Οικονόμου: O μηχανισμός εξισορρόπησης ανατιμήσεων στο ρεύμα θα απορροφήσει ως και 90% του πρόσθετου κόστους

«Στη Δαδιά γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφορικά με αρνητικά σχόλια για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών κατάσβεσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι την άμεση επίβλεψη και τον συντονισμό των ενεργειών στη πλέον κρίσιμη φάση της πυρκαγιάς είχε προσωπικά ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Στυλιανίδης, συνεπικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και πρόσθεσε : «Δόθηκε μια πολύ μεγάλη μάχη για να αντιμετωπιστεί μια πυρκαγιά, που από τη φύση της σε τέτοιο οικοσύστημα, είναι και δύσκολο και χρονοβόρο να κατασβηστεί».

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» τις εύκολες επικρίσεις που γίνονται «προς ανθρώπους που έρχονται πολλές φορές αντιμέτωποι με πενήντα πυρκαγιές, ανά ημέρα» και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους «εξυπνάδες» και κριτικές που εδράζονται σε μικροκομματικές λογικές «είναι τελείως μακριά από τη σοβαρότητα κα την υπευθυνότητα που πρέπει να υπάρχει, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο πρόβλημα», που, όπως είπε, δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά και πανευρωπαϊκό και διεθνές.

Για τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναφέρθηκε στη θετική επίδραση που θα έχει ο μηχανισμός εξισορρόπησης των ανατιμήσεων στην αγορά ρεύματος, ο οποίος «θα απορροφήσει ως και το 90% του πρόσθετου κόστους» και σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της αντοχής της ελληνικής οικονομίας» και όπου υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο «δίνεται κοινωνικό μέρισμα για να βοηθήσουμε τον κόσμο να ανταπεξέλθει στις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας».

Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά και τις προκλήσεις της Τουρκίας ο κ. Οικονόμου απάντησε : «Παρακολουθούμε πάντοτε πολύ προσεκτικά τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, με ψυχραιμία, αποτελεσματικότητα, νηφαλιότητα και αντιδρούμε με τον κατάλληλο τρόπο». Πρόσθεσε, ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που απέχει από την πραγματικότητα «αντιμετωπίζονται πολύ τεκμηριωμένα και πολύ αποτελεσματικά» από την ελληνική πλευρά. Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι «η ελληνική διπλωματία κάνει πάντοτε ότι χρειάζεται» και υπερασπίζεται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας «αποτελεσματικά και ουσιαστικά».

Σε ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «οι αποφάσεις της ελληνικής, ανεξάρτητης, δικαιοσύνης πρέπει να γίνονται σεβαστές από όλους».

Σε ερωτήσεις για ενδεχόμενο ανασχηματισμό, ή πρόωρες εκλογές, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι η εντολή του πρωθυπουργού είναι, η κυβέρνηση, διανύοντας τον τέταρτο χρόνο της θητείας της, εν μέσω πολλών προβλημάτων και δυσκολιών στην κοινωνία, να είναι εστιασμένη στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και των δεσμεύσεων της προς τους πολίτες.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τον αριθμό των μετακλητών, ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι είναι πολύ λιγότεροι, από όσους υπηρετούσαν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2019. «Ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει τους μετακλητούς των δήμων στους μετακλητούς της κυβέρνησης» είπε ο κ. Οικονόμου και χαρακτήρισε ως «πολύ σουρεαλιστική» αυτή την προσέγγιση της αξιωματική αντιπολίτευσης.

«Η προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ συνεχίζεται διαρκώς, βγαίνουν συνεχώς προκηρύξεις για γιατρούς και νοσηλευτές στο σύστημα» συνέχισε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ για τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή παρέπεμψε στις κυβερνητικές αποφάσεις και πρόσθεσε ότι «ισχύουν όσα είπε ο κ. Πλεύρης το προηγούμενο διάστημα».

Για τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων επανέλαβε ότι είναι ευρύτερο και πανευρωπαϊκό το πρόβλημα και παρέπεμψε στη σημερινή συζήτηση στην επιτροπή διαφάνειας στη Βουλή.

«Κάθε καταγγελία που γίνεται για απόπειρα παρακολούθησης τηλεφώνου διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει, ώστε οι ένοχοι να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».

ΑΠΕ-ΜΠΕ


sofokleousin.gr