Ποια είναι η καλύτερη βάρδια στην δουλειά για την υγεία μας


Αν και πολλοί άνθρωποι αντιστέκονται στο να σηκωθούν νωρίς για δουλειά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πρωινή εργασία είναι καλύτερη για τους εργαζόμενους από τη νυχτερινή.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Plos One διαπίστωσε ότι το ακανόνιστο ωράριο εργασίας μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία.

Σύμφωνα με τη New York Post, το περιοδικό όρισε ως “τυπικό” ωράριο εργασίας αυτό που αρχίζει μετά τις 6 το πρωί και τελειώνει μέχρι τις 6 το απόγευμα”, σε αντίθεση με ένα ακανόνιστο ωράριο που αρχίζει μετά τις 2 το μεσημέρι και τελειώνει μέχρι τα μεσάνυχτα”.

Οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 άτομα για μια περίοδο 30 ετών, ηλικίας 22 έως 50 ετών, για να διαπιστώσουν αν οι εργασιακές συνήθειες που σχετίζονται με τον ύπνο, τη σωματική και ψυχική υγεία επηρεάζονται στους νέους ενήλικες ηλικίας 50 ετών.

Γιατί πρέπει να αποφεύγεται η ακανόνιστη εργασία.

Ο καθηγητής Wen Jui Han του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, επικεφαλής της μελέτης, διαπίστωσε ότι τα άτομα με αντισυμβατικό ωράριο εργασίας είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας.

“Αυτό είναι λογικό. Τα άτομα με εργασιακά πρότυπα με κάποιο βαθμό αστάθειας και μεταβλητότητας είχαν περισσότερες πιθανότητες να κοιμούνται λιγότερες ώρες την ημέρα, να έχουν χαμηλότερη ποιότητα ύπνου, χειρότερη σωματική και ψυχική λειτουργικότητα και να αναφέρουν κακή υγεία και καταθλιπτικά συμπτώματα στην ηλικία των 50 ετών, σε σύγκριση με τα άτομα με σταθερό πρόγραμμα εργασίας”, δήλωσε ο Han στην Daily Mail.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι νέοι ενήλικες που διατηρούσαν ένα σταθερό ωράριο εργασίας μεταπηδούσαν σε ένα πιο μη βιώσιμο ωράριο εργασίας στα 30τους, υπήρχαν ανησυχητικές συνέπειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, άγχος και άλλοι φόβοι για την υγεία.

Τα προβλήματα υγείας που προκύπτουν από τη σοβαρή στέρηση ύπνου και την κακή ποιότητα του ύπνου λόγω των μη τυποποιημένων χρονοδιαγραμμάτων εργασίας ταξινομούνται ως διαταραχές του ύπνου στην εκ περιτροπής εργασία, σημείωσαν οι ερευνητές.

“Οι επισφαλείς εργασιακές ρυθμίσεις μπορεί να είναι ένας χρόνιος στρεσογόνος παράγοντας στη ζωή μας”, πρόσθεσε.

Εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με ακανόνιστο ωράριο έχουν “σημαντικά υψηλότερο” ποσοστό κακής υγείας από εκείνους που είναι άνεργοι.



Πηγή