Ποιοι παράγοντες μειώνουν την ερωτική επιθυμία σε άνδρες και γυναίκες
Η ερωτική επιθυμία δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά επηρεάζεται σημαντικά από πολλούς παράγοντες, που κυμαίνονται από φυσικές αλλαγές στον οργανισμό έως τις συνθήκες της ζωής και ορισμένες συνήθειες.
Η μειωμένη ερωτική επιθυμία είναι ένα από τα συχνότερα εμπόδια στο σεξ και μία από τις κυριότερες αιτίες αποξένωσης των ζευγαριών. Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει πολλές αιτίες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφορών που τελικά απομακρύνουν τους συντρόφους μεταξύ τους.
«Καθοριστικό ρόλο στην ερωτική επιθυμία παίζουν η φάση της ζωής, στην οποία βρίσκεται το άτομο, καθώς και άλλες παράμετροι, όπως είναι η γενικότερη κατάσταση της υγείας και το στρες. Αυτοί οι παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από την απουσία της ερωτικής επιθυμίας στο ζευγάρι και να επηρεάζουν εξίσου τους άνδρες και τις γυναίκες», λέει ο χειρουργός ουρολόγος-ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας.
Σύμφωνα με τον κ. Ρόκκα, οι κυριότερες αιτίες που «τραυματίζουν» την ερωτική επιθυμία είναι οι εξής:
Το άγχος
Το άγχος αποτελεί τροχοπέδη για πολλά στην καθημερινότητά μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η ερωτική επιθυμία, καθώς το άγχος μπορεί να «μπλοκάρει» το άτομο και να «διώξει» την θέλησή του για σεξ. Η διαχείρισή του είναι σημαντική για μια υγιή ερωτική ζωή.
Το αλκοόλ
Πολλοί άνθρωποι πίνουν ένα ποτό για να χαλαρώσουν. Η υπερκατανάλωση, όμως, έχει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα αντανακλαστικά μειώνονται, το ίδιο και η ερωτική επιθυμία και κατ’ επέκταση η σεξουαλική διέγερση. Το να βλέπει κάποιος τον σύντροφό του μεθυσμένο, επίσης αποτελεί παράγοντα που μειώνει την ερωτική διάθεση. Αν εσείς ή το ταίρι σας αντιμετωπίζετε πρόβλημα με το αλκοόλ, χρειάζεστε τη βοήθεια ενός ειδικού.
Τα φάρμακα
Πολλά φάρμακα αναγράφουν ως ανεπιθύμητη ενέργεια τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας. Αυτά συνήθως είναι αντικαταθλιπτικά, αντιϋπερτασικά, αντισυλληπτικά και αντιρετροϊκά φάρμακα. Ανάλογη συνέπεια μπορεί να έχουν και ορισμένα φάρμακα για τον καρκίνο και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσετε μια θεραπεία που σας έχει συστήσει ο γιατρός, επειδή ανησυχείτε για τον πιθανό αντίκτυπό της στην ερωτική επιθυμία σας. Αν έχετε τέτοιο προβληματισμό, συζητήστε το μαζί του για να βρείτε από κοινού μία λύση.
Ο ανεπαρκής ή/και κακής ποιότητας ύπνος
Όταν ένας άνθρωπος δεν κοιμάται αρκετά ή/και καλά, ο οργανισμός του υποφέρει. Εκτός από την σωματική εξασθένηση, επηρεάζεται αρνητικά και η ψυχική. Ευνόητο είναι επομένως να μειωθεί και η ερωτική επιθυμία.
Τα παιδιά
Πολλά ζευγάρια δεν αισθάνονται άνετα να λειτουργήσουν ερωτικά όταν βρίσκονται τα παιδιά τους στο σπίτι, ιδίως όταν υπάρχει κίνδυνος να μπουν ξαφνικά στον χώρο όπου βρίσκονται. Μία λύση είναι να κάνουν σεξ όταν τα παιδιά κοιμούνται, αλλά και πάλι η σεξουαλική επαφή μετ’ εμποδίων επιδρά αρνητικά στην ερωτική επιθυμία.
Η εικόνα του σώματος
Η ερωτική επιθυμία μειώνεται σε άτομα που δεν νιώθουν όμορφα με την εικόνα του σώματός τους και δεν αισθάνονται ελκυστικοί. Ωστόσο ρόλο παίζει και το πώς μας βλέπει ο/η σύντροφός μας, τονίζει ο κ. Ρόκκας. Είναι σημαντικό για το ζευγάρι να διαβεβαιώνει ο ένας τον άλλο πως είναι επιθυμητοί.
Η στυτική δυσλειτουργία
Οι άνδρες με στυτική δυσλειτουργία συχνά ανησυχούν αν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στα σεξουαλικά τους «καθήκοντα». Η ανησυχία αυτή επηρεάζει αρνητικά την ερωτική επιθυμία.
Η χαμηλή τεστοστερόνη
Η τεστοστερόνη ενισχύει την ερωτική επιθυμία, σημειώνει ο κ. Ρόκκας. Με την πάροδο των ετών, όμως, τα επίπεδα αυτής της ορμόνης μειώνονται και μπορεί να μειωθεί και η λίμπιντο. Η συμβολή του ειδικού ιατρού είναι συχνά καταλυτική για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.
Η εμμηνόπαυση
Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται πολύ συχνά από πλήρη απουσία της ερωτικής επιθυμίας. Αιτία γι’ αυτό είναι η κατακόρυφη μείωση των ορμονών, αλλά και επιπτώσεις της εμμηνόπαυσης όπως η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος κατά την ερωτική επαφή. Ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος ιατρός μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες.
Η κατάθλιψη
Ένα από τα κλασσικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απώλεια της ερωτικής επιθυμίας. Η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και η συστηματική άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Η γυμναστική διεγείρει την έκκριση ορισμένων ορμονών στον εγκέφαλο που προάγουν την ευεξία, τονώνει την συναισθηματική υγεία και διεγείρει την ερωτική επιθυμία.
Φωτογραφία: iStock
iatropedia.gr