Ομόφωνα αθώος ο Διώτης για τη λίστα Λαγκάρντ

Αθώος ομόφωνα κρίθηκε από το δικαστήριο, που δίκασε την υπόθεση σε δεύτερο βαθμό, ο γνωστός εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, ο οποίος είχε διατελέσει και επικεφαλής του ΣΔΟΕ για ένα διάστημα και είχε εμπλακεί ποινικά στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, καθώς η εισαγγελέας είχε τονίσει στην αγόρευσή της ότι δεν είχε διαπραχθεί κανένα αδίκημα, ούτε ο γνωστός εισαγγελικός λειτουργός είχε προβεί σε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια όταν χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ θέματα σχετιζόμενα με την αξιοποίηση και την παραλαβή της πολυσυζητημένης λίστας, που πριν από χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Στην έναρξη της διαδικασίας ο Διώτης, σηματοδοτώντας το άδικο της εις βάρος του κατηγορίας, δήλωσε: «Επί επτά και πλέον έτη σύρομαι ως κακούργος άδικα. Η εναντίον μου κατηγορία δεν είναι απλώς αβάσιμη αλλά και παράνομη. Εγώ δεν παρέβην τον νόμο. Ετήρησα τον νόμο».

Ο κ. Διώτης, το όνομα του οποίου έχει ταυτιστεί με τη δίωξη της 17Ν, απολογούμενος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι όχι μόνον αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ, αλλά το έκανε τηρώντας απόλυτα τη νομιμότητα. «Προτίμησα να ακολουθήσω τη νόμιμη οδό», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Διέταξα τον μεγαλύτερο έλεγχο καταθέσεων που έγινε ποτέ στη χώρα, σε αυτούς περιλαμβανόταν και η λίστα Φαλτσιανί… Με αυτά κέρδισε το Δημοσίο… Το ωφέλησα, δεν το έβλαψα».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσε ως μάρτυρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος που είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών, καθώς και πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ. Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε πως η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ κινήθηκε για πολιτικούς λόγους, πως δεν υπέστη καμία ζημία το Δημόσιο από τις ενέργειες του κ. Διώτη και πως η λίστα αυτή μπορούσε να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έναυσμα για έλεγχο, αλλά όχι ως βάση, καθώς ήταν παράνομο το αποδεικτικό υλικό. Επίσης τόνισε πως ο Ι. Διώτης δεν είχε δόλο να ωφελήσει τα πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στη λίστα για να δικαιολογείται η ποινική δίωξη εις βάρος του. Πρώην στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρθηκαν στις δυσκολίες του ελέγχου και τόνισαν πως τα πρόσωπα που υπήρχαν στη λίστα Λαγκάρντ προέκυπταν και από άλλες νόμιμες λίστες.

Σε πρώτο βαθμό ο Ιωάννης Διώτης είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 χρόνων, ποινή που είχε προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνον από τον ίδιο, αλλά και μέσα στη Δικαιοσύνη.


kathimerini.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ