Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για τη γρίπη


Η γρίπη συνήθως εμφανίζεται κατά τις περιόδους Οκτώβριο-Νοέμβριο και Ιανουάριο-Μάρτιο. Μπορεί να εκδηλωθεί ως μια απλή ίωση αλλά δυνητικά μπορεί να είναι επικίνδυνη για τη ζωή σε παιδιά, ανοσοκατεσταλμένους και ενήλικες με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Για αυτό πρέπει να υπάρχει σωστή ενημέρωση, καθώς και κατάλληλος εμβολιασμός στους πληθυσμούς υψηλότερου κινδύνου, και ιδίως τα παιδιά.

1. Τι μέτρα προστασίας μπορούν να λάβουν οι γονείς για τα παιδιά τους ενάντια στον ιό της γρίπης;

Η αλήθεια είναι ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο από όλα. Το πρώτο και κυρίαρχο προληπτικό μέτρο είναι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης. Το εμβόλιο ξεκινάει κάθε χρόνο τον Σεπτέμβριο και συνίσταται για όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω.

Άλλα προληπτικά μέτρα είναι η προσωπική υγιεινή. Δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών, καλό κόψιμο των νυχιών, να μην βάζουν το δάχτυλο στη μύτη, αλλαγή ρούχων επιστρέφοντας στο σπίτι και αποφυγή συγχρωτισμού, δηλαδή να μην έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο αν δεν είναι απαραίτητο.

Επίσης η καλή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία βοηθάει στην αύξηση της άμυνας του οργανισμού. Δηλαδή πολλά φρούτα και λαχανικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή του παιδιού.

2. Ποιες περιόδους του έτους εμφανίζει συνήθως έξαρση ο ιός της γρίπης και πότε πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός των παιδιών;

Συνήθως το 4μηνο από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση της γρίπης. Γι’ αυτό ο εμβολιασμός πρέπει να ξεκινάει από Σεπτέμβριο ώστε να υπάρχει αρκετό διάστημα δημιουργίας ανοσοποίησης.

3. Που οφείλεται η έξαρση του ιού;

Η μεταβολή του καιρού από το φθινόπωρο στον χειμώνα με κύματα ψύχους ευνοεί την αύξηση γενικά των ιών και ιδιαίτερα των ιών της γρίπης.

4. Όσα παιδιά δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουν; Σε τι τα ωφελεί; Υπάρχουν επιπλοκές;

Υπάρχει λόγος να γίνει ακόμη και τώρα το εμβόλιο της γρίπης διότι τα κρούσματα μπορεί να υπάρχουν μέχρι και τον Μάρτιο-Απρίλιο. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες έως καθόλου. Μιλάμε για πιθανό πυρετό ή κοκκίνισμα στο μέρος της ένεσης.

5. Το ποσοστό το ανεμβολίαστων παιδιών έχει αυξηθεί ή έχει μειωθεί σε σχέση με παλιότερα & γιατί;

Αν και όλοι έχουμε ακούσει για ένα “αντιεμβολιαστικό κίνημα”, φαίνεται ότι τώρα πλέον το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί. Οι γονείς αντιλήφθηκαν τη χρησιμότητα των εμβολιασμών για την προστασία της υγείας των παιδιών τους ειδικά μετά την τελευταία παγκόσμια επιδημία της ιλαράς. Επίσης τα κράτη της Ευρώπης και της Αμερικής άρχισαν να παίρνουν σωστά μέτρα για την εφαρμογή των εμβολιασμών τόσο για την ενημέρωση των γονιών όσο και με νομοθεσία που τιμωρεί τους αμελείς γονείς.

govastileto.gr



agrinio24.gr