Οκτώ κανόνες για αγαπημένα αδερφάκια


Ακόμη και τα αδέρφια που καταλήγουν να έχουν εξαιρετικά στενή σχέση μεταξύ τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν περάσει τα παιδικά τους χρόνια ουρλιάζοντας το ένα στο άλλο. Οι αδελφικοί καβγάδες είναι απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο, που προκύπτει από την ίδια τη συνύπαρξή τους, από την προσπάθειά τους να αισθανθούν αυτόνομες προσωπικότητες και, δυστυχώς, συχνά από δικά μας λάθη κατά την ανατροφή τους. Τα παρακάτω tips δεν αποτελούν μαγικές λύσεις, όμως σταδιακά ενδέχεται να οδηγήσουν σε… εκεχειρία.

Δώστε τους αγάπη ξεχωριστά

Προκειμένου να είναι ήρεμα, τα παιδιά πρέπει πρώτα από όλα να νιώθουν ασφαλή με τη σχέση τους μαζί σας. Αφιερώστε χρόνο στο καθένα ξεχωριστά, εκφράστε τους ρητά την αγάπη σας, γεμίστε τα φιλιά. Και, φυσικά, μην τα συγκρίνετε ποτέ μεταξύ τους.

Ορίστε κανόνες

Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά γνωρίζουν καλά ποιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές στο σπίτι σας, όπως και τις συνέπειες που τις ακολουθούν. Μάλιστα, μπορείτε να ζητήσετε και τη δική τους γνώμη, ώστε να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή τους αλλά και την επιθυμία τους να πειθαρχήσουν.

Βγάλτε βάρδιες

Δύο πράγματα προκαλούν τους αδελφικούς καβγάδες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο: Οι οικιακές αγγαρείες και η χρήση των… προνομίων του τηλεκοντρόλ ή των ηλεκτρονικών συσκευών. Για να τους αποφύγετε, αρκεί να ορίσετε ποιες μέρες μπορεί το καθένα να επιλέξει κανάλι και ποιες μέρες είναι υποχρεωμένο να βοηθήσει στο μάζεμα του τραπεζιού.

Επιβραβεύστε τα

Τις μέρες που παίζουν όμορφα μαζί, δείξτε τους ότι χαίρεστε για αυτό. Έτσι είναι πιο πιθανό να το επαναλάβουν.

Παρατηρήστε τον εαυτό σας

Με ποιον τρόπο λύνετε τις διαφορές σας μαζί τους, με τον σύντροφό σας, με τα δικά σας αδέρφια; Αν καταφεύγετε αμέσως στις φωνές, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά.

Ενθαρρύνετε τις φιλίες τους

Δεν είναι ανάγκη να κάνουν παρέα μόνο μεταξύ τους. Παίζοντας και με άλλα παιδιά, ενδέχεται να αναγκαστούν να οριοθετήσουν καλύτερα τη συμπεριφορά τους, αλλά και να μάθουν να μοιράζονται. Από την πλευρά σας, θα πρέπει να παρατηρείτε τι κάνουν και να τα καθοδηγείτε.

Σκεφτείτε δυο βήματα μπροστά

Φροντίστε να υπάρχουν αρκετά παιχνίδια και για τα δύο ή περισσότερα αδερφάκια, ενθαρρύνετε τη συμμετοχή τους σε ξεχωριστές δραστηριότητες και γενικά προσπαθήστε να αφαιρέσετε ορισμένες από τις αιτίες έντασης.

Μην βιάζεστε να παρέμβετε

Οι διαφωνίες τους είναι αναμενόμενες και υγιείς. Αν δεν παραφέρονται μιλώντας άσχημα ή χτυπώντας το ένα το άλλο, δεν υπάρχει λόγος να πάρετε θέση. Αφήστε τα να αναπτύξουν τον δικό τους κώδικα.

Πηγή: vita.gr



agrinio24.gr