Παυλακάκης: «Γέννησε προσδοκίες η Εμμανουηλίδου»
Αναλυτικά η συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ:
Ζητήσαμε από τον ταχύτερο Έλληνα όλων των εποχών, να σχολιάσει την εμφάνιση της Πολυνίκης Εμμανουηλίδου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης. Οι ομοιότητές τους δεν είναι δα και λίγες. Από τη Βόρεια Ελλάδα κι αυτός ορμώμενος, το Άβατο της Ξάνθης, σε αντίστοιχη ηλικία, τα 21, πετύχαινε το μεγάλο ρεκόρ και όντας μικρός στο δέμας, τα έβαζε απέναντι στους μεγαλόσωμους σπρίντερ.
Το αρχικό σχόλιο του Άγγελου Παυλακάκη, αφορά την κούρσα του τελικού των 200 μ., όπου η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου κατέλαβε την όγδοη θέση με επίδοση 23.01:
«Το πρώτο της 100άρι ήταν πιο συγκρατημένο. Νομίζω ότι, επειδή έτρεχε από το δεύτερο διάδρομο, φοβήθηκε ότι μπορεί να κουραστεί και προσπάθησε να τρέξει πιο ομαλά. Θεωρώ, όμως πως, ό,τι κι αν επέλεγε, δεν θα είχε μεγάλη διαφορά το αποτέλεσμα. Ήταν μια αξιοπρεπέστατη τέταρτη κούρσα σε μια μεγάλη διοργάνωση».
Για την εν γένει εμφάνιση της σπρίντερ του Αλέξανδρου Μακεδονίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, ο Άγγελος Παυλακάκης επισήμανε:
«Γέννησε προσδοκίες για τη συνέχεια η Πολυνίκη με τις εμφανίσεις της στη Ρώμη. Ήταν πολύ θετική η παρουσία της στα αγωνίσματα των σπριντ. Ισοφάρισε δύο φορές το ατομικό της ρεκόρ στα 100 μ. και το κατέρριψε στα 200 μ. σε αγώνα-στόχο, ενώ έβγαλε και μια αξιοπρεπέστατη κούρσα στον τελικό».
Όσον αφορά για το τι φανερώνει αυτή η παρουσία της νεαρής σπρίντερ για το μέλλον της, ο Άγγελος Παυλακάκης τονίζει:
«Είναι μόλις 21 ετών και έχει γεννήσει προσδοκίες για τη συνέχεια. Δεν έχει προσεγγίσει ακόμα το αποκορύφωμά της.
Έφτασε σε μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε πρέπει να περιμένουμε από αυτήν το βήμα παραπάνω που θα τη βάλλει στη ζώνη των μεταλλίων. Το περιμένουμε, είναι κοντά στο να πετύχει.
Είναι σε μια περίοδο που θεωρώ ότι θα πρέπει, πέρα από τις εμπειρίες που θα αποκομίζει, να έχει μια απόδοση βάσει των δυνατοτήτων της, οι οποίες όσο θα μεγαλώνουν, θα αυξάνονται μέσα από την προπονητική διαδικασία».
Όπως και η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, έτσι και ο Άγγελος Παυλακάκης, στην εποχή του κλήθηκε να συναγωνιστεί, όχι μόνο στο διεθνή χώρο, αλλά και εντός των τειχών, αθλητές που υπερτερούσαν σαφώς σε σωματομετρικά χαρακτηριστικά. Πώς μπορεί η Πολυνίκη να αντιμετωπίσει μακροπρόθεσμα αυτό το χάντικαπ;
«Ο τρόπος του τρεξίματός της και το μήκος του διασκελισμού της δεν είναι ανάλογο του μεγέθους της (σ.σ.: 1.57 μ.). Είναι στο επίπεδο του 1.70 κι αυτό τη βοηθάει να αποδίδει αντίστοιχα».
Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στη Ρώμη προσπάθησε για τη διάκριση σε δύο ταμπλό, μετέχοντας και στα 100 και στα 200 μέτρα. Είναι εύκολο να υποστηρίξει και τις δύο αποστάσεις;
«Προσωπικά δεν μπορούσα να αποδώσω ικανοποιητικά και στα 200 μέτρα. Η Πολυνίκη είναι σε ένα επίπεδο ισάξιο στις δύο αποστάσεις κι αυτό δεν είναι σύνηθες. Αυτή τη στιγμή προσπαθεί να τα κάνει και τα δύο καλά και σε έναν ικανοποιητικό βαθμό τα καταφέρνει. Είναι πιο εύκολο στις μικρές ηλικίες.
Θεωρώ, όμως, ότι σταδιακά πρέπει να επικεντρωθεί σε ένα αγώνισμα και το δεύτερο να το ασκεί επικουρικά. Δεν ξέρει σε ποιο. Αυτό είναι κάτι που θα το βρει με την προπονήτριά της (σ.σ.: Κατερίνα Αλεξοπούλου).
Ακόμα και ο Γιουσέιν Μπολτ επέλεξε τα 100 μ. και έβγαλε αυτό το αδιανόητο 9.58. Η προπόνησή του δεν ήταν για 200 μέτρα. Κέρδιζε μεν και στα 200 μ., λόγω του απίστευτου ταλέντου του, αλλά αν τα είχε επιλέξει ως το βασικό του αγώνισμα, το χρονόμετρο θα έγραφε μπροστά 18.
Το ίδιο συμβαίνει και στα άλματα με το μήκος και το τριπλούν. Λέει, για παράδειγμα, ο Μίλτος Τεντόγλου ότι του αρέσει το τριπλούν. Πραγματικά πιστεύω ότι μπορεί να κάνει άμεσα 16.50, ίσως και 17.00, αλλά δεν μπορεί να κάνει και τα δύο ταυτόχρονα, μήκος και τριπλούν στο υψηλότερο επίπεδο.
Θέλω να πω ότι φαίνονται παρεμφερή δύο αγωνίσματα, αλλά έχουν πολλές διαφορές. Μπορείς να τα κάνεις σε ικανοποιητικό επίπεδο και στα δύο, αλλά σε ένα θα είσαι κορυφαίος».
Η κούρσα που έβγαλε το πανελλήνιο ρεκόρ, 10.11, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αθήνας, με τον Άγγελο Παυλακάκη να τερματίζει μπροστά από τον ολυμπιονίκη του 1996 Ντόνοβαν Μπέιλι στον προκριματικό των 100 μέτρων.
Η σύντροφος του Άγγελου Παυλακάκη στη ζωή είναι η κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στα 200 μ. και παγκόσμια πρωταθλήτρια κλειστού στίβου το 1997, Κατερίνα Κόφφα. Ο χρόνος της, το 22.67, αντέχει 28 χρόνια. Πόσο κοντά είναι η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου στην κατάρριψή του;
«Το 22.67 με το 22.84 έχει διαφορά, όπως έχει το 11.10 με το 11.20. Όταν η Κατερίνα έκανε το 22.67 είχε τρέξει τα 100 μ. σε 11.12. Υπάρχει μια αντιστοιχία στις επιδόσεις.
Υπό προϋποθέσεις είναι εφικτή η κατάρριψή του. Μπορεί σε ένα μίτινγκ, να έχει τέσσερα μέτρα ευνοϊκό στη στροφή και στην ευθεία, που είναι τοποθετημένο το ανεμόμετρο, να είναι ο άνεμος +1.80 μ./δευτ..
Μην ξεχνάμε επίσης ότι έχει αλλάξει και η τεχνολογία. Τα σημερινά παπούτσια κάνουν να μοιάζουν αυτά που φοράγαμε εμείς με… ελβιέλες. Ο ελαστικός τάπητας σήμερα επίσης δεν έχει σχέση με τον αντίστοιχο πριν από τριάντα χρόνια, δεν έχει αυτή τη σκληρότητα και ευνοεί τη μικρή διάρκειας επαφή».//Α.