Πάνω από το 16% η αύξηση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο

Αύξηση 16,2% παρουσίασε το ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε προ ολίγου η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021 το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 3,4%, ενώ από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι στην άνοδο του ΑΕΠ συνέβαλαν η κατανάλωση, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών και οι επενδύσεις, συγκριτικά πάντα με μια «νεκρή» περίοδο. Ειδικότερα:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%. 
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.

Σημειώνεται πως η σύγκριση γίνεται με το β’ τρίμηνο του 2020, όταν η οικονομία ήταν σε λήθαργο λόγω του lockdown, με χαρακτηριστικό ότι η τουριστική αγορά ήταν κλειστή και άνοιξε από τον Ιούλιο, ενώ φέτος άνοιξε από τα τέλη Μαΐου.Επίσης πιο ελεύθερες ήταν οι αγορές στα εμπορικά καταστήματα φέτος, σε σχέση με πέρυσι.

Το ερώτημα είναι η πορεία του ΑΕΠ στη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2021, η οποία θα εξαρτηθεί από το πόσο ψηλά θα ανέβει ο πήχης των τουριστικών εσόδων.

sofokleousin.gr


Πηγή

loading...

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ