Πώς επηρεάζει η αλλαγή ώρας τον οργανισμό σας;



Πριν λίγες ώρες γυρίσαμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά. Aυτή η αλλαγή στην ώρα έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον οργανισμό μας από ό,τι πιστεύουμε. Εκτός από το ότι βελτιώνει σημαντικά τη διάθεσή μας και μας κάνει πιο ενεργούς, έχει αντίκτυπο στις ορμόνες μας και τη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή του BioID Health, Dr Martin Kinsella, η αλλαγή στα ρολόγια μας μεταβάλλει τον ρυθμό παραγωγής συγκεκριμένων ορμονών, όπως η μελατονίνη και η κορτιζόλη, που σχετίζονται με τον ύπνο και το στρες, αντίστοιχα.

«Με απλούς όρους, οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα και λένε στον οργανισμό σου τι να κάνει και πώς να νιώσει. Υπάρχουν πολλές έρευνες που ρίχνουν φως στην αλλαγή των εποχών και στο τι ακριβώς τις επηρεάζει ενώ τα ποσοστά της μελατονίνης που παράγονται στον οργανισμό, επηρεάζονται σίγουρα από το φως της ημέρας και την αλλαγή της ώρας».

Ένα τέτοιο μοτίβο είναι οι ορμόνες της υπόφυσης που ελέγχουν πολλές λειτουργίες του σώματος, όπως τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την πίεση του αίματος. Αυτές φτάνουν στο peak τους το καλοκαίρι, έτσι είναι ξεκάθαρο πως οι ορμόνες επηρεάζονται πολύ από τις εποχές.

Τώρα που τα ρολόγια πήγαν μία ώρα μπροστά, σύμφωνα με τον Kinsella, είναι πιθανό να μην έχεις τόση συχνή ωορρηξία και να εμφανίζεις λιγότερα συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου. «Έρευνες δείχνουν ότι αυτά τα συμπτώματα είναι πιο ήπια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί το φως του ήλιου αυξάνει τα επίπεδα της θυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH), που συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ωαρίου».

Η επίδραση του φωτός και της μεγαλύτερης ημέρας δεν σταματά όμως εκεί. Τους πιο ζεστούς μήνες, τείνουμε να είμαστε πιο χαρούμενοι και θετικοί από την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών και σιγά- σιγά θα αρχίσεις να το νιώθεις.

govastileto.gr



Πηγή