Παίρνουν πίσω την τροπολογία για πλειστηριασμούς από funds

Αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος, η κυβέρνηση αλλάζει γραμμή στο θέμα των πλειστηριασμών σε βάρος “κόκκινων” δανειοληπτών και ετοιμάζεται να πάρει πίσω την τροπολογία που θα έδινε τη δυνατότητα στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων (τα funds των κόκκινων δανείων) να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης και σε πλειστηριασμούς.

Με την τροπολογία αυτή επεδίωκε να άρει τα προβλήματα και τις εμπλοκές που ανέκυψαν με την έκδοση από τον Αρειο Πάγο δύο διαφορετικών αποφάσεων επί του θέματος.

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του Euro2day.gr η στροφή έγινε τα τελευταία 24ωρα και η κυβέρνηση στέλνει το θέμα στον Άρειο Πάγο, προκειμένου να αποφασίσει η Ολομέλεια. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στη υνεδρίαση της Πέμπτης, στην οποία έχουν κληθεί διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και το προεδρείο της Ένωσης των Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων

Αν τελικά αποσυρθεί η νέα διάταξη που θα έλυνε τα χέρια των servicers (“εισπρακτόρων” των funds), η δυνατότητα πλειστηριασμού θα εναπόκειται κατά περίπτωση σε αποφάσεις δικαστηρίων, οι οποίες εν πάση περιπτώσει θα μπορούν να αμφισβητηθούν δια της δικαστικής οδού. Θα προκύψει ετσι μιά τεράστια εμπλοκή, με επιπτώσεις όχι μόνον στο ρυθμό είσπραξης “κόκκινων” απαιτήσεων  αλλά και στις τιτλοποιήσεις δανείων που έχον ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής».

Το θέμα των εγγυήσεων αποτελεί ήδη “αγκάθι”, καθώς η Eurostat έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσουν αυτές στο δημόσιο χρέος, στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι των τιτλοποιήσεων – αν δεν εισπραχθούν δηλαδή το προϋπολογισθέντα ποσά εντός χρονοδιαγράμματος.

Με δεδομένο ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα καθυστερήσει κάποιους μήνες να εκδώσει απόφασηείναι βέβαιο ότι θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός εισπράξεων από κόκκινα δάνεια και θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι  στόχοι των servicers.


sofokleousin.gr