Παπαευαγγέλου: Σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας «Ας μη λυγίσουμε τώρα!»


Με έναν τόνο αισιοδοξίας για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας ξεκίνησε την ενημέρωση της Δευτέρας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων Βάνα Παπαευαγγέλου. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι ρυθμοί δεν είναι αυτοί που ανέμεναν κυβέρνηση και ειδικοί, ενώ η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι κρίσιμη.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας δείχνει μία τάση σταθεροποίησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να αρθούν τα μέτρα, αλλά το αντίθετο, ότι θα πρέπει να προσέχουμε ακόμη περισσότερο, καθώς αποδίδουν. Παράλληλα τόνισε ότι η πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη:

“Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%”, διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

«Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και θα είναι όλα όπως τον Φεβρουάριο του 2020. Πρέπει όμως να καταλάβει ο κόσμος ότι μέχρι τότε θέλει προσοχή από όλους», τόνισε. Αναφερόμενη στη δέσμη μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση και φαίνεται να είναι αποδοτικά, διευκρίνισε ότι το κάθε μέτρο είναι σαν «φέτα ελβετικού τυριού με πολλές τρύπες» και ο ιός ξεγλιστράει μέσα από αυτές και μολύνει.

Οταν όμως βάζουμε πολλαπλά εμπόδια, τότε είμαστε πιο ασφαλείς. Η κυρία Παπαευαγέλου τόνισε για ακόμη μία φορά ότι ο ιός χτυπά και τις μικρές ηλικίες. Και όταν το σύστημα υγείας «διαλυθεί» και νεαρά άτομα χρειαστούν νοσηλεία, δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ουσιαστικής φροντίδας, διότι πολύ απλά το σύστημα θα έχει καταρρεύσει από τα πολλαπλά κρούσματα.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε 100 θανάτους την ημέρα. Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 86 ετών, και το 85% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 65 ετών. Ομως, μέσα στον Νοέμβριο πέθαναν 187 άτομα κάτω των 65 ετών. Γι’ αυτό και πρώτο μέλημά μας παραμένει το σύστημα υγείας και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.

Εμβόλια και φάρμακα

Η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας ανέφερε επίσης ότι το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. Αλλά η επιτυχία του εξαρτάται και από το ποσοστό του πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. «Παράλληλα, έχουμε καλά μηνύματα από τα μονοκλωνικά αντισώματα τα οποία θα μπουν και αυτά στη μάχη», συμπλήρωσε. Δυστυχώς, στη χώρα μας όμως, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών και οι εισαγωγές στις Εντατικές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, έχουμε σταθεροποίηση στις 400 εισαγωγές την ημέρα, είπε.



agrinio24.gr