Pegasus: Το FBI επιβεβαιώνει ότι «δοκίμασε» το διαβόητο λογισμικό κατασκοπείας


Το FBI επιβεβαίωσε δημοσίευμα της Washington Post ότι η υπηρεσία είχε άδεια χρήσης του κατασκποπευτικού λογισμικού Pegasus της ισραηλινής NSO Group και ότι προχώρησε σε δοκιμές των δυνατοτήτων του.

Το Pegasus έχει την ικανότητα να μολύνει κινητά τηλέφωνα χωρίς καμία λανθασμένη ενέργεια του χρήστη και αποκτά πρόσβαση στην κάμερα και όλα τα δεδομλένα της συσκευής.

Σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία το λογισμικό δεν χρησιμοποιήθηκε «για να υποστηρίξει κάποια έρευνα». Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε μόνο για «δοκιμές ρουτίνας, αξιολόγησης και δοκιμών τεχνικών λύσεων», σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Αντίθετα, η αμερικανική εφημερίδα υποστήριξε με δικό της ρεπορτάζ ότι υπήρξε τουλάχιστον συζήτηση του θέματος ανάμεσα στο FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγεται η υπηρεσία, για το πώς θα μπορούσε το Pegasus να χρησιμοποιηθεί.

Στο δημοσίευμα της Washington Post αναφέρεται ότι το FBI όχι μόνο δοκίμασε το spyware σε τηλέφωνα με «ξένες» κάρτες SIM, αλλά επιπλέον υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την ύπαρξη μίας «νόμιμης» έκδοσης του Pegasus η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συγκεκριμένη έκδοση είχε λάβει μάλιστα την ονομασία Phantom.

Σημειώνεται ότι το λογισμικό της ισραηλινής εταιρείας θεωρητικά δεν μπορεί να λειτουργήσει σε τηλεφωνικούς αριθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε πρώην εργαζόμενος της εταιρείας στο Vice η έκδοση Phantom που αποκάλυψε η Washington Post είναι ουσιαστικά το «ίδιο λογισμικό»

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των New York Times, την περασμένη εβδομάδα, στο οποίο υπήρχαν λεπτομέρειες για τη σχέση ανάμεσα στο FBI και την NSO. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή της ιστορίας το FBI αποφάσισε ότι δεν θα χρησιμοποιούσε το Pegasus, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, όταν ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις και οι αναφορές στην ύπαρξη του εν λόγω λογισμικού παρακολούθησης.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα υπάρχει επίσης εκτενής αναφορά στην έγκριση ανάπτυξης του Pegasus από την ισραηλινή κυβέρνηση και πώς το συγκεκριμένο εργαλείο έγινε ουσιαστικά κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Επιπλέον, υπάρχει και μία αναφορά στην ιστορία της NSO, για το πώς εξελίχθηκε από μία startup σε μία εταιρεία spyware που «πολιορκείται» από μηνύσεις.

Σημειώνεται ότι το λογισμικό Pegasus, το οποίο θεωρητικά μπορεί να πωληθεί μόνο σε κυβερνήσεις, συνδέεται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το χακάρισμα τηλεφώνων του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών και παρακολουθήσεις πολιτικών στην Πολωνία, στη Γαλλία και αλλού. Επιπλέον, η Apple έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της για επιθέσεις σε συσκευές iPhone.



agrinio24.gr