Πατάτες κοκκινιστές με ελιές, κάππαρη και φέτα


Προετοιμασία: 30΄, Μαγείρεμα: 35΄

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1½ κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μεγάλα κομμάτια (κυδωνάτες)
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες και ελαφρώς κοπανισμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι, χονδροκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και στραγγισμένη
  • τα φυλλαράκια από 1/2 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  • 400 γρ. ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, με το χυμό τους, χονδροκομμένα ή ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
  • 1 κουτ. σούπας φρέσκια ρίγανη, ψιλοκομμένη (ματσάκια ή γλαστράκια με ρίγανη βρίσκουμε πλέον στα περισσότερα σούπερ μάρκετ και σε όλα  τα φυτώρια). εναλλακτικά, βάζουμε 1/2 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χονδροθρυμματισμένη

Διαδικασία

Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τη δάφνη, για περίπου 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει λίγο και να ροδίσει.

Προσθέτουμε το σκόρδο, τις ελιές, την κάππαρη, το μαϊντανό και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1 – 2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα.

Ρίχνουμε και τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε, συνεχίζουμε το ανακάτεμα, για να αναμειχθούν τα υλικά, και προσθέτουμε τα ντοματάκια με το χυμό τους, μαζί με 300 ml νερό.

Μόλις το φαγητό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν και να μαλακώσουν οι πατάτες.

Αν ενδιάμεσα σωθούν τα υγρά και οι πατάτες δεν είναι έτοιμες, τότε προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, σκορπίζουμε το τυρί και αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου άλλα 3 – 4 λεπτά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Σερβίρουμε τις πατάτες μαζί με λαχανοσαλάτα και ζεστό χωριάτικο ψωμί.

kathimerini.gr



agrinio24.gr