«Πεταμένα λεφτά»: Από τον Μπατατούδη στον Αλαφούζο…

Πρόεδροι, μεγαλομέτοχοι και ιδιοκτήτες ΠΑΕ που έχουν πετάξει τα λεφτά τους στο πηγάδι υπάρχουν αρκετοί στην σύντομη ιστορία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Ξεχωριστές περιπτώσεις ο Γιώργος Μπατατούδης στον ΠΑΟΚ και οι εφοπλιστές Παπάς και Νοτιάς στην ΑΕΚ.

Ολοι τους χάλασαν πολλά λεφτά έκαναν καλές ομάδες αλλά κανένας δεν μπόρεσε να τις φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Κανένας όμως, δεν έφτασε να πληρώνει και να αποτυγχάνει τόσο εξόφθαλμα όσο ο Γιάννης Αλαφούζος στον Παναθηναϊκό. Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς έχει μέχρι τώρα βάλει στην πράσινη ΠΑΕ πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια ευρώ.

Το ποσό είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν εν μέσω της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι με εξαίρεση την χρονιά που το τριφύλλι κατέκτησε το κύπελλο τα λεφτά έμπαιναν στα πράσινα ταμεία, ενώ η ομάδα αγωνιστικά αποτύγχανε συνεχώς. Αφήστε κατά μέρος ότι η ιστορία του Παναθηναϊκού κηλιδώθηκε όταν ο κ. Αλαφούζος αποφάσισε να σταματήσει ξαφνικά την χρηματοδότηση στέλνοντάς τον με το ένα πόδι στον υποβιβασμό και φορτώνοντάς τον με τιμωρία αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το οξύμωρο είναι ότι μετά τον εξευτελισμό ο κ. Αλαφούζος άρχισε και πάλι να πληρώνει. Κάπως έτσι αυτοί που τον υποστήριζαν φανατικά διότι στο πρόσωπό του έβλεπαν εκείνον που θα εξοβέλιζε οριστικά την οικογένεια Βαρδινογιάννη από τον σύλλογο, τώρα τον λοιδορούν και ζητούν την κεφαλή του επί πίνακι.

Ο απολογισμός του Γιάννη Αλαφούζου στον Παναθηναϊκό δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικός. Θα ήταν λάθος όμως να μην του αναγνωριστεί ότι σε μια δύσκολη συγκυρία κι ενώ κανένας άλλος επώνυμος φίλαθλος της ομάδας δεν είχε παρουσιαστεί, ήταν αυτός που βγήκε μπροστά και διέσωσε τον σύλλογο. Θα ήταν επίσης άδικο να μην του αναγνωριστεί το προφανές: Ότι έβαλε εβδομήντα εκατομμύρια στην ΠΑΕ και ουσιαστικά αυτά τα λεφτά δεν πρόκειται να τα πάρει ακόμα κι να αύριο το πρωί βρεθεί κάποιος να τρέξει την ΠΑΕ από εδώ και στο εξής. Αυτοί που τον έχουν στο στόχαστρο και ζητούν να φύγει δεν έχουν εναλλακτική λύση.

Ο δε κύριος Γιαννακόπουλος για να τον αναλάβει ζητεί από τον κόσμο να τον προικοδοτήσει με είκοσι εκατομμύρια. Η πρόθεσή του είναι αγαθή αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα πενιχρά. Όπως πενιχρά ήταν πριν από εφτά χρόνια τα αποτελέσματα της Παναθηναϊκής Συμμαχίας που δεν μάζεψε τίποτα και εκφυλίστηκε μέσα σε δυο χρόνια.

Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν μπορεί να καμαρώνει για τα έργα και τις ημέρες του ως ιδιόκτητης της ΠΑΕ. Ούτε για τις κατά καιρούς συμμαχίες του. Κανείς δεν μπορεί όμως, να αμφισβητήσει ότι είναι ο μόνος που πληρώνει όπως θα ξανακάνει τώρα καλύπτοντας μόνος και αυτή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου…

to10.gr