Ομόφυλα ζευγάρια: Ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό για το νομοσχέδιο του γάμου


Με τις διαφωνίες στο εσωτερικό της ΝΔ να παραμένουν, με το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας στον ΣΥΡΙΖΑ να έχει προκαλέσει αντιδράσεις και με τους πρώτους «αντάρτες» να εμφανίζονται και στο ΠΑΣΟΚ, ζήτημα είναι αν όσοι διαφωνούν θα πειστούν τελικά να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.

«Έθεσα ‘κόκκινες γραμμές’»

«Ζητήθηκε η γνώμη μου από συγκεκριμένο πρόσωπο από το κόμμα μου, που ασχολείται με αυτό το θέμα, δεν είναι ο κ. Σκέρτσος, από τον μήνα Οκτώβριο», είπε, μιλώντας στο MEGA, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης.

«Εγώ είχα πει τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα ψήφιζα μια τέτοια ρύθμιση, διότι ήμουν μέσα στους 19 που είχα ψηφίσει και το σύμφωνο συμβίωσης όταν ήμασταν αντιπολίτευση. Με χαρά είδα ότι ο πρωθυπουργός σε αυτά που ανακοίνωσε είναι περίπου αυτά τα οποία και εγώ είχα βάλει ως ‘κόκκινες γραμμές’ για να το ψηφίσω. Από την στιγμή που αυτά τα δω στο χαρτί διατυπωμένα, δεν έχω πρόβλημα να υπερψηφίσω. Οι δύο βασικές προϋποθέσεις είναι κυρίως η παρένθετη μητέρα και το ‘γονέας 1’ και ‘γονέας 2’».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Από εκεί και πέρα νομίζω ότι διαδικαστικά έγιναν λάθη τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν μέχρι την ημέρα που θα έρθει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής. Είμαι στο ελληνικό Κοινοβούλιο από το 1990. Ποτέ δε θυμάμαι τον εαυτό μου να απείχα από μία ψηφοφορία. Όταν συμφωνώ, πάω και ψηφίζω και όταν διαφωνώ καταψηφίζω και διαγράφομαι. Τελευταία φορά που διαγράφηκα ήταν με κυβέρνηση του κόμματός μου όταν αρνήθηκα να ψηφίσω, παρότι υπήρχε κομματική πειθαρχία, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και τον ΕΝΦΙΑ. Δεν είμαι υπέρ της αποχής ενός βουλευτού».

Και συμπληρώνει:

«Εγώ στην παράταξή μου είμαι οργανωμένος από το 1964, όταν δεν υπήρχε ΝΔ. (…) Έχω συμπληρώσει 60 ολόκληρα χρόνια. Θεωρώ ότι για τέτοια μείζονα θέματα, και είμαι παλιάς κοπής κοινοβουλευτικός, πρέπει το θεσμικό όργανο να συγκαλείτε, και αυτό είναι η ΚΟ, (…) και να εκφράζουμε ελεύθερα τις απόψεις μας. Δε θεωρώ ότι περιποιεί τιμή στον εαυτό μου να πάω για να μου κάνει μάθημα ένας καθόλα άξιος άνθρωπος, όπως είναι ο κ. Σκέρτσος, και γενναίος διότι δεν είναι αρμοδιότητά του. Δε θα πάω, δεν είναι προσωπικό το θέμα, είναι θεσμικό, δεν έχω κάτι να μάθω».

«Νομίζω ότι οι υπουργοί ή ψηφίζουν ή φεύγουν. Αυτή είναι η θέση μου», είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του.

«Θα το ψηφίσω»

«Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει ούτε υπουργική πειθαρχία από την κυβέρνηση, το οποίο είναι κάτι άνευ προηγουμένου», σημειώνει για το θέμα ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Δουδωνής.

«Δεν είναι δυνατόν την στιγμή που δεν υπάρχει υπουργική πειθαρχεία να αξιώνει ένας πρωθυπουργός ή ένα κόμμα από ένα άλλο κόμμα να βάλει αυτό κομματική πειθαρχία. Την στιγμή που η κυβέρνηση έχει νομοθετική πρωτοβουλία, προφανώς αφορά κάθε υπουργό. Δεν είναι δυνατόν υπουργός να μην ψηφίζει νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνησή του».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Παρατηρώ επίσης ότι έχουμε μια ‘λυκειοποίηση’ της πολιτικής ζωής δηλαδή στη ΝΔ έχουμε σεμινάρια και μαθήματα, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε τριήμερη στις Σπέτσες. Στο ΠΑΣΟΚ μήπως είμαστε παρωχημένοι που κάνουμε κοινοβουλευτικές ομάδες;».

«Εγώ θα το ψηφίσω. Εμείς δε λειτουργούμε όταν ανακύπτει ένα θέμα το σκεφτόμαστε. Αυτό είναι θέση μας από το 2019, τουλάχιστον, η οποία είναι πάγια και σαφής. Η στάση μας θα είναι στάση αρχών», καταλήγει.



megatv.com