Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ανεμβολίαστοι στους 7 μήνες όσοι δεν κάνουν τρίτη δόση


Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μίλησε μίλησε στον ΑΝΤ1 για επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και την εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον, κάνοντας ειδική αναφορά στον χρόνο διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ακόμη, μίλησε για το πώς εξελίσσεται η πραγματοποίηση της αναμνηστικής δόσης, ενώ τόνισε πως θα καταγγέλλεται η σύμβαση όσων υγειονομικών δεν είναι εμβολιασμένοι.

Τρίτη δόση ή λήξη του πιστοποιητικού σε 7 μήνες

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, λοιπόν, η ισχύς του πιστοποιητικού με δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19 θα διαρκεί επτά μήνες, ωστόσο δεν επηρεάζεται η ισχύς του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια στην Ευρώπη (έχει διάρκεια εννέα μήνες).

Ακόμη, ανέφερε ότι περίπου 500.000 άτομα δεν έχουν κάνει ακόμα την ενισχυτική δόση του εμβολίου.

Στις σχολικές μονάδες θα βρουν self test όσοι δεν πρόλαβαν

Για το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις self test ενόψει της επιστροφής μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως όσοι δεν πρόλαβαν να βρουν στα φαρμακεία, θα βρουν στις σχολικές μονάδες.

«Tο 87,5% των γονιών έχουν ήδη πάρει τα self test, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί, από την αρχή του μέτρου της διανομής των δωρεάν self test» υποστήριξε.

Πρόσθεσε μάλιστα πως, ειδικά για αύριο, για όσους μαθητές δεν πήραν self test, θα μπορεί να γίνεται ο έλεγχος το πρωί της Δευτέρας στις σχολικές μονάδες, πριν από το άνοιγμα των σχολείων, από το απόθεμα self test που έχουν οι σχολικές μονάδες.

«Θεωρούμε ότι αν υπάρξουν δυσλειτουργίες αυτές θα είναι λίγες και αντιμετωπίσιμες, δεδομένου του υψηλού ποσοστού που έχει προμηθευτεί τα self test, του γεγονότος γονείς να είχαν self test και να μην προμηθεύτηκαν αυτές τις ημέρες και των παιδιών που νοσούν και επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν για αύριο self test», είπε ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας πως «υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τους φαρμακοποιούς, μέσα σε 4 ημέρες δόθηκαν 7,5 εκατομμύρια self test».

Αναφορικά με το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα λυθεί το πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων. Ακόμη, γνωστοποίησε επίσης ότι από Δευτέρα θα διατεθούν 300 κλίνες Covid σε ιδιωτικές κλινικές.

Για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, απάντησε πως δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε απόφαση.

Για την πίεση στο ΕΣΥ

«Στα νοσοκομεία, οι μισοί ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, είναι κρούσματα της Όμικρον και οι άλλοι μισοί της Δέλτα, δηλαδή αν και στην κοινωνία κυριαρχεί η Όμικρον και η Δέλτα αφορά το 10-15% των κρουσμάτων, στα νοσοκομεία και στις εισαγωγές έχουμε διαφορετική εικόνα», είπε ο Υπ. Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι από την Δευτέρα το Σισμανόγλειο θα γίνει νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά και οι εφημερίες του θα βαρύνουν το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιοι Ανάρτυγοι» και το ΝΙΜΤΣ, για διάρκεια 4 εβδομάδων.

Σχετικά με το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης και την λειτουργία σε αυτό Εμβολιαστικού Κέντρου για παιδιά, ο κ. Πλεύρης είπε πως οι εμβολιασμοί έναντι του κορονοϊού, στις ηλικίες 5-11 ετών θα ολοκληρωθούν σε 4 εβδομάδες.

Διευκρίνισε δε πως «δεν κλείνει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αυτό είναι fake news. Δεν υπάρχει αναστολή λειτουργίας. Για 3-4 εβδομάδες βγαίνει από τις εφημερίες, μόνο αυτό. Τα κρεβάτια του θα λειτουργούν κανονικά. Θα πιεστούν οι εφημερίες στα άλλα δύο Νοσοκομεία Παίδων, το γνωρίζουμε, αλλά αυτό θα είναι για μερικές εβδομάδες».

Για την ενίσχυση με προσωπικό των νοσοκομείων, ο κ. Πλεύρης είπε ότι γίνονται διαρκώς προκηρύξεις για νέες θέσεις, λέγοντας πως επίκεινται προκηρύξεις για 4.000 νοσηλευτές και 910 θέσεις λοιπού προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα προκηρυχθούν άλλες περίπου 700 θέσεις ιατρών.

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ο κ. Πλεύρης είπε πως «μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουμε δώσει διορία. Από τις 6.500 που ήταν ανεμβολίαστοι, έχουν μειωθεί κατά 1.500 άτομα, όμως όχι γιατί έχουν εμβολιαστεί, αλλά διότι νόσησαν και με το πιστοποιητικό νόσησης μπορούν να επιστρέψουν στις θέσεις τους».

Τέλος, ο Υπ. Υγείας αποκάλυψε πως η Κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, ώστε κάποιος να παρέχει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τονίζοντας ότι «δεν έχει αποφασιστεί αυτό, αλλά εάν αποφασιστεί, όποιος δεν εμβολιαστεί δεν θα μπορεί να προσληφθεί ή εάν ήδη εργάζεται, θα βρεθεί εκτός ΕΣΥ, αφού θα καταγγελθεί η σύμβαση του, καθώς δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις».



agrinio24.gr