Παγκόσμια ανησυχία για τα αντιγριπικά εμβολια – Κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων


Ανησυχία επικρατεί στην αγορά φαρμάκου, καθώς επισημαίνεται η πιθανότητα να προκληθούν σοβαρές ελλείψεις στα αντιγριπικά εμβόλια κατά την ερχόμενη εμβολιαστική περίοδο.

Στην αγωνία για την έγκαιρη δημιουργία ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου κατά του ιού SARS-CoV-2, προστέθηκε μία ακόμη: η επιστημονική κοινότητα εκφράζει σοβαρούς φόβους για τα αντιγρπικά εμβόλια, ενόψει της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται την επόμενη σεζόν, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Σοβαρές ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων έχουν ήδη παρατηρηθεί στο νότιο ημισφαίριο, το οποίο εισέρχεται σε διαδικασία προετοιμασίας για έναν δύσκολο χειμώνα με την παρουσία κορωνοϊού και γρίπης ταυτόχρονα.  Η άνευ προηγουμένου ζήτηση επηρέασε τα κρατικά αποθέματα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν επαρκείς δόσεις για την κάλυψη του πληθυσμού.

Το πρόβλημα επισημάνθηκε από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι σημειώνουν ότι, η προτροπροπή των ειδικών για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του ιού της γρίπης κατά την ερχόμενη εμβολιαστική περίοδο, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις από την ταυτόχρονη κυκλοφορία δύο ιών, θα προκαλέσει σοβαρή έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει στρατηγική απόφαση των υγειονομικών υπηρεσιών και αυστηρή σύσταση για μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού τον επόμενο χειμώνα, είχε αφήσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στην τακτική απογευματινή ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει: “Ο εμβολιασμό για τη γρίπη θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν δεύτερου κύματος του κορωνοϊού, τον επόμενο χειμώνα”

Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις: “Αύξηση της ζήτησης για τα αντιγριπικά εμβόλιά, πάνω από 50%”

Η αύξηση στη ζήτηση του αντιγριπικου εμβολίου κατά την εμβολιαστική περίοδο 2019-2020, η οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οφειλόταν στην καλύτερη και πιο έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών για τα οφέλη του εμβολιασμού, οδήγησε σε σημαντικές ελλείψεις στην αγορά κατά το μήνα Νοέμβριο.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εκτιμούν ότι αντί για τα 3 εκατ. δόσεις που χορηγήθηκαν σε πολίτες κατά την εμβολιαστική περίοδο τον προηγούμενο χειμώνα, φέτος ενδέχεται να απαιτηθούν 5 εκατ. δόσεις, δηλαδή μια αύξηση άνω του 50%.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ σημειώνουν ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν έγκαιρα οι απαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να εξασφαλιστούν οι πολύτιμες για τη δημόσια υγεία ποσότητες του αντιγριπικού εμβολίου.

«Η διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει διάφορα προβλήματα εκ των οποίων ένα βασικό είναι και το οικονομικό, δηλαδή οι οικονομικοί όροι με τους οποίους τα εμβόλια έρχονται στη χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περιορισμένες. Τα εμβόλια δεν παράγονται με την ίδια ευκολία που παράγονται άλλα φάρμακα με αποτέλεσμα οι παραγωγές, σε σχέση και με τη χρονική περίοδο που πρέπει να διατεθούν να είναι περιορισμένες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στην διαδικτυακή παρουσίαση των προτάσεων της φαρμακοβιομηχανίας για ένα ισχυρό, βιώσιμο και αποδοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τι προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ)

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προτείνει και παλαιότερα η ετήσια δαπάνη για τα εμβόλια να εξαιρεθεί από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τα φάρμακα. Παράλληλα, εκτιμούν πως απαιτείται και πρόσθετη κρατική επιχορήγηση, της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ ετησίως για τον εμβολιασμό.

Η έγκαιρη παρέμβαση της πολιτείας θα μπορούσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη επάρκεια σε εμβόλια τη φετινή χρονιά, υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, αλλά και να δώσει σημαντική διέξοδο στην ανεπαρκή φαρμακευτική δαπάνη που ταλανίζει τις επιχειρήσεις με επιπλέον επιβαρύνσεις λόγων των αυτόματων επιστροφών.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ σημείωσε εμφατικά ότι οι προκλήσεις είναι πολλαπλές: η αυξημένη ζήτηση αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τις εταιρείες παραγωγής φαρμάκων, ενώ από την άλλη η έγκαιρη ανταπόκριση της πολιτείας, θα επιτύχει να ανακόψει την καταστροφική πορεία του κορωνοϊού ενόψει ενός ενδεχόμενου δεύτερου πανδημικού κύματος.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς οι παραγγελίες των εμβολίων για την επόμενη εμβολιαστική χρονιά γίνονται εντός των επόμενων μηνών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ:

“Αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν ληφθούν κάποιες αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα, η εξασφάλιση ποσοτήτων για τους μήνες του φθινοπώρου που έρχονται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Η προμήθεια εμβολίων απαιτεί χρόνο σε επίπεδο παραγωγής. Αυτή είναι η περίοδος που εκτιμώνται οι κατά τόπους ποσότητες που θα διατεθούν και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες. Τα εμβόλια και η σωστή χρηματοδότηση τους είναι ένα μέτρο άμεσο και μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία”, κατέληξε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.



agrinio24.gr