Ολυμπιακοί Αγώνες με ανάθεση!

Ψηφοφορία θέλετε; «Όχι, δεν θα πάρουμε», λένε στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σχετικά με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων από εδώ και στο εξής, αλλάζοντας μία για πάντα τη λογική του παρελθόντος. Οι ανάγκες της εποχής υπαγόρευσαν στη ΔΟΕ νέες πρακτικές, προκειμένου να αλλάξει η εικόνα του Ολυμπιακού κινήματος, ακολουθώντας την περιβαλλοντική φιλοσοφία, αλλά και αφήνοντας μία και καλή στο παρελθόν τη λογική των ανεξέλεγκτων δαπανών, των φανερών και των αδιευκρίνιστων…

Οι πρώτοι Αγώνες απολύτως επηρεασμένοι από την πανδημία ολοκληρώθηκαν και ήταν οι Ολυμπιακοί στο Τόκιο. Και αν η εικόνα των άδειων σταδίων ήταν αποκρουστική, οι αγωνιστικές επιδόσεις στο στίβο και τα κολυμβητήρια (που είναι τα σημαντικότερα αθλήματα των Ολυμπιακών) ήταν από τις καλύτερες σε όλες τις διοργανώσεις, με τους αθλητές να γράφουν ιστορία, παρά το γεγονός, καταρχάς, ότι δεν είχαν κόσμο στις εξέδρες να τους υποστηρίζει και να τους αποθεώνει. Ενώ δεν ήταν αμελητέο το εμπόδιο που αφορούσε στην προετοιμασία τους, καθώς έγιναν με ένα χρόνο καθυστέρηση.

Η οικονομική πλευρά, ωστόσο, σε ό,τι αφορά στα έσοδα δεν μπορεί ποτέ να είναι ίδια όταν δεν υπάρχουν θεατές. Όταν δηλαδή τα στάδια είναι άδεια και η τηλεόραση μεταφέρει την «ξένη» εικόνα σε παγκόσμια τηλεθέαση, με αυτό το «παγωμένο κλίμα» και την ψυχρή συνθήκη που δημιουργείται. Διότι η ένταση που κρατάει τους τηλεθεατές και φέρνει πολλά έσοδα δεν προκύπτει μόνο από τα ρεκόρ αλλά και από τις φωνές του κόσμου που συνοδεύουν αυτά στα στάδια.

Αυτά τα δεδομένα, όπως και το γεγονός ότι οι πόλεις που φιλοξενούν και διοργανώνουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες χρειάζονται πάντοτε πάρα πολλά χρήματα και πολλαπλές προϋποθέσεις προκειμένου να ανταποκριθούν, στην εποχή της οικονομικής αναδιαμόρφωσης των ισορροπιών σε όλο τον πλανήτη, αλλά και των συνεπειών της πανδημίας, καθιστούν την ανάληψή τους απαγορευτική. Από την εποχή που ήθελαν πάρα πολλές πόλεις να αναλάβουν το κορυφαίο ραντεβού του αθλητισμού και έδιναν μάλιστα μάχη γι’ αυτό, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου υφίστανται πόλεις με «βαριά» ονόματα να σφυρίζουν αδιάφορα. Και να κάνουν προσπάθεια να στρέψουν αλλού το ενδιαφέρον των κατοίκων τους, για να μη σκεφτούν τη χαρά που θα τους προσφέρει ενδεχόμενη ανάληψη των Ολυμπιακών στη… γειτονιά τους.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, μπροστά στον κίνδυνο να διασυρθεί το Ολυμπιακό Κίνημα, προχώρησε, λοιπόν, σε μία ξεκάθαρη απόφαση. Οι προτάσεις και οι υποψηφιότητες σβήνουν για πάντα, και στο εξής οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα είναι προϊόν διεκδίκησης, αλλά θα ανατίθενται σε πόλεις! Επομένως, οι Αγώνες που φιλοξενήθηκαν στην πρωτεύουσα του Τόκιο ήταν οι τελευταίοι η ανάληψη των οποίων έγινε με τον παραδοσιακό συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε και αυτός διαφοροποιηθεί, με την υποβολή υποψηφιοτήτων, όπου 4, 5 χώρες ετοίμαζαν το φάκελό τους για δύο χρόνια περίπου και τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Σε αυτή, η ΔΟΕ αποφάσιζε τη νικήτρια πόλη με μυστικές ψηφοφορίες, με γύρους σε κάθε έναν εκ των οποίων έβγαινε νοκ άουτ η πόλη με τις λιγότερες ψήφους.

Τώρα ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην Ολυμπιακή ιστορία, που θα επιτρέψει πιο οικονομικούς Αγώνες, με περισσότερη διαφάνεια αλλά και που θα συμβάλει στην επιβίωσή τους τον 21ο αιώνα. Και όμως, ναι, οι Ολυμπιακοί θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν. «Άνοιξαν» πολύ, ξεχείλωσαν και έφτασαν στο σημείο να έχουν το προφίλ της ανεπιθύμητης διοργάνωσης. Αυτή είναι η ώρα, λοιπόν, για την απόλυτη αναμόρφωσή τους.

Ήδη έχουμε, λοιπόν, τις πρώτες απευθείας αναθέσεις να έχουν γίνει. Στο Παρίσι για τη διοργάνωση του 2024 και το Λος Άντζελες για το 2028, με τη σειρά να συμφωνείται, μάλιστα, «εσωτερικά» μεταξύ τους, καθώς οι Γάλλοι ήταν πιο έτοιμοι να αναλάβουν πρώτοι. Επίσης, εκτός των δύο, υπάρχει από τώρα και η επόμενη επιλογή, εκείνη του Μπρισμπέιν για το 2032, η οποία ανακοινώθηκε πριν από την τελετή έναρξης φέτος στο Τόκιο. Επί της ουσίας το Μπρισμπέιν ξεκινά οριστικά το νέο τρόπο της υποβολής των υποψηφιοτήτων, οι οποίες, πλέον, θα βασίζονται κυρίως στη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, στη φιλοξενία περισσότερων ανθρώπων, παρά τις όποιες δυσκολίες που κάθε περίοδος θέτει, και στην ακόμη πιο δίκαιη διεξαγωγή των Αγώνων. Αυτό είναι το τρίπτυχο στο οποίο ποντάρει  πιαη ΔΟΕ, ακολουθώντας τις ανάγκες των καιρών και θέλοντας να πρωτοπορήσει, καθιστώντας την εικόνα του αθλητισμού πιο φιλική σε κάθε κατηγορία ανθρώπων και κοινωνική ομάδα.

Αφήνοντας με αυτό τον τρόπο στο παρελθόν τις δαπανηρές ιστορίες-εφιάλτες, με υποψηφιότητες ανυπολόγιστου κόστους και χρήματος το οποίο κυκλοφορούσε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους προκειμένου να υποστηριχθούν οι πόλεις των οποίων… έτρεχαν τα σάλια να γίνουν «οικοδέσποινες». Με ταυτόχρονα δυσάρεστα περιστατικά, τα οποία έκαναν κακό στην εικόνα της ΔΟΕ, όπως η ιστορία με την αποδεδειγμένη δωροδοκία μελών της το 1999, με σκοπό την υποστήριξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτι το 2002. Ιστορία η οποία έκανε σε επικοινωνιακό επίπεδο μεγάλη ζημιά, συνολικά. Η ανεξέλεγκτη οικονομική ολοκλήρωση των πακέτων των υποψηφιοτήτων αποθάρρυνε, επίσης, αρκετές πόλεις από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, κάτι που τώρα θα μπορέσει, πιθανότατα, να αλλάξει. Με τη σιωπηλή συμφωνία όλων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ