Παλαμάς Καρδίτσας: Πώς προδόθηκε η δράση των fake εμβολιασμών (vid)

Τα «ψηφιακά ίχνη» της διοικητικής υπαλλήλου στον Παλαμά Καρδίτσας πρόδωσαν τη δράση της με την έκδοση fake πιστοποιητικών εμβολιασμού, με την ίδια να ομολογεί τη δράση της.

Η υπάλληλος αποκάλυψε πως μοίρασε τα πιστοποιητικά σε 34 άτομα, με τον δήμαρχο του Παλαμά, Γιώργο Σακελλαρίου, να μιλάει στο MEGA για το περιστατικό: «Δεν έχει τη διάσταση που θέλουν να δώσουν», ανέφερε για το περιστατικό, εκτιμώντας ότι πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός που δεν πήρε έκταση.

«Χθες ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ, το πόρισμα θα πάει στον εισαγγελέα. Το παραδέχτηκε αλλά είναι στο στενό της οικογενειακό περιβάλλον. Είναι 34 τα άτομα που πήραν το πιστοποιητικό. Δεν είναι κανένα από την περιοχή, είναι όλα από τη βόρεια Ελλάδα. Δεν γνωρίζω αν εμπλέκεται κι άλλο άτομο», τόνισε.

«Ο γιατρός δεν έκανε μάλλον έξοδος από την εφαρμογή. Δεν γινόταν κάθε απόγευμα, έγινε σε βάθος ενός μήνα. Το πιο πιθανό είναι να ξεχνούσε τον υπολογιστή ο γιατρός ανοιχτό. Έχουν γίνει έλεγχοι σε όλα τα χαρτιά. Αυτά τα χαρτιά δεν ήταν σφραγισμένα, είχαν μια μονογραφή», πρόσθεσε.

Πώς δρούσε η υπάλληλος

Η διοικητική υπάλληλος είχε αποθηκεύσει σε ένα από τα υπηρεσιακά τάμπλετ τους κωδικούς πρόσβασης μιας νοσηλεύτριας, αποκτώντας πρόσβαση στο να προχωρήσει στην έκδοση εικονικών πιστοποιητικών εμβολιασμού.

Αυτό ήταν και το σημείο, στο οποίο ανακαλύφθηκε η απάτη, καθώς εντοπίστηκαν τα «ανώμαλα μοτίβα» (irregular patterns) στις ψηφιακές εγγραφές στο σύστημα, ενώ παράλληλα, αν μια από τις ενδείξεις εμφανιστεί στον ψηφιακό χάρτη με τα εμβολιαστικά κέντρα, τότε ακολουθεί έλεγχος από κλιμάκιο με φυσική παρουσία, που εξετάζει όλη τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Η υπάλληλος παρακολουθούσε την προσέλευση των ραντεβού στη σχετική λίστα και όταν εντόπιζε αδιάθετα εμβόλια, τότε «ανέβαζε» στη λίστα αναμονής τα άτομα που ήθελε η ίδια, ώστε να εμφανίζονται ως εμβολιασθέντα ενώ στη συνέχεια κατέστρεφε τις αδιάθετες δόσεις εμβολίου.

Πλεύρης για Καρδίτσα: Θα ζητηθεί δίωξη – Καταγγελίες και για «μαϊμού» δηλώσεις νόσησης

Για την υπόθεση με τους εικονικούς εμβολιασμούς στο εμβολιασμό κέντρο Παλαμά στην Καρδίτσα, ανακοίνωσε ότι έχει ζητήσει την άσκηση ποινικών διώξεων στα άτομα τα οποία πήραν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο.

«Με το που δημοσιοποιήθηκε το θέμα, μίλησα με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ και του είπα να κάνει Ένορκη Διοικητική Εξέταση και παράλληλα να αποσταλεί ο φάκελος στην εισαγγελία με μια ιδιαιτερότητα. Αυτή τη στιγμή από την πλευρά της ΥΠΕ, δηλαδή του υπουργείου, θα ζητηθεί και η δίωξη των ατόμων, τα οποία πήγαν εκεί πέρα και έκαναν χρήση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν ταυτοποιηθεί 44 περιπτώσεις που κρίνονται ως ύποπτες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, στο κέντρο Υγείας Παλαμά, έχουν γίνει 31.000 εμβολιασμοί, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί 16.000 πολίτες με τις δύο δόσεις.

«Η ιδιαιτερότητα του κέντρου Υγείας Παλαμά είναι ότι ήταν το μοναδικό κέντρο πλησίον των άλλων που είχε εμβόλια Pfizer. Υπήρχε λοιπόν μια αυξημένη ζήτηση στο συγκεκριμένο κέντρο κι έχουμε καταγράψει γύρω στις 5.000 αλλαγές ταχυδρομικού κώδικα, αλλά δε μας ανησυχεί γιατί οι περισσότεροι εμβολιασμοί έχουν γίνει σε χρόνο που δεν υπήρχε καθόλου συζήτηση κυρώσεων οποιαδήποτε υποχρεωτικότητας. Άρα, δεν είχε κανένας λόγο να θέλει να έχει ένα πιστοποιητικό», εξήγησε. 

Πρόσθεσε δε ότι αν η έκδοση των πιστοποιητικών έγινε έναντι αντιτίμου είναι θέμα έρευνας της εισαγγελίας και της ΕΔΕ.

Μάλιστα, ο κ. Πλεύρης αποκάλυψε ότι πέρα από τις περιπτώσεις μαϊμού πιστοποιητικών εμβολιασμών, στο υπουργείο Υγείας έχουν φτάσει και καταγγελίες και για μαϊμού δηλώσεις νόσησης, οι οποίες όπως τόνισε, θα πρέπει να ενταφιαστούν.

«Σεβόμαστε απόλυτα την επιθυμία κάποιου να μην εμβολιαστεί και τους 6.500 υγειονομικούς που θέσαμε σε αναστολή αυτές τις ημέρες και τους έχουμε δώσει τη δεύτερη ευκαιρία με την τροπολογία που ψηφίζεται αύριο να επιστρέψουν αν κάνουν το εμβόλιο. Ωστόσο, δε σεβόμαστε και εξετάζουμε άτομα που ψευδώς έχουν δηλώσει ότι έχουν νοσήσει προκειμένου να παίρνουν το εξάμηνο και να βρίσκονται στο σύστημα Υγείας. Υπάρχουν δηλαδή  καταγγελίες για μαϊμού δηλώσεις νόσησης. Θέλω να πω ότι για αυτές τις περιπτώσεις, κινούνται όλες οι διαδικασίες για να απολυθούν», ξεκαθάρισε. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι για περιπτώσεις μαϊμού δηλώσεων είναι πάνω από 3-4 γνωστών και μπορεί να υπάρχει και υπόνοια οικονομικού οφέλους, βρίσκεται υπό επεξεργασία ειδική διάταξη, η οποία θα προβλέπει διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα. 

«Οι διοικητικές κυρώσεις και το πρόστιμο που θέλουμε να βάλουμε για περιπτώσεις είτε ψευδούς δήλωσης είτε υπαλλήλων που θα εμπλέκονται σε τέτοια περιστατικά, κατά περίπτωση, θα είναι τέτοιας φύσεως που θα είναι αποτρεπτικά. Άρα, μιλάμε και για ποινικές κυρώσεις και για πειθαρχικές κυρώσεις και για απόλυση και πρόστιμο δυσβάσταχτο. Δε θα επιτρέψουμε κανένας να εξαπατήσει το σύστημα και να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία», κατέληξε.


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ