Πεντάγωνο: Οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν και δεν θα βοηθήσουν τη σχεδιαζόμενη τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία

Οι ΗΠΑ δεν εγκρίνουν τη σχεδιαζόμενη επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο, έγινε σήμερα γνωστό από το Πεντάγωνο, που κράτησε αποστάσεις από τη σχεδιάζομενη επιχείρηση, στόχος της οποίας θα είναι οι πρώην σύμμαχοι του, Κούρδοι μαχητές της Συρίας.

«Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, είπαν στους «Τούρκους ομολόγους τους ότι η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία», επισήμανε ο Χόφμαν.

Η τοποθέτηση του Πενταγώνου έρχεται λίγο μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, δίνοντας έτσι το πράσινο φως στην Τουρκία να ξεκινήσει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων μαχητών της περιοχής, συμμάχων των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Η απρόβλεπτη πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε ένα διακομματικό κύμα αντιδράσεων, με πολιτευτές τόσο των Δημοκρατικών όσο και των Ρεπουμπλικανών να τοποθετούνται κατά της εγκαταλείψης των Κούρδων στο «καζάνι» της βόρειας Συρίας. Μάλιστα, δεν έλειψαν και εκείνοι που έκαναν λόγο για «προδοσία», με πιο βροντερά παραδείγματα την πρώην ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για την προεδρία το 2012, Μιτ Ρόμνεϊ.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: Ο πρόεδρος έχει στοιχηθεί με τους αυταρχικούς ηγέτες της Τουρκίας και της Ρωσίας σε βάρος των πιστών συμμάχων μας και των αμερικανικών συμφερόντων. Η απόφασή του είναι μια αρρωστημένη προδοσία τόσο των Κούρδων όσο και του όρκου του ως πρόεδρος», δήλωσε χαρακτηριστικά με κοινοποίηση της στο Twitter η Δημοκρατική υποψήφια για την προεδρία το 2016.

kathimerini.gr