Ωθηση στις τραπεζικές μετοχές από την αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 0,75% το βασικό της επιτόκιο έδωσε ώθηση στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς εκτιμάται ότι συμβάλει στην ενίσχυση των εσόδων τους. Με τον τραπεζικό δείκτη στο +3,33% η ελληνική αγορά παρέμεινε σε τροχιά ανάκαμψης, την ώρα που τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Wall Street “πελαγοδρομούν” καταγράφοντας οριακές μεταβολές – με εξαίρεση την Φρανκφούρτη, όπου ο DAX υποχωρεί -0,50%.

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ προκάλεσαν μάλιστα ισχυρή ανοδική αντίδραση στο ΧΑ και ο ΓΔ κέρδισε σε λίγα λεπτά περίπου 1%. Ομως η αντίδραση αυτή δεν είχε διάρκεια και τα μεγάλα ξαφνικά κέρδη εξανεμίστηκαν γρήγορα.

Αλλαγή κλίματος σημειώθηκε στις αγορές ομολόγων και ενέργειας:

  • Στα ομόλογα την Ευρωζώνης εκδηλώθηκε “επίθεση” πωλητών, που πίεσαν τις τιμές, ωθώντας τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων 5-8 μονάδες βάσης υψηλότερα – κυρίως του γερμανικού τίτλου.
  • Η τιμή του φυσικού αερίου που έπεφτε 7% κάτω από τα 200 ευρώ, επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα, κλείνοντας στα 212,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αποτίμηση και το ρίσκο

Μετά τις πρώτες σημερινές αντιδράσεις οι αγορές θα αξιολογήσουν΄”ψυχραιμότερα” τις επόμενες μέρες τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις πιθανές παρενέργειες τους στην οικονομία, ιδιαίτερα όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης και τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ παραδέχεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη επιβραδύνεται και εκτιμά ότι θα παραμείνει στάσιμη  εντός του έτους, ίσως και κατά το α΄ τρίμηνο του 2023.

Στο ΧΑ μετά τη δημοσιοποίηση εντυπωσιακών στοιχείων για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (ανάπτυξη 7,7% κατά το β’ τρίμηνο), σημαντική παράμετρος διαμόρφωσης κλίματος παραμένει η περιρρέουσα πολιτική αβεβαιότητα, με καταλύτες το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη σεναριολογία για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την πιθανότητα πρόωρων εκλογών..

Χρηματιστηριακοί παράγοντες και αναλυτές εκφράζουν την άποψη οι βασικοί δείκτες θα συνεχίζουν να κινούνται στα τρέχοντας επίπεδα τιμών με διακυμάνσεις μικρού εύρους, χωρίς να δημιουργηθεί σαφής βραχυχρόνια τάση.

Μετοχές και δείκτες

Η συνεδρίαση ξεκίνησε σήμερα με μικρά κέρδη και οι βασικοί δείκτες συνέχισαν σε θετικό έδαφος με διακυμάνσεις. Στις 14:30, μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ σημειώθηκε μεγάλη ξαφνική άνοδος με τον τραπεζικό δείκτη να φθάνει +4,27%. Το ίδιο γρήγορα οι δείκτες “ξεφούσκωσαν” στη συνέχεια.

O Γενικός Δείκτης σημείωσε υψηλό +1,12% στις 831,690  μονάδες και πήγε καθοδικά μέχρι -0,04% στις 822,21 Τερμάτισε στις 825,96 μονάδες, κερδίζοντας 0,42%

 Ο FTASE25 της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημείωσει άνοδο 0,56%, κλείνοντας στις 1.984,59 μονάδες. Στο +0,93% ο δείκτης των mid caps.

Ο τραπεζικός δείκτης κινήθηκε από +0,06% μέχρι +4,27% και έκλεισε με κέρδη 3,33%.Την καλύτερη επίδοση σημείωσε η Attica Bank, με άλμα +10,2%. Πειραιώς +4,7%, Alpha +4,6%, Εθνική +3,2%, Eurobank +2%. Αμετάβλητη η Τρ. Ελλάδος.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips τα κέρδη ήταν συγκριτικά περιορισμένα. ΑΔΜΗΕ +1,6%, ΔΕΗ και Lamda +1,3%, ΕΥΔΑΠ +1,1%, ΟΛΠ +0,5%.

 Στον αντίποδα Jumbo -3,2%, Motor Oil -2,3%, Τιτάν και ΕλβάλΧαλκόρ -2,1%, Aegean -1,6%, Quest -1,5%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ -1,1%, ΤΕΝΕΡΓΑ -0,9%.


sofokleousin.gr