Πάουελ: Και αύξηση 100 μονάδων βάσης αν χρειαστεί

“H αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης ήταν σωστή με βάση τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία”, όπως τόνισε, σε συνέντευξη τύπου, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά το τέλος της διήμερης συνεδρίασης. 

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Fed δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αύξηση αν χρειαστεί, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι μια απόφαση που έχει ήδη λάβει και θα λαμβάνει κάθε φορά τις αποφάσεις με βάση τα εισερχόμενα στοιχεία για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. 

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών είναι κάτι που πρέπει να επιτύχει η Fed και δεν υπάρχει εναλλακτική στο ζήτημα αυτό.

Ο Πάουελ είπε ότι η επιστροφή στη σταθερότητα τιμών δεν σημαίνει αναγκαστικά και ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Υπάρχει μονοπάτι για την αποφυγή της ύφεσης, δήλωσε, αλλά παραδέχτηκε ότι το μονοπάτι αυτό έχει γίνει πιο στενό. 

Επίσηςη, υπογράμμισε ότι δεν πιστεύει πώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή. Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και τους μισθούς είναι ισχυρά και δεν συμβαδίζουν με μια ύφεση.


sofokleousin.gr