Η ζωή με ένα παιδί είναι μια σειρά από καθημερινές ρουτίνες – ώρα για ύπνο, σχολείο, εξωσχολικά προγράμματα. Κάποια στιγμή, αυτά τα καθημερινά δρώμενα αρχίζουν να αναμειγνύονται σε μια τεράστια δεξαμενή αναμνήσεων που δεν έχουν σχεδόν καμία διάκριση μεταξύ τους.

Αν ρωτήσετε την οικογένειά σας ποια είναι η αγαπημένη τους ανάμνηση, πιθανότατα η απάντηση που θα λάβετε θα είναι από κάποιες διακοπές. Κι ας μην κάνατε κάτι το τόσο συναρπαστικό.

Γιατί, λοιπόν, τόσο συχνά οι πιο όμορφες αναμνήσεις μας είναι από τις εκδρομές μας σε νέα μέρη; Η επιστήμη δείχνει ότι αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αρχειοθετεί τα γεγονότα.

Μια οικεία εμπειρία λέει στον εγκέφαλο ότι αυτή η εμπειρία είναι ασφαλές να αγνοηθεί. Οι μοναδικές δραστηριότητες λένε στον εγκέφαλο ότι πρόκειται για σημαντική πληροφορία και ότι πρέπει να επικεντρωθεί και να διατηρήσει τη στιγμή.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε συχνά να θυμηθείτε κάθε εκδρομή σε εκείνο το οικογενειακό ταξίδι με αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε τη βραδιά ταίνιας του περασμένου μήνα.

1. Τα ταξίδια είναι αξέχαστα

Έρευνες έχουν δείξει ακόμη και ότι για τα πολύ μικρά παιδιά – τριών έως πέντε ετών – ότι αυτές οι μοναδικές εμπειρίες αφήνουν μόνιμη εντύπωση. Είναι συνήθως οι αναμνήσεις που ξεχωρίζουν αργότερα στη ζωή τους.

Το μεγαλύτερο παιδί σας μπορεί να μη θυμάται ποια δασκάλα είχε στο νηπιαγωγείο, αλλά σίγουρα μπορεί να ανακαλέσει το ταξίδι που πήγατε εκείνη τη χρονιά. Και μάλιστα ακόμα θυμάται τη γεύση που είχε εκείνη η ζεστή σοκολάτα δίπλα στο χιονοδρομικό.

2. Τα ταξίδια μας κάνουν πιο χαρούμενους

Υπάρχει λόγος που οι συνάδελφοί μας φαίνονται ευτυχισμένοι μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές των δύο εβδομάδων. Τα ταξίδια μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Όταν ο εγκέφαλος εκτίθεται σε πρωτόγνωρες εμπειρίες, συνήθως ακολουθεί μια πλημμύρα ντοπαμίνης – του νευροδιαβιβαστή που προκαλεί ευεξία.

Αυτή η έξαρση κάνει το συμβάν πιο αξιομνημόνευτο. Ταυτόχρονα, ενισχύει την ευτυχία μας. Αυτή η ώθηση της ντοπαμίνης μπορεί να είναι ο αρχικός λόγος της ευτυχίας μας. Αλλά η εμπειρία νέων τόπων επιτρέπει στην ευτυχία να ανθίσει και σε άλλους σημαντικούς τομείς της ζωής μας.

Κάθε νέα εμπειρία μας επιτρέπει να αναπτυχθούμε και να καλλιεργήσουμε πλούσιες αναμνήσεις. Ακόμη και χρόνια μετά το γεγονός, μπορεί να εξακολουθείτε να βρίσκετε ευχαρίστηση στο να αφηγείστε και να μοιράζεστε αυτή την αξέχαστη περιπέτεια.

Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μια συγκέντρωση που από αμήχανη έγινε απολαυστική απλώς και μόνο επειδή κάποιος ανέφερε τις τελευταίες του διακοπές; Η εμπειρία μας επιτρέπει να συνδεθούμε με τον κόσμο και τους ανθρώπους γύρω μας. Αυτό μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε μια ευρύτερη προσωπική ταυτότητα.

3. Τα ταξίδια μπορούν να αυξήσουν τη νευροπλαστικότητα και τη δημιουργικότητα

Όλοι γνωρίζουμε ότι η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων διεγείρει νέες νευρικές συνδέσεις. Αλλά κάτι τόσο απλό όσο η έκθεση σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να αποκομίσει τα ίδια οφέλη. Το ταξίδι σε μια νέα περιοχή αναγκάζει τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέους εσωτερικούς νοητικούς χάρτες. Γεγονός που μας βοηθά να κατανοήσουμε τη θέση μας στο χώρο.

Οι περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τους εσωτερικούς χάρτες συνδέονται στενά με τον σχηματισμό νέων αναμνήσεων. Απαιτούν από τον εγκέφαλο να δημιουργήσει νέες νευρικές οδούς για να αποθηκεύσει αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες.

Οι εγκέφαλοι των παιδιών είναι προετοιμασμένοι για τη δημιουργία νέων νευρωνικών συνδέσεων. Οπότε αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να τα εκθέσετε σε νέες περιοχές και να βοηθήσετε αυτές τις συνδέσεις να αναπτυχθούν.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό έχουν επίσης τη δυνατότητα να μας κάνουν πιο ανοιχτόμυαλους. Όταν βιώνουμε νέες κουλτούρες και νέους ανθρώπους, τείνουμε να βλέπουμε τη ζωή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, γεγονός που δίνει ώθηση στη δημιουργική διαδικασία.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τείνουμε να γινόμαστε πιο δημιουργικοί από τα ταξίδια είναι αυτή η ώθηση της ευτυχίας – μια αυξημένη κατάσταση θετικότητας θέτει τις βάσεις για δημιουργικές σκέψεις.



Πηγή