Ποιες οι επιδράσεις του άγχους στο σώμα μας
Το άγχος σύμφωνα με μελέτες επιβραδύνει κάποιες λειτουργίες του σώματος, όπως το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε όλοι οι διαθέσιμοι πόροι να μπορούν να επικεντρωθούν στην γρήγορη αναπνοή, στην ροή του αίματος και την λειτουργία των μυών, καθώς σκοπός του είναι να ανταπεξέλθει σε μία φυσική απειλή για να παλέψει ή να τρέξει.
Οι αλλαγές στο σώμα ακολουθούν την εξής πορεία κατά τη διάρκεια του άγχους :
- Αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού παλμού
- Γρήγορη αναπνοή
- Το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται
- Μειώνεται η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
- Οι μύες συσπώνται
- Αύξηση της ετοιμότητας που εμποδίζει τον ύπνο
Το πως αντιδρούμε σε δύσκολες καταστάσεις επιδρά στο πως το άγχος επηρεάζει την υγεία μας.
Ένα άτομο που αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετό απόθεμα να αντιμετωπίσει μια κατάσταση είναι πιο πιθανό να αντιδράσει πιο έντονα. Οι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν τα άτομα με διαφορετικούς τρόπους.
Κάποιες φορές ακόμα και οι θετικές σκέψεις προκαλούν άγχος ,όπως η απόκτηση ενός παιδιού, ένα ταξίδι, και η αγορά ενός σπιτιού. Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά περιλαμβάνουν περισσότερη προσπάθεια, αλλαγές και ευθύνες. Υπάρχει επίσης και το άγνωστο. Το άτομο αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει.
Μια επίμονη αρνητική απόκριση στις προκλήσεις μπορεί να έχει επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία και στην ευτυχία. Αν και, η ανησυχία για το πώς ένα άτομο αντιδρά στο άγχος μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και των επιδράσεων του άγχους, και στην διαχείρισή του.
Τι μπορείτε να κάνετε για το άγχος μόνοι σας
Υπάρχουν αρκετές επιλογές για την διαχείριση ή την πρόληψη του άγχους. Αυτές περιλαμβάνουν:
1. Άσκηση: η άσκηση βοηθά στην σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου.
2. Διατροφή: μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του άγχους.
3. Προτεραιότητες: αφιερώστε λίγο χρόνο για να οργανώσετε αυτά που θέλετε να κάνετε, ο προγραμματισμός είναι το πιο σημαντικό.
4. Χρόνος: κρατήστε λίγο χρόνο κάθε μέρα για τον εαυτό σας. Χρησιμοποιήστε τον για να οργανώσετε την ζωή σας, να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τα ενδιαφέροντά σας.
5. Αναπνοές και χαλάρωση: ο διαλογισμός, το μασάζ και η yoga βοηθάνε. Οι τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης ρίχνουν τον ρυθμό του σώματος και βοηθούν στην χαλάρωση.
6. Συζήτηση: συζητήστε με την οικογένεια, τους φίλους, τους συνεργάτες, και το αφεντικό σας για τις σκέψεις σας. Ίσως να ανακαλύψετε ότι δεν είστε ο μόνος που αισθάνεται έτσι.
7. Αναγνωρίστε τα σημάδια: ένα άτομο μπορεί να ανησυχεί για το πρόβλημα που του προκαλεί το άγχος και να μην παρατηρεί τις επιδράσεις στο σώμα του. Παρατηρήστε τα συμπτώματα, είναι το πρώτο βήμα για να κινητοποιηθείτε.
8. Βρείτε το δικό σας αγχολυτικό: οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάτι που τους βοηθά να χαλαρώσουν, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου, μια βόλτα, η μουσική, ο χρόνος με τους φίλους.
9. Δημιουργία δικτύων υποστήριξης: αναπτύξτε δίκτυα κοινωνικής υποστήριξης όπως η τοπική κοινότητα ή μια φιλανθρωπική οργάνωση. Και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να βοηθήσουν χωρίς όμως να αντικαθιστούν την προσωπική επαφή.