμενων 10 ημερών για τον εφοδιασμό των αρτοποιείων για έναν μήνα», σύμφωνα με την έκθεση.

Δημοσίευμα του Reuters αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση του Λιβάνου δεν διέθετε στρατηγικό απόθεμα σιτηρών, πριν από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, όσα αποθέματα κατείχαν ιδιώτες στη μοναδική σιταποθήκη της χώρας καταστράφηκαν από την έκρηξη.

Τα σημερινά αποθέματα σε αλεύρι του Λιβάνου υπολογίζεται ότι καλύπτουν τις ανάγκες της αγοράς για έξι εβδομάδες.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι η βοήθεια της χώρας του προς τον πληθυσμό του Λιβάνου θα αυξηθεί από 5 σε 30 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ).

Τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν σε «έμπιστους εταίρους» και θα έχουν στόχο «να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του πληθυσμού», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του.

«Οι δωρεές μας θα στηρίξουν τις ιατρικές υπηρεσίες επειγόντων και θα επιτρέψουν να δοθούν στέγη, τροφή και άλλα βασικά αγαθά στον πληθυσμό που επλήγη από την έκρηξη» αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση και υπενθυμίζει «εκατοντάδες χιλιάδες Καναδοί λιβανικής καταγωγής κατοικούν στον Καναδά και συνεισφέρουν καθημερινά στις κοινότητές μας παντού στη χώρα».

Να σημειωθεί πως ο Τζ. Τριντό δέχεται επικρίσεις στον  Καναδά για το αρχικό ποσό που δεσμεύτηκε να χορηγηθεί στον Λίβανο.

Η Καναδή υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Καρίνα Γκουλντ είχε ανακοινώσει ότι η Οτάβα θα προσφέρει 5 εκατομμύρια δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

Η γιγάντια έκρηξη που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 6.000.

Η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε, σε τηλεδιάσκεψη που είχε διοργανωθεί την Κυριακή από τη Γαλλία και τον ΟΗΕ, για βοήθεια 250 εκατομμυρίων ευρώ.


kathimerini.gr

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ