Ομόφυλα ζευγάρια: Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για την επέκταση του πολιτικού γάμου – Παρέμβαση Ιερώνυμου
Ο φόβος στο κυβερνητικό στρατόπεδο για διαρροές και διατήρηση σκληρής γραμμής πολλών βουλευτών της ΝΔ είναι μεγάλος. Αρκετοί από τους κυβερνητικούς βουλευτές θα επιχειρήσουν να διαχωρίσουν τη θέση τους από την γραμμή Μητσοτάκη ώστε να περιορίσουν τον προσωπικό αντίκτυπο στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου στις επιτροπές της Βουλής, «ναι», επί της Αρχής, δήλωσαν οι εισηγητές της Νέας Δημοκρατία, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας. Κατά του νομοσχεδίου δήλωσαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες.
Νίκη και Σπαρτιάτες έχουν καταθέσει από κοινού αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ ανάλογη πρόθεση έχει και η Ελληνική Λύση, που όμως δε διαθέτει τους απαιτούμενους βουλευτές. Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία θα καταθέσει τελικά και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η σημερινή συζήτηση θα διαρκέσει έως τις 02.00 το βράδυ και θα μιλήσουν 94 βουλευτές, με 29 από αυτούς να είναι από τη ΝΔ.
Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
Παρέμβαση σχετικά με το νομοσχέδιο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζητώντας τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Η χώρα μας είναι μια δημοκρατική χώρα μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι και στα παγκόσμια φόρα. Μάλιστα, ο ελληνικός λαός είναι δημοκρατικός και δίδαξε τη δημοκρατία από αρχαιοτάτων χρόνων. Καλό θα ήταν, λοιπόν, στην πλήρη ελεύθερη έκφραση της Δημοκρατίας που εμφορείται το ελληνικό κοινοβούλιο, η συγκεκριμένη ψηφοφορία να είναι ονομαστική».
Σημειώνεται πως κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, κατατέθηκε επίσημα αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από 21 βουλευτές. Υποβλήθηκαν τρεις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, από την Ελληνική Λύση, τους Σπαρτιάτες και τη Νίκη.