Πώς εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες την πανδημία του κορονοϊού


Στις 26 Οκτωβρίου 2015 ένας τρομακτικός σεισμός χτύπησε τη Νότια Ασία, με επίκεντρο το Αφγανιστάν.

Τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν νεκρούς μέχρι και τις 5 Νοεμβρίου, καθώς 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, κυρίως στο Πακιστάν.

Όσο ο κόσμος έβλεπε τις τραγικές εικόνες της καταστροφής, κάποια έμπειρα μάτια παρατηρούσαν πως στις πρώτες γραμμές των προσπαθειών ήταν μια ισλαμική φιλανθρωπική οργάνωση, η Jamaat-ud-Dawa.

Λίγο αργότερα το επιβεβαίωσε και το Reuters, πως οι χιλιάδες αυτοί διασώστες ήταν πράγματι μέλη της μη κυβερνητικής. Το μόνο πρόβλημα; Πως η Jamaat-ud-Dawa είναι απλώς η βιτρίνα της τρομοκρατικής οργάνωσης Lashkar-e-Taiba, μιας ομάδας φανατισμένων τζιχαντιστών σε αγαστές σχέσεις με την αλ Κάιντα.

Στον απόηχο της φυσικής καταστροφής, δεν βγήκε το Πακιστάν δυνατότερο, αλλά η Lashkar-e-Taiba. Ενδυνάμωσε τα λαϊκά ερείσματά της, καθώς η τοπική κοινωνία έπλεκε τώρα το εγκώμιο για την υποστήριξή της τόσο με πόρους όσο και με φυσική παρουσία.

Η Jamaat-ud-Dawa ήταν εκεί, στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος, μοιράζοντας απλόχερα βοήθεια στους Πακιστανούς που είχαν πληγεί από τον σεισμό.

Η πρακτική δεν ήταν βεβαίως καινούρια. Αντάρτικες, παραστρατιωτικές και τρομοκρατικές οργανώσεις δουλεύουν διαχρονικά με αυτό τον τρόπο, εκμεταλλευόμενες φυσικές και ανθρώπινες καταστροφές για να αποδυναμώσουν εχθρούς και να προσελκύσουν φίλους.

Και η αναζήτηση πολιτικής και κοινωνικής νομιμοποίησης έρχεται συνήθως ευκολότερα μέσα από τον ευαίσθητο τομέα της υγείας. Εκεί που οι κρατικοί μηχανισμοί είναι ανίκανοι ή απρόθυμοι να δράσουν και να βοηθήσουν, εκεί αναλαμβάνει η τρομοκρατία ακόμα και υπηρεσίες δημόσιας υγείας, δείχνοντας ποιος δουλεύει για το καλό του κοσμάκη.

Και η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις πιο διαβόητες τρομοκρατικές σέχτες του πλανήτη…

Οι τρομοκράτες του χθες αρωγοί του σήμερα

Οι Ταλιμπάν, πρώτα απ’ όλα, που έχουν εγκαινιάσει μια γιγαντιαία εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τους κινδύνους του κορονοϊού! Όχι μόνο στις περιοχές που ελέγχουν, αλλά και σε κάθε γωνιά της χώρας, με την πολιτική δημόσιας υγείας να μοιάζει πολλές φορές ότι εκπορεύεται από τους ίδιους.

Την ίδια ώρα έχουν υποσχεθεί ασφαλή μετακίνηση στους επαγγελματίες της υγείας μέσα από τα εδάφη που ελέγχουν. Και σε μια χώρα με τουλάχιστον ανεπαρκείς δομές υγείας, αποδεικνύουν καθημερινά και στην πράξη πως είναι μια υπεύθυνη και υπολογίσιμη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ακόμα και κατάπαυση του πυρός έχουν προσφέρει επισήμως στις περιοχές της χώρας που πλήττονται περισσότερο από τον κορονοϊό.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που εντατικοποιούν τις επιθέσεις τους, αναζητώντας συνεχώς περισσότερο ζωτικό χώρο. Οι «New York Times» αποκάλυψαν πως την τελευταία βδομάδα του Μαρτίου και μόνο πάνω από 300 επιθέσεις Ταλιμπάν έλαβαν χώρα στο Αφγανιστάν.

Ο φακός του πρακτορείου Associated Press κατέγραψε στις 29 Μαρτίου εικόνες από μέλη της αλ-Κάιντα να απολυμαίνουν γειτονιές της Καμπούλ.

Η παγκόσμια αναστάτωση από την πανδημία λειτουργεί σίγουρα υπέρ της τρομοκρατίας, τόσο για την αλ-Κάιντα όσο και το Ισλαμικό Κράτος.

Το οποίο στο τελευταίο τεύχος του «al-Naba», του επίσημου ενημερωτικού εντύπου του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του αλ-Σαμ (Συρία), έδωσε οδηγίες στα μέλη του και τους πολίτες «να μην μπαίνετε στα εδάφη της επιδημίας».

Την ώρα που η απειλή είναι πράγματι υπαρκτή για όλους, κάποιοι έχουν βρει την ευκαιρία να χτυπήσουν δυνατότερα από πριν, διαδίδοντας ταυτοχρόνως πως ο ιός είναι τιμωρία για τους απίστους.

Ο μόνος τρόπος να σωθεί ο μουσουλμάνος; Να μετανοήσει για τα κρίματά του, να προστατεύσει τον εαυτό του και να ενταχθεί στις τάξεις τους…

Τρομοκρατικά δίχτυα παντού

Κάτι ανάλογο κάνει και η σιιτική πολιτικο-στρατιωτική Χεσμπολάχ στον Λίβανο, η ένοπλη πτέρυγα της οποίας κρίνεται ως «τρομοκρατική» από αρκετές χώρες. Με αιχμή του δόρατος την Islamic Health Society, η Χεσμπολάχ έχει διαθέσει δεκάδες ασθενοφόρα στη χώρα, στέλνοντας τα μέλη της να απολυμαίνουν πλατείες και δημόσιους χώρους.

Την ώρα που η κυβέρνηση του Λιβάνου προσπαθεί με ό,τι μέσο διαθέτει να περιορίσει την πανδημία, έχει απέναντί της την εκτεταμένη διαφθορά και την οικονομική δυσπραγία. Η Χεσμπολάχ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση, έχει διαθέσει ό,τι πόρο έχει που σχετίζεται με την υγεία στη διάθεση του κράτους.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι η στρατηγική της είναι εξαιρετική. Δεν διαχειρίζεται μόνη τις δομές και τις υπηρεσίες της, παρά τις θέτει σε κρατικά χέρια, αποκτώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη απήχηση σε όλα τα φάσματα της πολιτικής ζωής του Λιβάνου. Παρά το γεγονός ότι είναι κοινό μυστικό ότι χρηματοδοτείται από το Ιράν.

Ξανά σε φωτογραφίες του AP από τις 27 Μαρτίου, βλέπουμε μέλη της Islamic Health Society, ενός από τους βραχίονες της Χεσμπολάχ, να απολυμαίνουν προάστιο της Βηρυτού. Από την ίδια δράση προέρχεται και η αρχική φωτογραφία του άρθρου.

Έχοντας ανακατευθύνει την οργανωτική της υπεροχή από τις μάχες με το Ισραήλ και τον εμφύλιο της Συρίας στην πρόσφατη υγειονομική τραγωδία, η Χεσμπολάχ στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλη τη σιιτική κοινότητα ότι είναι ένας υπολογίσιμος παίκτης σε ώρες κρίσης.

Στην ισοπεδωμένη από τον πόλεμο Συρία, την εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου για τα μέτρα προφύλαξης έχει αναλάβει η στρατιωτική Hayat Tahrir al-Sham.

Στο δικό της ενημερωτικό υλικό, το «Ebaa» του Μαρτίου, ισχυρίζεται μάλιστα πως αναζήτησε την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πώς να προστατεύσουν οι Σύριοι τους εαυτούς και τις οικογένειές τους.

Πατώντας πάνω στη δύναμή της, η Hayat Tahrir al-Sham (Οργάνωση για την Απελευθέρωση του Λεβάντε) τυπώνει χιλιάδες ενημερωτικά έντυπα κάθε μέρα και τα διανέμει ακόμα και από σπίτι σε σπίτι στα βόρεια της Συρίας, στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η al-Sham έχει ξεπηδήσει από το παλιό Μέτωπο αλ-Νούσρα και δεν αστειεύεται καθόλου στους δολοφονικούς σκοπούς της. Την ώρα μάλιστα που ο Μπασάρ αλ Άσαντ ούτε με διαφάνεια συνεργάζεται με τους παγκόσμιους φορείς υγείας ούτε και πολύ πρόθυμος ήταν να πάρει μέτρα για τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, η ισλαμική τρομοκρατία που δρα στη συριακή γη γίνεται ολοένα και πιο δυνατή.

Και τώρα με το οξύ ανθρωπιστικό πρόβλημα και την πρόσφατη υγειονομική κρίση, και πιο αναγκαία.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη Σομαλία, μία από τις χώρες που όλοι προειδοποιούν πως αν ξεφύγει η κατάσταση με τον κορονοϊό, θα μιλάμε για πρωτόγνωρη τραγωδία. Η πλήρης απουσία δομών υγείας και ισχυρής κεντρικής κυβέρνησης έχουν επιτρέψει στην al-Shabab, τους ακραίους μουτζαχεντίν της Ανατολικής Αφρικής που προσχώρησαν στο δίκτυο της αλ-Κάιντα το 2012, να διασπείρουν μια αδιανόητα επιτυχημένη εκστρατεία παραπληροφόρησης.

Αν ρωτήσεις τον μέσο Σομαλό ποιος ευθύνεται για τον κορονοϊό, θα σου πει αμέσως «οι δυνάμεις των Σταυροφόρων». Οι δυτικοί και τα στρατεύματά τους δηλαδή…

Δεν είναι μόνο οι τρομοκράτες που ισχυροποιούνται

Ποιοι άλλοι εξαργυρώνουν τον φόβο και τις νέες δυνατότητες που γεννά η πανδημία, πέρα από τους αυτονομιστές και τους τρομοκράτες; Όλοι όσοι έχουν κάτι να κερδίσουν επιδεικνύοντας αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης όσο ο κρατικός μηχανισμός αποτυγχάνει.

Οι φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο είναι το χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα. Την απαγόρευση κυκλοφορίας προσπαθούν να επιβάλουν στις διαβόητα ακυβέρνητες παραγκουπόλεις τα καρτέλ ναρκωτικών και οι συμμορίες των δρόμων! Ακυβέρνητη δεν είναι βέβαια καμία τους, έχουν απλώς άλλους μηχανισμούς υπακοής και δικά τους ρυθμιστικά άρθρα πίστης.

Σε τέτοιες ακυβέρνητες πολιτείες, όπως το διαβόητο Τρίγωνο της Λατινικής Αμερικής (τρεις πόλεις σε τρεις διαφορετικές χώρες, την Αργεντινή, την Παραγουάη και τη Βραζιλία), η αφρικανική Σαχέλ (μια λωρίδα γης κάτω από τη Σαχάρα που διατρέχει όλη την ήπειρο) και τα αρχιπελάγη της Νοτιοανατολικής Ασίας, εκεί τον πρώτο λόγο έχουν άλλες μορφές διοίκησης, μακριά από κεντρικούς και συγκεντρωτικούς μηχανισμούς.

Και εκεί είναι που ο κορονοϊός ισχυροποιεί εγκληματικά συνδικάτα, καρτέλ και κάθε σκιώδη οργάνωση με πολιτικές βλέψεις. Γιατί εκεί απουσιάζει το κράτος. Και εκεί υπάρχει μεγάλο περιθώριο να εκμεταλλευτεί κανείς αυτά τα κυβερνητικά κενά και να σημειώσει εμφατικές προπαγανδιστικές νίκες.

Πάρτε τη Σομαλία, για παράδειγμα. Εμείς ξέρουμε την al-Shabab ως άλλον έναν στρατιωτικό βραχίονα της αλ-Κάιντα που έχει βυθίσει τη χώρα στις φονικές βομβιστικές επιθέσεις, στερώντας πάρα πολλές ανθρώπινες ζωές.

Ταυτοχρόνως, η al-Shabab είναι και μία από τις πρώτες ανθρώπινες ομάδες που έδειξαν από την πρώτη στιγμή πως κατανοούν τους κινδύνους που έχει η χρήση του πλαστικού για το περιβάλλον.

Τον Ιούλιο του 2018, οι ακραίοι φονταμενταλιστές ανακοίνωναν πως απαγορεύουν τη χρήση της πλαστικής σακούλας στα εδάφη που ελέγχουν!



agrinio24.gr