Πώς θα καταλάβουμε ότι ο σκύλος μας πάσχει από άνοια;
Μήπως ο σκύλος σου γίνεται γίνεται κάποιες φορές επιθετικός χωρίς λόγο, φαίνεται αποσυντονισμένος και καμιά φορά είναι σαν να μην αναγνωρίζει;
Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, ο σκύλος σου μπορεί να πάσχει από Σύνδρομο Γνωστικής Δυσλειτουργίας ή αλλιώς άνοια.
Το εν λόγω σύνδρομο εμφανίζεται συνήθως αφότου το κατοικίδιο κλείσει τα 10 χρόνια ζωής. Αιτία της διαταραχής φαίνεται να αποτελεί η αλλοιωμένη χημεία του εγκεφάλου η οποία οδηγεί σε εκφυλισμό και θάνατο των νευρώνων.
Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της άνοιας στον σκύλο;
– Αποπροσανατολισμός: Μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Το ζώο περιπλανιέται άσκοπα, κοιτάζει το διάστημα ή τον τοίχο, και δεν αναγνωρίζει γνωστούς ανθρώπους ή αντικείμενα.
– Αλλαγή αλληλεπίδρασης: Παρατηρούμε στο ζώο μία μείωση της επιθυμίας για στοργή και χάδια. Επίσης, ο σκύλος αρχίζει να γαυγίζει ή να γρυλίζει, με ασυνήθιστο τρόπο, και να απομακρύνεται από γνωστούς του ανθρώπους και αντικείμενα.
– Αλλαγή ρυθμού ύπνου – δραστηριοτήτων: Τα σκυλιά και οι γάτες με άνοια φαίνονται πολύ κουρασμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, και κοιμούνται πολλές ώρες παραπάνω. Αντίθετα, είναι, συχνά, ανήσυχα το σούρουπο ή στο σκοτάδι: περιπλανιούνται άσκοπα, λαχανιάζουν και κλαίνε.
– Απώλεια εκμαθημένων ικανοτήτων: Λόγω της εξασθένισης της μνήμης, τα κατοικίδια ζώα με άνοια ξεχνούν πολλά από τα πράγματα που είχαν μάθει κάποτε. Σε πολλές περιπτώσεις η νόσος συνδέεται με ακράτεια και ανικανότητα του ζώου να αναγνωρίζει, πλέον, γνωστά ονόματα και εντολές.
– Ανησυχία: Πολλά σκυλιά υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού. Άλλες φορές, ανησυχούν μόλις κάποιος χαθεί από το οπτικό τους πεδίο. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσουν φόβο σε γνωστά ή άγνωστα μέρη.
Τι μπορείς να κάνεις;
Κατ’αρχάς, φρόντισε να συμβουλευτείς τον κτηνίατρό του σχετικά με το αν απαιτείται ή όχι σχετική θεραπεία. Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία που συνίσταται για τους σκύλους με άνοια είναι φαρμακευτική αγωγή.